ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 25 Απριλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2019, 14:58
Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Facebook Twitter Whatsapp

Στον αέρα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη σταύρωση κορυφώνεται το Θείο Δράμα που οδηγεί τελικά στην Ανάσταση, ωστόσο ο Γολγοθάς για χιλιάδες πολίτες που χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση παρέπεμψε στις ελληνικές Καλένδες για πολλοστή φορά το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και να ψηφιστεί ως τη Μ. Τρίτη, όμως «σκόνταψε» στις ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμο να κατατεθεί αλλά δεν θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για την εφορία. «Η κατάθεσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον προγραμματισμό της Βουλής», ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου, με την ρύθμιση για την εφορία να αναμένεται να κατατεθεί αργότερα.

Ωστόσο, χθες η συγκεκριμένη ρύθμιση βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνουν αμέσως μετά, ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Η δήλωση αυτή σημαίνει ουσιαστικά μονομερή εφαρμογή του μέτρου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σέρνεται ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας προκαλέσει πρόβλημα κυρίως στον ΕΦΚΑ, όπου παρατηρείται στάση πληρωμών, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έχει διαμηνύσει πως όσοι δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δεν θα υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων. Όπως όλα δείχνουν, οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις εκτιμάται πως, εκτός απροόπτου, θα φθάσουν στη Βουλή τον Μάιο.

Θα έχει προηγηθεί, η συζήτηση με τους τεχνοκράτες των δανειστών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει επισήμως στις 6 Μαΐου, όταν και θα αφιχθούν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση «πάγωσε» την κατάθεση του νομοσχεδίου, αφού οι θεσμοί έστειλαν το μήνυμα πως «η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία κανονικά είναι αντικείμενο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης».

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε ότι «το θέμα έχει δημοσιονομική επίπτωση και επίπτωση στην κουλτούρα πληρωμών. Ενόχληση υπήρξε και γιατί θεωρήθηκε πως οι κυβερνητικές ρυθμίσεις εξακολουθούν να προσφέρουν κάλυψη στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε να κινηθεί μονομερώς τις ημέρες που στις Βρυξέλλες ήταν όλα «κλειστά», λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών.

Ουσιαστικά, οι θεσμοί δεν θέλησαν να σταλεί λάθος μήνυμα, αν η ελληνική πλευρά προχωρούσε, χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, με έγκυρες τραπεζικές πηγές να επισημαίνουν ότι η στάση που κράτησαν οι δανειστές σχετικά με τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας, σηματοδοτεί την αλλαγή κλίματος προς την κυβέρνηση Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως κάτι τέτοιο, ακυρώνει το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει από τον περασμένο Αύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας, περί εξόδου από τα μνημόνια και μεγαλύτερου βαθμού ελευθερίας στην άσκηση της δικής του πολιτικής με επίκεντρο τους πιο αδύναμους, που είναι και το μοναδικό στο οποίο μπορεί να «πατήσει» για να πάει σε εθνικές κάλπες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει μονομερώς στη ρύθμιση (στο μείγμα έγινε προσπάθεια να προστεθεί και ένα πιο χαλαρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας), τότε φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας θα έχει επιλέξει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους, κίνηση την οποία θα χρησιμοποιήσει για σκηνικό, προκειμένου να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές.