ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τρέχει να προλάβει» τις εξελίξεις η Παπακώστα και «ανακοινώνει» κίνηση με Σπηλιωτόπουλο και Τσιτουρίδη – Άρης: «Δεν υπάρχει συμφωνία»

του Γιώργου Π. Τερζή - Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαρτίου 2019, 11:30
«Τρέχει να προλάβει» τις εξελίξεις η Παπακώστα και «ανακοινώνει» κίνηση με Σπηλιωτόπουλο και Τσιτουρίδη – Άρης: «Δεν υπάρχει συμφωνία»
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση ενός «συνασπισμού» της κεντροδεξιάς, με την Κατερίνα Παπακώστα να αφήνει να εννοηθεί πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων

Η πληροφορία που διακινήθηκε τα προηγούμενα 24ώρα για τις συζητήσεις της Κατερίνας Παπακώστα με πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή ήρθε να «επιβεβαιωθεί» μέσα από ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το βράδυ της Κυριακής.

Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη «δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κατερίνα Παπακώστα αναμένεται να συνεργαστεί με δύο στελέχη που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία: τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Σάββα Τσιτουρίδη και τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες».

Πάντως, πηγές κοντά στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Άρη Σπηλιωτόπουλο, διέψευδαν ότι υπάρχει συμφωνία με την κ. Παπακώστα, όπως αυτή παρουσιάζεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Από το περιβάλλον του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, σημειωνόταν επίσης πως ναι μεν υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ευρωεκλογές, «αλλά μόνον στη βάση της ευρείας και ισότιμης συλλογικότητας».

Το παρασκήνιο των ζυμώσεων

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπό το βλέμμα φυσικά τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ν.Δ. που ενδιαφέρονται άμεσα και για τους ακριβώς αντίθετους λόγους για τις εξελίξεις στο χώρο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός «συνασπισμού» της κεντροδεξιάς, μεταξύ στελεχών που βρέθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα ή αξιοποιήθηκαν σε κόμμα και κυβέρνηση επί Κώστα Καραμανλή. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να έχουν «καραμανλικό τόνο», χωρίς βέβαια αυτό να γίνεται σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, όπως άλλωστε έχει διαμηνύει πολλές φορές η Παναγή Κυριακού. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σ. Τσιτουρίδης είχε αποπεμφθεί από το υπουργικό συμβούλιο (και μάλιστα δύο φορές) των κυβερνήσεων Καραμανλή και έκτοτε ουδεμία επαφή διατηρεί με τον πρώην Πρωθυπουργό, όπως άλλωστε και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα συμμετέχουν οι Κατερίνα Παπακώστα, ο Ευ. Αντώναρος, οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην στελέχη της Ν.Δ. που βρέθηκαν στην πορεία στους ΑΝΕΛ, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Θ. Δρόσος, Γ. Μοίρας και άλλοι. Στη συζήτηση εισήλθε προ ημερών και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία πάντως θα βρίσκεται στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αρχές του έτους, μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι Ευάγγελος Αντώναρος, Χρήστος Ζώης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης έδωσε τροφή σε σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρξει συνέχεια, ενώ ο Αχαιός Σπηλιωτόπουλος έλαβε αποστάσεις από το εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή, αρκετά από αυτά τα στελέχη κινούνται στη λογική συγκρότησης του δικού τους φορέα. Η Κατερίνα Παπακώστα συγκρότησε, πέρυσι, τη Νέα Ελληνική Ορμή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο Σάββας Τσιτουρίδης προγραμματίζει να καταθέσει το καταστατικό για τους «Έλληνες Ριζοσπάστες» ενώ σε συζητήσεις

Παραμένει άγνωστο εάν αυτό εννοεί η κ. Παπακώστα ή οι πηγές γύρω από αυτήν, όταν ομιλούν για «τυπικές διαδικασίες εντός των προσεχών ημερών».

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός και διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφονται σχετικά με το χρόνο των όποιων πρωτοβουλιών. Κάποιοι – μεταξύ αυτών προφανώς η κ. Παπακώστα – κρίνουν ότι ο χρόνος για να δοκιμαστεί μία τέτοια κίνηση είναι οι ευρωεκλογές. Στον αντίποδα, άλλα στελέχη ισχυρίζονται πως ενδεχόμενη αποτυχία του σχήματος στις ευρωκάλπες θα σημάνει και τον οριστικό του θάνατο, σημειώνοντας ότι οι μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις εθνικές εκλογές επιτρέπουν καλύτερη προετοιμασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν και μένει να φανεί ποιοί τελικά θα δώσουν το «παρών» στο νέο σχήμα. Όπως προειπώθηκε, τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ελπίζουν ότι μία «σφήνα» στο χώρο της κεντροδεξιάς θα μπορέσει να «κόψει» από το αέρα νίκης της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς, η Πειραιώς δεν έχει, από την πλευρά της, κανένα λόγο να επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.