ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος: «Θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί»

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2019, 11:20
Πετρόπουλος: «Θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να καταβληθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους.

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών (δηλαδή μονομερώς), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ρ/σ News 24/7, στην εκπομπή των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016. Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60%. Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους».

«Εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες» συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος.

Σχετικά με τα αναδρομικά, ανέφερε ότι «η καταβολή τους πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό γιατί αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να καταβληθούν φέτος. «Υπάρχουν αγωγές που είναι βόμβα αν ευδοκιμήσουν» σημείωσε.

Για τις συντάξεις χηρείας διαβεβαίωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για να μην πάψει η καταβολή συντάξεων χηρείας από τον Μάιο.

Ο υφυπουργός Εργασίας δεν διέψευσε ότι μπορεί να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Όπως είπε, τις σχετικές ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχει η σχετική ευχέρεια.