ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαχινίδης  στο «Ακραίως»: Ο Τσίπρας με μικροπαροχές προσπαθεί να εξασφαλίσει εκλογική πελατεία

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2019, 15:14
Σαχινίδης  στο «Ακραίως»: Ο Τσίπρας με μικροπαροχές προσπαθεί να εξασφαλίσει εκλογική πελατεία
Facebook Twitter Whatsapp

«Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη του κ. Τσίπρα χρησιμοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για μικροπολιτικές του σκοπιμότητες».

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για τις υποσχέσεις του για παροχές εξαπέλυσε ο γραμματέας του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, Φίλιππος Σαχινίδης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, κατηγορώντας τον ότι: «χρησιμοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για μικροπολιτικές του σκοπιμότητες».

Ο κ. Σαχινίδης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό γιατί δεν είχε το «θάρρος» να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά σε διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

«Ανήκω σε αυτούς τους πολιτικούς που πιστεύουν τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να χειραγωγούνται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Για τα εθνικά θέματα όλη την περίοδο 2004-2009 υπήρξε από την πλευρά μας συναίνεση και άριστη συνεννόηση με την κ. Μπακογιάννη. Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη του κ. Τσίπρα χρησιμοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για μικροπολιτικές του σκοπιμότητες. Δεν είχε το θάρρος για τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά. Είναι προσβολή στη λειτουργία του πολιτεύματος, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την αρχηγό ενός κόμματος που κυβέρνησε επί 20ετία και διαχειρίστηκε το θέμα. Η Συμφωνία αυτή δεν θα είχε τα συγκεκριμένα δύσκολα σημεία αν υπήρχε ενιαία εθνική θέση και επιδίωκε λύση στη βάση αυτής. Πολύ μεγάλο λάθος του που δεν τους κάλεσε από την πρώτη στιγμή» τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι προκύπτουν ζητήματα για την εφαρμογή της: «Υπάρχει μια σειρά  από ρήτρες και προβλέψεις. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα εφαρμόσει και να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Όχι με τον τρόπο που έλυσε το ζήτημα ο Τσίπρας. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων».

Ο κ. Σαχινίδης βλέπει θετικά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αλλά δεν θεωρεί ότι είναι και «κάποιο θαύμα», αφού το δρόμο αυτό έχουν ακολουθήσει κι άλλες χώρες.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πήρε δάνεια του ΔΝΤ, πάνω από το όριο που δικαιούται. Γι’ αυτό το κομμάτι πληρώνει πολύ υψηλότερο επιτόκιο, από ότι στο Μηχανισμό Στήριξης. Είναι λογικό ότι έτσι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα πέσει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για ελαφρύνσεις προς τον πολίτη. Όμως κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας έχει δημοσιονομικό χώρο κοιτάει με διάφορες μικροπαροχές να εξασφαλίσει εκλογική πελατεία».

Σχολιάζοντας τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα περί μη μείωσης του αφορολόγητου, ο κ. Σαχονίδης υποστήριξε πως: «Ο κ. Τσίπρας υπηρετεί την οικονομική πολιτική του Χότζα. Ήρθε ο κ. Τσίπρας φόρτωσε όλους αυτούς τους φόρους, τώρα αφαιρεί κάτι και φαίνεται σαν παροχή. Ο κ. Τσίπρας ψήφισε τη μείωση του αφορολόγητου και λέει δεν θα την εφαρμόσει. Αυτός δεν την ψήφισε;» διερωτήθηκε καταλήγοντας.