ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για Μάτι: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία. Εκείνος απέλυε δημόσιους υπαλλήλους και έχουμε διαλυμένες υπηρεσίες»

Δημοσίευση 3 Μαΐου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2019, 12:23
Τζανακόπουλος για Μάτι: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία. Εκείνος απέλυε δημόσιους υπαλλήλους και έχουμε διαλυμένες υπηρεσίες»
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εμφάνισή του στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την πρώτη, επίσημη κυβερνητική αντίδραση στην χτεσινή έρευνα του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την ανατριχιαστική ατάκα που ακούστηκε «έχουν νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν».

Τα βέλη του στην αντιπολίτευση έστρεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις χτεσινοβραδινές αποκαλύψεις του ΣΚΑΙ για την τραγωδία στο Μάτι, αναφέροντας ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγιναν απολύσεις δημόσιων υπαλληλων, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα επανέλαβε πως «οι νεκροί δεν κρύβονται» και πως ο ίδιος είχε ανακοινώσει το επίμαχο βράδυ τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών.

Σχετικά με τον Πρωθυπουργό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι είχε αναλάβει από την Παρασκευή την πολιτική ευθύνη, η οποία είναι διαχρονική και πως σύντομα θα έρθει προς διαβούλευση το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ:

Για τη δήλωση Μητσοτάκη περί αδιαφορίας και κυνισμού «ενώ εξελισσόταν μια πρωτοφανής τραγωδία», καθώς και για γύμνια του κρατικού μηχανισμού

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί για άλλη μία φορά μία τυμβωρυχία, η οποία δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Εγώ ο ίδιος ήμουν που ανακοίνωσα εκείνο το βράδυ τους πρώτους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Για προεκλογικούς λόγους, διάφορα μιντιακά επιτελεία προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε στο υπουργικό συμβούλιο εκείνης της Παρασκευής την πολιτική ευθύνη, ενώ κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν βρήκε το θέμα να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που απέλυε δημόσιους υπαλλήλους ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και έχουμε διαλυμένες υπηρεσίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης. Όχι αυτή η κυβέρνηση. Το να μιλάει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης για διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες είναι υποκριτικό.

Για τον Πρωθυπουργό και την Πολιτική Προστασία

«Δια στόματος του Πρωθυπουργού έχει αναληφθεί η πολιτική ευθύνη, η οποία είναι και διαχρονική και αυτό δεν φάνηκε να συγκινεί καμία άλλη πολιτική δύναμη γιατί τα όσα συνέβησαν στο Μάτι δεν είχαν να κάνουν μόνο με την εκεί επιχείρηση αλλά με την ανυπαρξία ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αλλάξουμε το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό χρειάζεται έρευνα, τη διεθνή τεχνογνωσία, άρα έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά για την ανασυγκρότηση του πλαισίου και την ευρύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έρθει προς διαβούλευση. Αυτό δεν γινόταν να έρθει νωρίτερα. Πρόκειται για μια παρακαταθήκη για το μέλλον».