ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις», λέει ο Ντομπρόβσκις για τις εξαγγελίες Τσίπρα - Επιφυλακτικότητα από τις αγορές

Δημοσίευση 8 Μαΐου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 8 Μαΐου 2019, 18:17
«Τηρήστε τις δεσμεύσεις», λέει ο Ντομπρόβσκις για τις εξαγγελίες Τσίπρα - Επιφυλακτικότητα από τις αγορές
Facebook Twitter Whatsapp

Σαφές μήνυμα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν – Πιάστηκαν εξ’ απήνης οι θεσμοί με τις εξαγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το πακέτο παροχών που εξήγγειλε την Τρίτη, από το Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξαγγελίες, που όπως όλα δείχνουν, έπιασαν απροετοίμαστους τους θεσμούς, με τους περισσότερους αξιωματούχους που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα να δηλώνουν πως δεν ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται εν μέρει και από το σχόλιο στο οποίο προχώρησε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg και συνέχισε: «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».

Προφανώς το σχόλιο του κ. Ντομπρόβσκις αφορά στην εξαγγελία του πρωθυπουργού περί της δημιουργίας ειδικού αποθεματικού λογαριασμού, όπου θα κατατεθούν συνολικά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλύπτουν τη διαφορά από τα χρήματα, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Η τοποθέτηση του ESM

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο μόνος θεσμός που πιθανόν να γνώριζε κάτι νωρίτερα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος είχε δηλώσει μέσω εκπροσώπου του πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ είναι ξεκάθαρη». Ο ίδιος διασαφήνισε ότι «ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει στο Eurogroup του καλοκαιριού του 2018.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι τελικά οι παροχές που εξαγγέλθηκαν, θα λάβουν την έγκριση των θεσμών. Αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg υποστήριξε πως «πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, θα υπάρξουν συζητήσεις με τους δανειστές, αλλά είναι μια ιδέα win-win για τις δύο πλευρές».

Ήδη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών , παρουσίασαν στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων τις εν λόγω εξαγγελίες. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου χθες.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκαν και οι τριήμερες επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Θεσμοί, σε κοινή ανακοίνωσή τους έπειτα από την επίσκεψη στην Αθήνα, υποστήριξαν πως τα μέτρα «θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Η ανακοίνωση των Θεσμών:

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Παράλληλα, στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019, ενώ  στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.

Επιφυλακτικότητα από τις αγορές

Αλλά και οι αγορές υποδέχτηκαν τις εξαγγελίες με επιφυλακτικότητα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά 2,81% στο 3,4% εγκαταλείποντας τη ζώνη των χαμηλών 14ετίας (3,28%) που είχε επιτύχει τον Απρίλιο.

Τη ίδια στιγμή στο 2,36% με άνοδο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, απόδοση αισθητά αυξημένη σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που κατεγράφησαν τον περασμένο Απρίλιο.