ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Open Europe: 10 έδρες θα πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές, 6 ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2019, 16:02
Open Europe: 10 έδρες θα πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές, 6 ο ΣΥΡΙΖΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Διπλάσιες έδρες στην Ευρωβουλή για τη ΝΔ, δέκα στο σύνολο, προβλέπει ανάλυση του Open Europe.     

Σύμφωνα με το Open Europe, έτοιμη να διπλασιάσει τις έδρες της σε 10 στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει έξι ευρωβουλευτές.    

Στο άρθρο της που δημοσιεύεται στο European Politics and Policy (EUROPP) η Ζωή Αλιπράντη σημειώνει ότι «μετά τις ευρωεκλογές  του 2014 ο Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα αποστερούσε από την κυβέρνηση κάθε “πολιτικής ή ηθικής νομιμότητας να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας», θυμίζει.  

Αλλά όπως σημειώνει επικαλούμενη πρόσφατη (10 Μαΐου) προβολή του Politico, «το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διπλασιάσει τις έδρες της από πέντε σε δέκα στο ευρωκοινοβούλιο και να κερδίσει κοντά στο 37% της ψήφου, πράγμα που θα επιβεβαιώσει την τάση να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις στις ευρωεκλογές. Πράγματι η Νέα Δημοκρατία επενδύει μαζικά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του».    

Η προβολή αποτελέσματος του Politico της 10ης Μαϊου για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

 

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «η αρνητική προδιάθεση των Ελλήνων έναντι της ΕΕ παραμένει ισχυρή, αλλά έχει αποδυναμωθεί, και αυτές οι ευρωεκλογές δεν θα δώσουν εντολή για εκτεταμένες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι προηγούμενες».  

Και όπως σημειώνεται, τις τέσσερις έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που απομένουν, αναμένεται να τις μοιραστούν το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, επιβεβαιώνοντας μια αναστροφή της τάσης κατακερματισμού του 2014, με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ να αναμένεται να χάσουν αυτή τη φορά τις έδρες τους και το ΚΚΕ να αναμένεται να διατηρήσει μία έδρα στην Ευρωβουλή.