ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μειώνεται με τροπολογία η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 15:15
Μειώνεται με τροπολογία η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη
Facebook Twitter Whatsapp

Για τα γενόσημα το ποσοστό συμμετοχής θα μπορεί να διαμορφώνεται αναλόγως με υπουργική απόφαση

Σε περαιτέρω  μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός έκανε αποδεκτή σχετική βουλευτική τροπολογία.

Έτσι, βάσει της ρύθμισης η συμμετοχή των ασφαλισμένων περιορίζεται κατά το ήμισυ και διαμορφώνεται από το 25% σε 12,5% και από 10% σε 5% ενώ για τα γενόσημα το ποσοστό συμμετοχής θα μπορεί να διαμορφώνεται αναλόγως με υπουργική απόφαση.

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως για να γίνει πράξη η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της αρμόδιας επιτροπής Τιμών Φαρμάκου με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας.

Ακόμα, με την ίδια τροπολογία προτείνεται τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά συγκεκριμένες μέρες μέσα στο χρόνο όπως: 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάλλης, Θ. Δρίτσα, Ζ. Χουσεΐν και Χρ. Σιμορέλης.