ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες Καμμένου για «όργια» στο ΥΠΕΞ: «Με εντολή Κοτζιά καταστράφηκαν αρχεία - Αν τον στηρίξετε πέφτει η κυβέρνηση»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 19 Απριλίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2019, 17:12
Facebook Twitter Whatsapp

«Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη ή του Φρουζή είναι μια απλή Παρασκευή για τον Κοτζιά», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε βαριές καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο ο τέως υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συμμετείχε σε συμπαιγνία διοργάνωσης διαγωνισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ του ΥΠΕΞ, προκειμένου αυτός να καταλήξει σε συγκριμένη εταιρεία, προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε πως υπήρξε με συντονισμό του κ. Κοτζιά, συνεννόηση μεταξύ του προέδρου της επιτροπής που θα έλεγχε τον διαγωνισμό για την παροχή βίζας και εκπροσώπου συγκεκριμένης εταιρείας προκειμένου να καταλήξει αυτός στην τελευταία. Μάλιστα, για να στηρίξει το επιχείρημά του ανάγνωσε αλληλογραφία μέσω e-mail μεταξύ των προσώπων αυτών, στην οποία υπάρχει και αναφορές στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στις επιτροπές και δεν συνεργάζονταν, τίθεντο σε δυσμένεια ενώ εκείνοι που ήταν δεκτικοί εμφανίζονταν αργότερα με καλοπληρωμένες θέσεις.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας που εντός του '18 πήρε την δουλειά με τις βίζες είχαν απευθυνθεί παλαιότερα και στους κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλο που όμως αρνήθηκαν να μπουν σε συζητήσεις για τη δημιουργία εταιρίας που θα «χτυπούσε» το διαγωνισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία που ισχυρίζεται ότι είχαν κατασταφεί και ανακτήθηκαν από τα αρχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου και αποδεικνύουν ότι πριν από τη διενέργεια και προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ αυτού που θα οριστεί πρόεδρος της επιτροπής, νυν πρέσβης στο Λονδίνο, και με τον πρόεδρο της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό. 

«Λυπάμαι που το κάνω, αλλά υποχρεούμαι! Καταθέτω στη Βουλή τα e-mail που ανακτήθηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΥΠΕΞ που δείχνουν ότι πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ αυτού που θα οριστεί πρόεδρος της επιτροπής και του προέδρου της εταιρείας που συμμετέχει», είπε χαρακτηριστικά και ενοχλημένος από τις διακοπές της έδρας τόνισε ορθά κοφτά:

«Δεν κατεβαίνω από εδώ πέρα! Φέρτε τον φρούραρχο. Ό,τι και αν κάνετε θα ακουστώ! Μου αφαιρέσατε κοινοβουλευτική ομάδα, με εξευτελίσατε αν στηρίξετε σήμερα τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση».

«Αυτά τα όργια που έχουν γίνει στο ΥΠΕΞ αποτελούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε εξετάσει στη Βουλή τον τελευταίο καιρό! Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη και του Φρουζή είναι μια Μεγάλη Παρασκευή για τον Κοτζιά», πρόσθεσε.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Καμμένου, ο κ. Βαρεμένος ανέφερε ότι τα έγγραφα (emails κλπ) δεν μπορούν να διανεμηθούν στους βουλευτές, καθώς πρέπει να εξεταστεί εάν παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι από την βουλευτική ασυλία ή ακόμα και από το βουλευτικό αξίωμα αν χρειαστεί. Να τα μοιράσετε στους βουλευτές αλλιώς θα τα κάνω φέιγ βολάν. Αφήστε τα αυτά. Μην καλύπτετε τον Κοτζιά. Θα πάτε σούμπητοι»!

Κατρούγκαλος: «Καμία παρανομία»

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως τα στοιχεία που έχει μελετήσει δεν δείχνουν κάποια παρανομία, επιφυλάχτηκε όμως να ελέγξει και τις νέες καταγγελίες του κ. Καμμένου.

«Επί των νέων στοιχείων που καταθέσατε σήμερα επιφυλάσσομαι! Δεν μπορώ να ελέγξω της εγκυρότητά τους. Σας ξαναλέω ότι θα τα μελετήσουμε και προφανώς έχετε καθήκον να τα καταθέστε στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Όλα στο φως! Η εικόνα που έχω βάσει το ελέγχου που έγινε είναι ότι δεν υπάρχει σκιά με επιφύλαξη τα καινούργια θέματα που θέσατε εσείς σήμερα».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως επρόκειτο για την πρώτη φορά που διενεργήθηκε διαγωνισμός για να βρεθεί ανάδοχος του ΥΠΕΞ στις θεωρήσεις της βίζας, καθώς μέχρι το 2015, γίνονταν με απευθείας αναθέσεις.