ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Λάμπρου για Αλ. Λυκουρέζο: «Δεν χαίρομαι... και ας μην τον συμπαθώ»

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2019, 11:51
Π. Λάμπρου για Αλ. Λυκουρέζο: «Δεν χαίρομαι... και ας μην τον συμπαθώ»
Facebook Twitter Whatsapp

Τάσσεται κατά ενός σωφρονιστικού συστήματος που θα βασίζεται στην εκδικητική τιμωρητική λογική του «παραδειγματισμού», τονίζοντας πως δεν θεωρεί ως μοναδική επιλογή τον «εγκλεισμό» «και μάλιστα για υπερήλικες κατηγορούμενους και όχι καταδικασμένους, καθώς υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε δήλωση για τη σύλληψη και κράτηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου για την υπόθεση της «Μαφίας των φυλακών» προέβη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, λίγη ώρα προτού ο γνωστός ποινικολόγος περάσει την πόρτα του ανακριτή, μαζί με τον έτερο συλληφθέντα δικηγόρο, Θεόδωρο Παναγόπουλο.

Στη δήλωσή του ο Π. Λάμπρου τάσσεται κατά ενός σωφρονιστικού συστήματος που θα βασίζεται στην εκδικητική τιμωρητική λογική του «παραδειγματισμού», τονίζοντας πως δεν θεωρεί ως μοναδική επιλογή τον «εγκλεισμό» «και μάλιστα για υπερήλικες κατηγορούμενους και όχι καταδικασμένους, καθώς υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι είναι υπέρ ενός πλαισίου στο δόγμα «Δικαιοσύνη για όλους και όλες» που θα ισχύει για όλους, «ακόμα και για αυτούς που δεν συμπαθώ, που δεν είναι του δικού μου κόσμου. Και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ένας από αυτούς». 

«Δεν χαίρομαι λοιπόν και δεν πανηγυρίζω. Θα ήθελα, όμως, τη σκέψη μου αυτή να τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Για κάθε έναν που βρίσκεται στη θέση που ο ίδιος είναι σήμερα, κάποιος όχι τόσο λαμπερός, όχι τόσο γνωστός, όχι τόσο δυνατός», καταλήγει η δήλωση του κ. Λάμπρου. 

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Όταν μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος κρατείται ή “μπαίνει φυλακή” δεν μπορεί να νιώθεις χαρά.

Πολύ περισσότερο αν αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο προχωρημένης ηλικίας.

Γνωρίζω, ότι η άποψή μου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Όμως έτσι έμαθα στη ζωή μου: να μην χαίρομαι με τη δυστυχία, ούτε του θύματος ούτε του θύτη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η θεμελιώδης λογική που πρέπει να διέπει το σύστημα δικαίου μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας πρέπει να είναι κυρίως ο σωφρονισμός, η πρόληψη και βεβαίως η διασφάλιση όλων από τις συνέπειες των παραβατικών πράξεων, όχι όμως η εκδικητική τιμωρητική λογική του «παραδειγματισμού».

Και σ’ αυτή τη λογική, δεν θεωρώ ως μοναδική επιλογή τον “ εγκλεισμό” και μάλιστα για υπερήλικες κατηγορούμενους και όχι καταδικασμένους, καθώς υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας.

Οφείλουμε ν’ αναζητήσουμε εναλλακτικές εκδοχές έκτισης ποινών τόσο στη χώρα μας όσο και στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Άλλωστε, πάντοτε υποστήριζα ότι το πλαίσιο αυτό πρέπει να ισχύει για όλους:

Για τους φτωχοδιάβολους, τους αόρατους ανθρώπους.

Για τον πιτσιρικά που για ένα τσιγαριλίκι μπορεί να βρεθεί στη "στενή".

Για την καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού.

Για τη γιαγιά που πουλάει χόρτα ή πλεχτά παπουτσάκια χωρίς άδεια στη λαϊκή.

Για τον έγκλειστο που η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, ή τον ανάπηρο.

Για τον άνθρωπο που δεν έχει τη δυνατότητα μιας ακριβής νομικής υποστήριξης ή που δεν έχει το οικογενειακό και κοινωνικό υποστηρικτικό  πλαίσιο.

Να ισχύει ακόμα και για αυτούς που δεν συμπαθώ, που δεν είναι του δικού μου κόσμου. Και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ένας από αυτούς.

Δικαιοσύνη για όλους και όλες.

Δεν χαίρομαι λοιπόν και δεν πανηγυρίζω. Θα ήθελα, όμως, τη σκέψη μου αυτή να τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Για κάθε έναν που βρίσκεται στη θέση που ο ίδιος είναι σήμερα, κάποιος όχι τόσο λαμπερός, όχι τόσο γνωστός, όχι τόσο δυνατός». 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πάνου Λάμπρου με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, με ομιλία Τσίπρα), η Νέα Δημοκρατία σε μια αιχμηρή ανακοίνωση τον χαρακτήριζε «συνομιλητή των τρομοκρατών της "17 Νοέμβρη" και των "Πυρήνων της Φωτιάς"».