ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 4 βασικοί στόχοι του Πρωθυπουργού μετά το πακέτο παροχών

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 8 Μαΐου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 8 Μαΐου 2019, 11:38
Οι 4 βασικοί στόχοι του Πρωθυπουργού μετά το πακέτο παροχών
Facebook Twitter Whatsapp

Άνοιξε όλα τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών του Μαΐου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλα τα “όπλα” στην “αρένα” για τις κάλπες που θα στηθούν σε 18 ημέρες βάζει ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα και από τον Παύλο Πολάκη και τις διακοπές στο κότερο να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκλειστικά στο πεδίο της οικονομίας. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο Ζάππειο χωρίς γραβάτα και χωρίς τον Πάνο Καμμένο δίπλα του.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μια αναμέτρηση χωρίς αύριο για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για να αλλάξει ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του πρωθυπουργού από το Ζάππειο που τόνισε πως “για αυτό το σχέδιο στις 26 του Μάη ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και φυσικά την οριστική έγκρισή του να το υλοποιήσουμε στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη στις εθνικές εκλογές”. Κανείς στην πλειοψηφία δεν διαφωνεί πως το “εισιτήριο” για την παραμονή στην Ηρώδου Αττικού περνά από τη λαϊκή ετυμηγορία των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.

Ο πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στα Ιωάννινα (που μάλλον θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο) και όχι μόνο συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά με τον πιο θεσμικό τρόπο, στο Ζάππειο Μέγαρο, διοργάνωσε μια συνέντευξη τύπου που θύμισε… ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας περνά στην αντεπίθεση έχοντας τέσσερις βασικούς στόχους:

- Στοιχίζεται απολύτως με τα κριτήρια ψήφου των πολιτών. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην “τσέπη” των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ευελπιστώντας πως σύντομα με τα μέτρα άμεσης εφαμοργής η καθημερινότητα των πολλών θα αρχίσει να αλλάζει.

- Έδωσε ένα νέο βασικό αφήγημα στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την τριήμερη μάχη της Βουλής, αλλά και για τις περιοδείες που θα πραγματοποιήσουν μέχρι τις 26 Μαΐου.

- Έφτιαξε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η ομιλία του στη Βουλή και τα ερωτήματα που θα θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα αφορούν αποκλειστικά το έργο της κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια την οποία η ΝΔ είχε αμφισβητήσει.

- “Θώρακισε” την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τη Βουλή απαιτώντας ουσιαστικά την Παρασκευή το βράδυ να πάρει το απόλυτο των 152 ψήφων που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές που τον στηρίζουν.

Από εδώ και πέρα ο χρόνος για την κυβέρνηση κυλά αντίστροφα και οι επόμενες μετρήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα πάρει στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κομβικές για το αν το δημοσκοπικό κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Στην Ηρώδου Αττικού αναμένουν θετικά αποτελέσματα τόσο από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή όσο και από τον αντίκτυπο του πακέτου που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με το οικονομικό επιτελείο.

Το 2019

Το μεγαλύτερο βάρος από την κυβέρνηση δίνουν στα μέτρα που αφορούν το 2019, που όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνουν την “αλλαγή πλεύσης” σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού την μνημονιακή περίοδο οι δυνατότητες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων στο συντελεστή 13%.

- Μείωση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο στο 6%, από 13%.

- Κατανομή της 13ης σύνταξης.

Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης.

Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%.

Από 601-1000 ευρώ στο 50%.

Για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

Το 2020

- Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

- Θα αυξηθεί ο συντελεστής απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%.

- Θα μειωθεί ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ στο 11%.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους.

- Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών. 

- Επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ κατά 80% για νέους μισθωτούς έως 25 ετών και επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ κατά 25% για νέους έως 29 ετών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.