current views are: 1

5 Απριλίου 2019
Δημοσίευση08:36

Δραγασάκης: «Κανένα πρόβλημα με τα μακεδονικά εμπορικά σήματα -Ανέφικτη η πρόταση Μητσοτάκη»

Δεν τίθεται θέμα βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εάν δεν επιλυθούν τα ζητήματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δημοσίευση 08:36’
αρθρο-newpost

Δεν τίθεται θέμα βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εάν δεν επιλυθούν τα ζητήματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τα «μακεδονικά» εμπορικά σήματα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε γεύμα εργασίας του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες, ενώ είπε ότι η συζήτηση «έχει στοιχεία παραπληροφόρησης, κάνει ζημιά και δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς». Διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, ενώ μόνο η Ελλάδα έχει διασφαλισμένα προϊόντα με ονομασία γεωγραφικής προέλευσης. «Εφόσον οι γείτονές μας υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η χώρα μας θα έχει μόνο δυνατότητες και κανένα πρόβλημα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr, για το θέμα των εμπορικών σημάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέθεσε στους πάνω από 80 εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων έγγραφο στο οποίο αποδομεί τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το ζήτημα, που παρουσίασε στην πρόσφατη σύσκεψή του με τον ΣΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ περί εκκίνησης επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του «μακεδονικού», αναφέρει στο έγγραφο που παρέδωσε ότι «επί 30 χρόνια το brand “Μακεδονία” ουδέποτε προστατεύθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εκχωρώντας πρακτικά το όνομα Μακεδονία στη γειτονική χώρα, την οποία αναγνώριζε έτσι σχεδόν όλος ο πλανήτης».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως πρόγραμμα επιδότησης υλοποιείται ήδη από το 2018, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν κατοχυρώσει «μακεδονικά» εμπορικά σήματα.

Για τα περί κατοχύρωσης περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους, αλλά των επιχειρήσεων. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο αγροτικό προϊόν (πλην οίνου) ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ το οποίο να φέρει στην ονομασία του τον όρο Μακεδονία ή Μακεδονικό, ούτε υπήρξε ποτέ στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάποιο σχετικό αίτημα το οποίο να μην προχώρησε», αναφέρεται στο έγγραφο.

Για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα απονέμει το σήμα «GR» στα προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το «μακεδονικό» σήμα, τονίζει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μία τεχνικά ανέφικτη και επικίνδυνη για τους καταναλωτές επιλογή. «Είναι γνωστό τοις πάσι πως ένα τέτοιο σήμα δεν έχει κατοχυρωθεί πουθενά. Αντίθετα, η χώρα μας διαθέτει ως επίσημη πιστοποίηση ελληνικής προέλευσης το ελληνικό σήμα, που αποδίδεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και κανονισμών ανά κατηγορία προϊόντος και όχι, φυσικά, αυτόματα. Κι αυτό για να διασφαλίζεται η ανάδειξη της ποιότητας και να αποφεύγεται ο κίνδυνος παραπλάνησης του καταναλωτή», λέει το έγγραφο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα περί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εάν δεν επιλυθούν τα ζητήματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως «η υπόσχεση αυτή προδίδει πλήρη άγνοια του τρόπου με τον οποίο θέματα σημάτων συνδέονται με ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το ζητούμενο είναι η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο των σημάτων. Αυτό συμφέρει πρώτα και κύρια τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κατοχυρώσει ευρωπαϊκά σήματα βάσει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας. Αν το εθνικό δίκαιο της Βόρειας Μακεδονίας εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό, πώς ακριβώς θα ασκηθεί βέτο για αυτό το θέμα; Και τι θα ζητηθεί για να αρθεί το βέτο;», τονίζεται.

 


σχετικα αρθρα