ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αποκάλυψη για Ξεπαπαδέα: Η γ.γ. Διαφθοράς σε Δ.Σ. εταιρείας που παίρνει δημόσια έργα

Δημοσίευση 9 Απριλίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2019, 12:56
Νέα αποκάλυψη για Ξεπαπαδέα: Η γ.γ. Διαφθοράς σε Δ.Σ. εταιρείας που παίρνει δημόσια έργα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Αναστασία Ξεπαπαδέα είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας του πατέρα της, η οποία παίρνει έργα από το δημόσιο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα στοιχεία εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με τις δραστηριότητες της Γενικής Γραμματέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και ΦΕΚ, η Αναστασία Ξεπαπαδέα είναι μέλος του Δ.Σ. ξενοδοχειακής εργοληπτικής εταιρείας του πατέρα της «Δ. Ξεπαπαδέας και Υιοί», η οποία παίρνει δουλειές από το δημόσιο μέχρι και σήμερα.

Στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η Αναστασία Ξεπαπαδέα εμφανίζεται ως μέλος του Δ.Σ. ξενοδοχειακής εργοληπτικής εταιρείας του πατέρα της, η οποία παίρνει δουλειές από το Δημόσιο μέχρι και σήμερα με την επωνυμία «Δ. Ξεπαπαδέας και Υιοί».

Η εταιρεία έχει συσταθεί από το 2002 με έδρα την Κέρκυρα, με την Αναστασία Ξεπαπαδέα να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της με θητεία έως το 2020.

Όμως, η κυρία Ξεπαπαδέα, από τον Απρίλιο του 2018 είναι γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς και εδώ τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, εκτός και αν έχει λάβει σχετική άδεια, καθώς οι γενικοί γραμματείς υπουργείων απαγορεύεται να μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εταιριών.

Ωστόσο, κύκλοι της κ Ξεπαπαδέα υποστηρίζουν ότι η κα Ξεπαπαδέα έχει φύγει από την εταιρεία από το τέλος του 2015.

Στη Βουλή η υπόθεση Ξεπαπαδέα από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής φέρνουν στη Βουλή την υπόθεση της γενικής γραμματέως για τις σχέσεις της με την δικηγορική εταιρεία Αρτεμίου ενώ ήταν ειδική συνεργάτης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Χάρης Θεοχάρης θέτει τρία βασικά ζητήματα σε σχέση με την Γενική Γραμματέα Διαφθοράς, Αναστασία Ξεπαπαδέα, τονίζοντας πως«Δεν είναι συμβατό η διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και εν συνεχεία ειδική συνεργάτης του στο υπουργείο Δικαιοσύνης που διαχειρίζεται θέματα διαφθοράς, να εμφανίζεται ταυτόχρονα την ίδια περίοδο ως πληρεξούσια δικηγόρος εταιρίας που κινείται σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

Ο βουλευτής της ΝΔ, θέτει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τρία βασικά ερωτήματα μέσω επίκαιρής ερώτησής του στη Βουλή: 

«1.  Ποια η θέση του Υπουργείου σας για το γεγονός ότι η Γενική Γραμματέας  Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου σας τα έτη 2016, 2017 και 2018 η εμφανίζονταν ταυτόχρονα ως πληρεξούσια δικηγόρος κυπριακής εταιρείας που κινήθηκε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου;

2.  Είχε λάβει η κα Ξεπαπαδέα την εξαίρεση από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος όπως ορίζει η παρ. 8 του άρθρου 57 του Π.Δ. 63/2005 και αν ναι πότε και από ποιον αρμόδιο υπουργό; Παρακαλώ όπως κατατεθεί η σχετική πράξη εξαίρεσης.

3.  Προτίθεστε να ζητήσετε την άμεση παραίτηση της γενικής γραμματέως για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς;».

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΚΙΝΑΛ, δήλωσε πως η «Η διαπλοκή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πλέον αποδεδειγμένη» και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο.

Σε αυτή ο βουλευτής καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης καλεί να ενημερώσει τη Βουλή «από πότε ήταν σε γνώση του η επαγγελματική δραστηριότητα της κ. Αν. Ξεπαπαδέα, ως πληρεξούσιας δικηγόρου του κ. Αρτεμίου» και «γιατί μετά τις αποκαλύψεις ο υπουργός δε ζήτησε την παραίτηση της κ. Αν. Ξεπαπαδέα και την παραπομπή των εν λόγω στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προς διερεύνηση».

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «η πολιτική ιδιότητά της κ. Ξεπαπαδέα και οι θέσεις που κατείχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαπλέκονταν απολύτως με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, ιδιαίτερα σε υποθέσεις στις οποίες θα όφειλε να ελέγξει για διαφθορά πρόσωπα όπως ο εντολέας της κ. Αρτεμίου και ο κ. Μ. Πετσίτης».