ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Newpost: «Ο κ. Τσίπρας να αφήσει στη ΝΔ τη διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά»

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2019, 08:44
Μητσοτάκης στο Newpost: «Ο κ. Τσίπρας να αφήσει στη ΝΔ τη διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά»
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτό που φοβάται ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι μήπως ο πρωθυπουργός στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές, επιχειρήσει να ανοίξει και άλλα μέτωπα «υπερήφανης διαπραγμάτευσης»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το συμβάν με τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που μετέβαινε στο Αγαθονήσι, με τα δύο τουρκικά F4 να παραβιάζουν ανήμερα της εθνικής επετείου τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας 4 ναυτικά μίλια από το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, αντιμετωπίζεται από τη Ν.Δ. ως μία ακόμη απόδειξη γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα και την προκλητικότητα της γείτονος.

Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν εντελώς λανθασμένη τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Γιάννη Τσιρώνη, για μερίδιο της Τουρκίας στα ενεργειακά του Αιγαίου και για το καθεστώς του Καστελόριζου. Αυτές οι αναφορές, λένε από τη ΝΔ, στέλνουν τα λάθος μηνύματα στη λάθος στιγμή.

Από την οδό Πειραιώς καταδίκασαν απερίφραστα τη χθεσινή τουρκική προκλητική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ανησυχούν ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού μέχρι τις εθνικές κάλπες περιλαμβάνει και την προώθηση αυτών των κρίσιμων θεμάτων στο μοτίβο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωση του στο newpost.gr, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει άλλη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα.

«Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της διαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που φοβάται ο κ. Μητσοτάκης, είναι μήπως ο πρωθυπουργός στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές, επιχειρήσει να ανοίξει και άλλα μέτωπα «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», σε μια συγκυρία που η Τουρκία υψώνει αδικαιολόγητα τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα.

Στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι η ζημιά στα εθνικά θέματα είναι δύσκολα αναστρέψιμη, σε αντίθεση με τα ζητήματα της οικονομίας, που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω ενός τολμηρού προγράμματος, όπως αυτό που προτείνει η Ν.Δ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης το τελευταίο που έχει στο μυαλό του είναι το το πολιτικό κόστος που πληρώνει πια το Μέγαρο Μαξίμου ως αποτέλεσμα των επιλογών του στα εθνικά θέματα. Κι αυτό, για λόγους εθνικούς και με στόχο την αποφυγή νέων «Πρεσπών». Αλλά και εκλογικά, διότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επιδιώκει την αρνητική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη θετική ψήφο στη μέχρι σήμερα στάση και στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, τα κυβερνητικά στελέχη γίνονται δέκτες έντονων αποδοκιμασιών σε κάθε επίσκεψή τους, την ώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αρνητικό αντίκτυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα, γεγονός που καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, στο γαλάζιο επιτελείο βλέπουν ότι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, επιλέγει το τελευταίο διάστημα να περιοδεύει σε σημεία «χαμηλού κινδύνου» για αντιδράσεις και για αποδοκιμασίες, όπως έγινε και τη μέρα της εθνικής επετείου με το Αγαθονήσι, που αποτελεί ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, λόγω της απομόνωσής του και των λιγοστών κατοίκων.