current views are: 1

20 Μαΐου 2019
Δημοσίευση07:42

Ο Τσίπρας αποκάλυψε στους Financial Times άγνωστους διαλόγους με τη Μέρκελ: Γιατί δεν με πίστευε η Άνγκελα για το Σκοπιανό

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτει το παρασκήνιο με την Καγκελάριο για το Σκοπιανό και εμφανίζεται βέβαιος για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής:«Δεν σκέφτομαι να χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς να κερδίσω τις εκλογές».

Δημοσίευση 07:42’
αρθρο-newpost

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτει το παρασκήνιο με την Καγκελάριο για το Σκοπιανό και εμφανίζεται βέβαιος για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής:«Δεν σκέφτομαι να χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς να κερδίσω τις εκλογές».

Το στόχο του για εκλογές τον Οκτώβριο, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μεγιστοποιήσει την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η πάροδος του χρόνου θα επιτρέψει στους πολίτες να διαπιστώσουν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης στην καθημερινότητά τους, οδηγώντας σε επιβράβευση για την Κουμουνδούρου.

«Κάθε ημέρα που περνά, νομίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν στις ζωές τους ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», αναφέρει, καθώς η χώρα απέχει λίγες ημέρες από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

«Το να περιμένω είναι κέρδος για εμένα, διότι κάποιες φορές υπάρχει χρονική διαφορά […] ανάμεσα σε κρίσιμες αποφάσεις και το [πότε] οι πολίτες αναγνωρίζουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία».

«Δεν σκέφτομαι να χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς να κερδίσω τις εκλογές», υπογραμμίζει.

Σημείωσε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 2,2 έως 2,4% παρά την επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ η προοπτική καλής σεζόν για τον τουρισμό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης καταδεικνύουν πως «είναι πιθανότερο να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις παρά αρνητικές» τους επόμενους μήνες.

“Υπάρχει ένα ρητό: αν ο στρατιώτης πάει στη μάχη για να χάσει, είναι καλύτερο να μην πάει στη μάχη… Δεν γεννήθηκα για να είμαι πρωθυπουργός. Δεν είμαι από πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία, στην ηλικία των 40 ετών”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση επενδύσεων «είναι κάποιες φορές αντικίνητρο για τους επενδυτές». Ωστόσο, διευκρίνισε πως η υπομονή μπορεί να είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Για παράδειγμα, η κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco, που απέκτησε μερίδιο δύο τρίτων στο λιμάνι του Πειραία, σχεδιάζει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων και άλλων παροχών. Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Γερμανίας, η οποία αγόρασε μια παραχώρηση εκμετάλλευσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη βόρεια Ελλάδα, δεσμεύτηκε να επενδύσει 1,1 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της για να δημιουργήσει μια πύλη για εξαγωγές από τις βαλκανικές χώρες.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιες φορές είναι καλύτερο να κάνεις κάτι κατά γράμμα, ακόμα κι αν απαιτεί χρόνο, προκειμένου να εγκαθιδρύσεις μία επένδυση, από το να κάνεις τα πράγματα δίχως βεβαιότητα και να βρεις τεράστιες δυσκολίες στο μέλλον», δήλωσε.

Αυτό όμως, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, δεν αναιρεί την ανάγκη να διευκολυνθεί η ζωή των επενδυτών. 

«Φυσικά αναγνωρίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν ένα ποδήλατο: αν δεν τις καταφέρεις, πέφτεις».

«Η Μέρκελ δεν με πίστευε όταν της είπα ότι θα λύσω το ονοματολογικό»

Εκτενής είναι οι αναφορές του Πρωθυπουργού στο παρασκήνιο πριν την επίλυση του Σκοπιανού. Προκαλεί εντύπωση η αντρίδραση της Καγκελαρίου Μέρκελ στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν τον πίστευε.

Εξιστορεί ο Πρωθυπουργός:

«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένας τύπος που ποτέ δεν ήθελε να διαπραγματευτεί», λέει ο Τσίπρας. «Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο. Συνάντησα την καγκελάριο Μέρκελ. Συζητήσαμε εκτενώς για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια και ούτω καθεξής. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και της είπα, “θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω και να κάτσουμε μαζί σε ένα τραπέζι. Αν δεν θέλει να καθίσει σε ένα τραπέζι, θα τον κατηγορήσω [ότι δεν θέλει μια διευθέτηση]”».

«Μου είπε [η καγκελάριος], “Δεν σας πιστεύω”. Ρώτησα γιατί. Είπε: «Επειδή όλοι οι προκάτοχοί σας δεν ήθελαν ποτέ να ανοίξουν αυτή την υπόθεση, ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

«Είπα,”Η άποψή μου είναι διαφορετική. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί μόνο αν κατορθώσουμε να επιλύσουμε διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά – δεν χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά αν είναι χώρες που πιστεύω ότι δεν απειλούν την Ελλάδα”».

«Δεν νομίζω ότι η Άνγκελα πραγματικά με πίστευε, αλλά απέδειξα ότι εννοούσα αυτό που είπα, όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».

Oι προειδοποιήσεις στην Αλβανία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι εξήγησε στον Έντι Ράμα, πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι τα Τίρανα πρέπει να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα των Ελλήνων της χώρας του , αλλιώς η πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ θα κλείσει. Αν η Αλβανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τσίπρας λέει ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα υποστηρίξουμε μια πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στην ΕΕ [μαζί]. . . Αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας, αν έχει σημειώσει πρόοδο η Αλβανία. Αυτό θα ήταν άδικο. »

Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θέλει να κερδίσει τη φήμη του δασκάλου των άλλων, να ρίξει το βάρος σε άκαμπτες συνθήκες για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ. «Οι λαοί των Βαλκανίων χρειάζονται κάποιο κίνητρο. . . μεταρρυθμίσεις. Είναι σαν το καμουτσίκι και το καρότο. Πρέπει να βλέπουν το καρότο, όταν όλα είναι σκοτεινά. »


σχετικα αρθρα