ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαρχάκος κατά Ν.Δ. για το «σποτ» με τους μουσικούς δημιουργούς και το «συμβολικό ποσό» επί των δικαιωμάτων

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2019, 14:48
Ξαρχάκος κατά Ν.Δ. για το «σποτ» με τους μουσικούς δημιουργούς και το «συμβολικό ποσό» επί των δικαιωμάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Ξαρχάκος ζητεί να αποσυρθεί το σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζει επίσης πως οι μουσικοί δημιουργοί «δεν ζητούν από κανέναν συμβολικό ποσόν» και προσθέτει: «Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την απόσυρση του σποτ της Νέας Δημοκρατίας με τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μουσικούς δημιουργούς το απόγευμα της Δευτέρας ζήτησε και ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, με ανάρτησή του στο Facebook. Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «δεν δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες  δεν είμαστε επαίτες».

Σε αντίστοιχες τοποθετήσεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα τόσο το σωματείο μουσικών δημιουργών ΑΣΜΑ 450+, όσο και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Από τη μεριά της ΝΔ υποστηρίζεται ότι υπήρξε μια λεκτική παρεξήγηση, η οποία οδήγησε σε αντίδραση των τραγουδοποιών με αφορμή τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών», και για να λήξει εστάλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε επιστολή προς τους μουσικούς δημιουργούς, και τον πρόεδρο του ΕΥΕΔ (κοινό σωματείο των δημιουργών).

Η τοποθέτηση Ξαρχάκου

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Ξαρχάκος ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, σε τοποθέτησή του στο Facebook, ζητεί και αυτός με τη σειρά του να αποσυρθεί το σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζει επίσης πως οι μουσικοί δημιουργοί «δεν ζητούν από κανέναν συμβολικό ποσόν» και προσθέτει: «Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Ξαρχάκου:

«Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι η χθεσινή συνάντηση μέρους των δημιουργών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε σε σποτ για να εξυπηρετηθεί ο προεκλογικός του αγώνας.

Λυπάμαι πάρα πολύ.

Ως ένας άνθρωπος, ο οποίος μάχεται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματα των δημιουργών, απέναντι στη ληστρική και κακουργηματική διαχείρισή τους από την ΑΕΠΙ και την οικογένεια Ξανθόπουλου, οφείλω με λίγα λόγια να διευκρινίσω κάποια πράγματα, όσο πιο σύντομα μπορώ, διότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοι βοήθησαν και ποιοι όχι, στον αγώνα αυτό, αλλά και να είναι συγκεκριμένα τα όρια των εκάστοτε πολιτικών απέναντι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα και καμία παράταξη.

Κατ᾽ αρχάς θα πρέπει άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ.

Ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικὀ αγώνα κανενός.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία των κόπων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από το Κράτος και τη Δικαιοσύνη, δεν εφαρμοζόταν. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατά καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία, μου γέννησε έως και υποψίες. Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι ένας Πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτό (χωρίς να βγει στα κανάλια να το διαφημίσει).

Τέλος, να πληροφορήσω τον κ.Μητσοτάκη, ότι δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη».

 

 

Τι δήλωσε ο Χρ. Νικολόπουλος

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η συνέντευξη που έδωσε ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984. «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα βίντεο μόνος του και είπε κάποια πράγματα δικά του. Η συζήτηση που κάναμε εκεί... είπαν ότι την άλλη μέρα θα βγάζανε ένα δελτίο τύπου σε σχέση με τα θέματα που συζητήσαμε. Δεν ξέρω αν βγήκε αυτό το δελτίο τύπου, αυτό που ξέρω είναι ότι αντί για δελτίο τύπου είδα τον κ Μητσοτάκη, ο οποίο κάποια στιγμή είπε ότι “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε το ελληνικό τραγούδι”», είπε  και συνέχισε:

«Εμείς πήγαμε σε όλους και θέλουμε την στήριξή τους γιατί εμείς μετά το φιάσκο της ΑΕΠΙ  και την απάτη, μείναμε στον αέρα. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μάς στηρίξει. Από δικαιώματα παίρνουμε ψίχουλα και για ένα μεγάλο διάστημα δεν παίρναμε τίποτα  γιατί τα κλέψανε. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μάς στηρίξει και πράγματι δημιούργησε μια διάταξη, την οποία η ΝΔ την καταψήφισε και τα υπόλοιπα κόμματα, δημιούργησαν μια υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης και έβαλαν μια πολύ αξιόλογη ανώτατη υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δουλεύει άμισθη. Με βάση αυτά πήγαμε στον κ Μητσοτάκη να μάς στηρίξει στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε τον δικό μας οργανισμό. Ο κ Μητσοτάκης έδειξε κατανόηση και μας έδωσε την εντύπωση ότι από δω και πέρα θα είναι μαζί μας. Εμείς θέλουμε στήριξη, να μην πάει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για να ζητήσουμε την άδεια λειτουργίας του οργανισμού και έχουμε αρνητικές αντιδράσεις».

Η επιστολή Μητσοτάκη στους μουσικούς δημιουργούς

Με αφορμή τις τοποθετήσεις του κ. Ξαρχάκου, του Σωματείου ΑΣΜΑ 450+ και του Φοίβου Δεληβοριά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε επιστολή με διευκρινίσεις αναφορικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης.

 

 

«Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά», αναφέρει στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει:

«Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών. Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων».

Για τη συνάντηση που έχει προκαλέσει αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ».