current views are: 1

17 Απριλίου 2019
Δημοσίευση15:00

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η «ακτινογραφία» των 269,5 δισ. που διεκδικεί η Ελλάδα για τη ναζιστική κατοχή

«Το θέμα έχει επιλυθεί πολιτικά και νομικά», επαναλαμβάνει μονότονα το Βερολίνο

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

«Το θέμα έχει επιλυθεί πολιτικά και νομικά», επαναλαμβάνει μονότονα το Βερολίνο

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, η οποία συζήτησε το πόρισμα της επιτροπής για τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων από τη ναζιστική κατοχή στη χώρα μας. Το πόρισμα που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία, ανοίγει το δρόμο για τις δικαστική διεκδίκηση απαιτήσεων της χώρας μας ύψους 269,547 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κείμενο για το οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση» και πως «δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα έχει τεθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τον Οκτώβριο του 2018. Τότε, ο κ. Παυλόπουλος, είχε προαναγγείλει την προσφυγή της χώρας μας σε διεθνή δικαστήρια, προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί πολιτικά και νομικά.

Η «ακτινογραφία» των ελληνικών διεκδικήσεων

Η πρωτοτυπία του εν λόγω πορίσματος που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής έγκειται στο γεγονός ότι η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιχείρησε μια εναλλακτική προσέγγιση του προσδιορισμού των απαιτήσεων για επανορθώσεις, εκτός από τα όσα έχουν προσδιοριστεί βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων. Σύμφωνα με την εναλλακτική προσέγγιση, η οποία βασίστηκε στη συλλογή αρχειακού υλικού, όπως επίσημα έγγραφα, λογιστικές εγγραφές και τραπεζικούς λογαριασμούς της εποχής, προκύπτει ότι η συνολική απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ανέρχεται σε 269,547 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 171,442 δισ. αφορούν σε καθαρές απαιτήσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας, ενώ επίσης:

  • Απαιτούνται 10,344 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο
  • Απαιτούνται 33,873 δισ. ευρώ από αποθετικές ζημιές την περίοδο 1940 – 1944
  • Απαιτούνται 53,886 δισ. ευρώ από τη μείωση του παραγόμενου προϊόντος της Ελλάδας λόγω των επιπτώσεων της κατοχής.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω προσδιορισμός δεν περιλαμβάνει απαιτήσεις για αποζημιώσεις από θανάτους ή σωματικές βλάβες που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Μονότονη γερμανική άρνηση

Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και η εξέλιξη που θα έχουν οι ελληνικές απαιτήσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν δικαστικό προηγούμενο. Και αυτό γιατί η Σερβία –μία χώρα που έχει βιώσει πολύ έντονα τις επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής- παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της συζήτησης όπως παρατηρεί η Deutsche Welle. Αντίστοιχα και η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει ήδη διατυπώσει διεκδικήσεις ύψους 800 δισ. ευρώ, ποσό εύλογο εάν αναλογιστεί κανείς τις τρομακτικές καταστροφές που υπέστη η χώρα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται πως η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που δέχτηκε εισβολή από τα ναζιστικά στρατεύματα. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν πως η Πολωνία μαζί με την ΕΣΣΔ ήταν οι δύο χώρες που βίωσαν πιο έντονα τα δεινά του ναζιστικού ζυγού.

Πάντως, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το Βερολίνο επιμένει πως το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει επιλυθεί, νομικά και πολιτικά. Εκ νέου, σήμερα Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την ίδια δήλωση και πρόσθεσε:

«Η Γερμανία έχει αίσθημα της ιστορική της ευθύνης. Γνωρίζουμε για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν στην Ελλάδα η Γερμανία και Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού. (…)τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών».


σχετικα αρθρα