ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η υπόθεση Ξεπαπαδέα - Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ

Δημοσίευση 8 Απριλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2019, 15:00
Στη Βουλή η υπόθεση Ξεπαπαδέα - Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ
Facebook Twitter Whatsapp

«Η διαπλοκή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πλέον αποδεδειγμένη», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Βουλή φέρνει το Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα με τη Γενική Γραμματέα Διαφθοράς, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αναστασία Ξεπαπαδέα εμπλέκεται στην υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου, αφού κατείχε επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης και παράλληλα ήταν και δικηγόρος σε κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Αρτεμίου, αντιδικώντας και το ελληνικό Δημόσιο.

«Η διαπλοκή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πλέον αποδεδειγμένη», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο.

Σε αυτή ο βουλευτής καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης καλεί να ενημερώσει τη Βουλή «από πότε ήταν σε γνώση του η επαγγελματική δραστηριότητα της κ. Αν. Ξεπαπαδέα, ως πληρεξούσιας δικηγόρου του κ. Αρτεμίου» και «γιατί μετά τις αποκαλύψεις ο υπουργός δε ζήτησε την παραίτηση της κ. Αν. Ξεπαπαδέα και την παραπομπή των εν λόγω στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προς διερεύνηση».

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «η πολιτική ιδιότητά της κ. Ξεπαπαδέα και οι θέσεις που κατείχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαπλέκονταν απολύτως με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, ιδιαίτερα σε υποθέσεις στις οποίες θα όφειλε να ελέγξει για διαφθορά πρόσωπα όπως ο εντολέας της κ. Αρτεμίου και ο κ. Μ. Πετσίτης».

«Το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου δεν έχει ζητήσει ακόμα την παραίτησή της αποδεικνύει ότι αυτή η διαπλεκόμενη σχέση αγγίζει τους πολιτικούς προστάτες του Αρτεμίου και του Πετσίτη στο Μέγαρο Μαξίμου», υποστήριξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ολόκληρη η ερώτηση του Θ. Παπαπαθεοδώρου:

«Η κα Αν. Ξεπαπαδέα, Γ.Γ. για την Καταπολέμηση Διαφθοράς, σε ανακοίνωσή της σχετικά με δημοσίευμα που την φέρει να εκπροσωπεί ως πληρεξούσια δικηγόρος το 2016, το 2017 και το 2018 την Κυπριακή εταιρεία Hi-Med Solutions Ltd, με έδρα τα γραφεία του Αρ. Αρτεμίου στη Λευκωσία, ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παραπάνω σχέση, ισχυριζόμενη ότι μετατρέπεται σε “σκάνδαλο η κατά νόμον εκπροσώπηση ενός νομικού προσώπου από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του”».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «η κα Ξεπαπαδέα φυσικά δεν ελέγχεται για τις πληρεξουσιότητες που αναλαμβάνει ως Δικηγόρος, αλλά γιατί, κατά τον ίδιο χρόνο, είχε διοριστεί από τις 10 Ιουνίου 2015 Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, έγινε στη συνέχεια ειδική συνεργάτης του ίδιου σε θέματα διαφθοράς και από τον Απρίλιο του 2018 ορίσθηκε Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Επομένως» προσθέτει ο κ. Παπαθεδώρου, «η πολιτική ιδιότητά της και οι θέσεις που κατείχε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπλέκονταν απολύτως με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, ιδιαίτερα σε υποθέσεις στις οποίες θα όφειλε να ελέγξει για διαφθορά πρόσωπα όπως ο εντολέας της κ. Αρτεμίου και ο κ. Μ. Πετσίτης. Σήμερα, δε, είναι απαράδεκτο, αλλά και πολιτικά ύποπτο, το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα η παραίτηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, όταν ο κ. Μ. Πετσίτης εμφανίζεται σε έγγραφα να είναι φορολογικός εκπρόσωπος των Κύπριων δικηγόρων Λ. Πιερή και Σ. Παναγιώτου, συνεργατών του Κύπριου δικηγόρου Α. Αρτεμίου, του εντολέα της κας Ξεπαπαδέα. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αγγίζει τη λειτουργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συνδέεται με πολιτικά πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος».

Ο κ. Παπαθεοδώρου, καταλήγοντας, ερωτά τον υπουργό:

1. Από πότε ήταν σε γνώση του η επαγγελματική δραστηριότητα της κας Αναστασίας Ξεπαπαδέα, ως πληρεξούσιας Δικηγόρου του κ. Αρτεμίου;

2 .Γιατί μετά τις αποκαλύψεις ο Υπουργός δε ζήτησε την παραίτηση της κας Αν. Ξεπαπαδέα και την παραπομπή των εν λόγω στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προς διερεύνηση;