ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Newpost: Τι απάντησαν οι αναγνώστες στο ερώτημα «θα θέλατε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να λάβει το βραβείο Νόμπελ;»

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2019, 15:08
Δημοσκόπηση Newpost: Τι απάντησαν οι αναγνώστες στο ερώτημα «θα θέλατε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να λάβει το βραβείο Νόμπελ;»
Facebook Twitter Whatsapp

Ενδιαφέροντα και ξεκάθαρα τα ευρήματα. Αρνητικά τοποθετούνται οι συμμετέχοντες στην πλειοψηφία τους.

 

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αναγνωστών του Newpost στην εβδομαδιαία ερώτηση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Prorata. Στην πρώτη από τις ερωτήσεις που θα θέτει το Newpost κάθε Τρίτη, σφυγμομετρώντας τον παλμό της κοινωνίας, απάντησαν 2.265 αναγνώστες μας. Σήμερα, Παρασκευή, και κάθε Παρασκευή θα δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στην ερώτηση «θα θέλατε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να λάβει το βραβείο Νόμπελ;»  σε ποσοστό 64% «δεν θα ήθελε» ή «μάλλον
δεν θα ήθελε» να δει τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει το βραβείο, έναντι του 35% αυτών που «θα ήθελε» ή «μάλλον θα ήθελε» να το κερδίσουν, με το 1% να μην έχει άποψη επί του θέματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξε διαφοροποίηση της έντασης των απόψεων μεταξύ των διάφορων ηλικιακών ομάδων, καθώς οι  μεγαλύτεροι ηλικιακά συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) βλέπουν αρνητικότερα το ενδεχόμενο απονομής του βραβείου Νόμπελ σε Τσίπρα- Ζάεφ σε σχέση με τους νεότερους (17-35 ετών) εξ’ αυτών.

Όμως, η πιο σημαντική διαφοροποίηση των απόψεων επί του ζητήματος, ανιχνεύθηκε μεταξύ όσων τοποθετούνται στο αριστερό τμήμα του άξονα πολιτικής τοποθέτησης (0 = αριστερά και 10 = δεξιά) σε σχέση με όσους τοποθετούνται στο κέντρο και στο δεξιό τμήμα αυτού:

To 76% των συμμετεχόντων που αυτοτοποθετούνται στα αριστερά απάντησε πως θα ήθελε να απονεμηθεί το βραβείο στους δύο άντρες, ενώ μόλις το 23% βλέπει αρνητικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Μεταξύ των πολιτικά κεντρώων και  δεξιών πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα τα ποσοστά παρουσιάζονται αντίστροφα, με την ένταση του συγκεκριμένου ευρήματος να είναι αυξημένη μεταξύ των δεύτερων (86% «δεν θα ήθελα» και 13% «θα ήθελα»).

Καταληκτικά, είναι προφανές ότι η επιθυμία ή όχι της απονομής του βραβείου Νόμπελ στους Τσίπρα και Zaev σχετίζεται άρρηκτα με την τοποθέτηση των συμμετεχόντων απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ανιχνευθεί σε μια σειρά μετρήσεων.

Η ενδεχόμενη λοιπόν αίγλη που θα έφερε μια τέτοιου τύπου βράβευση για τον πρωθυπουργό αλλά και την ίδια την χώρα, φαίνεται να παραμερίζεται από μεγάλο τμήμα των συμμετεχόντων, μπροστά στην αποτίμηση του αν τελικά η συμφωνία των Πρεσπών ήταν εθνικά επωφελής ή όχι.
*Του Άγγελου Σεριάτου (MSc Political Communication, University of Amsterdam) Πολιτικός αναλυτής Prorata

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση, ΕΔΩ.