ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος στο «Ακραίως»: Επικίνδυνο ότι η παρενόχληση από τους Τούρκους έγινε την 25η Μαρτίου

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2019, 12:47
Συρίγος στο «Ακραίως»: Επικίνδυνο ότι η παρενόχληση από τους Τούρκους έγινε την 25η Μαρτίου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο καθηγητής Διεθνές Δικαίου εξήγησε γιατί είναι επικίνδυνες οι δηλώσεις Κατρούγκαλου και Τσιρώνη για το Αιγαίο και το Καστελόριζο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού από τουρκικά αεροσκάφη εμφανίστηκε o καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών, Άγγελος Συρίγος στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

«Οι Τούρκοι εδώ και 11 χρόνια έχουν αρχίσει το τροπάριο των γκρίζων ζωνών. Αμφισβητούν 18 νησιά, ανάμεσά τους και το Αγαθονήσι και παρενοχλούν όποιον πλησιάζει σε αυτά. Πιστεύω ότι τα τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν ήδη στο Αιγαίο και προσέγγισαν το ελικόπτερο του πρωθυπουργού. Εκτίμηση μου είναι ότι ήθελαν να πετάξουν κοντά. Κάποιες φορές δημιουργούν κενά αέρος στα ελικόπτερα με τις τουρμπίνες τους, χθες δεν έφτασαν σε αυτό το σημείο» εξήγησε.

Και σημείωσε: «Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η παρενόχληση έγινε την 25η Μαρτίου, παραβιάζει και το γράμμα και το νόμο της συμφωνίας Παπούλια – Γιλμάζ. Η συμφωνία έλεγε ότι δεν θα υπάρχουν παραβιάσεις σε επίσημες γιορτές και τους δύο μήνες του καλοκαιριού. Ότι έγινε την 25η Μαρτίου είναι αρνητικό σημείο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Μάλιστα επισήμανε ότι: «Οι παραβιάσεις από την Τουρκία δεν σχετίζονται με τις εκλογές, αλλά με τα κοιτάσματα. Έχουν μυριστεί ότι υπάρχει κάτι κι ότι αυτοί είναι έξω από το χορό…».

Επίσης, ο κ. Συρίγος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του μετά τις δηλώσεις των κ.κ. Κατρούγκαλου και Τσιρώνη. «Είναι μια σειρά αρνητικές δηλώσεις που πληθαίνουν, από τον κ. Κατρούγκαλο πριν και μετά, τη συνάντηση με Τσαβούσογλου και σε συνδυασμό με τη δήλωση Τσιρώνη, προκαλούν προβληματισμό για το ποιες είναι οι προθέσεις. Δεν είναι γεωγραφικό, αλλά πολιτικό το θέμα για το που βρίσκεται το Καστελόριζο. Αν ξεχωρίσουμε το Καστελόριζο από την οριοθέτηση από τον Έβρο, τότε θα βρίσκεται μια συστάδα κτηνώδη τουρκική ακτογραμμή. Θα λένε οι Τούρκοι είναι πολύ μικρό το αποτύπωμα της Ελλάδας, άρα δεν έχετε δικαιώματα. Οι Τούρκοι που δεν δέχονται το Δίκαιο της θάλασσας, αλλά αν ξεχωρίσουμε το Καστελόριζο θα το επικαλεστούν γιατί έτσι θα τους συμφέρει».