ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις, το παιχνίδι των εντυπώσεων, οι αναποφάσιστοι και η «13η σύνταξη» που έγινε «επίδομα άδειας»

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 20 Μαΐου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2019, 15:33
Οι δημοσκοπήσεις, το παιχνίδι των εντυπώσεων, οι αναποφάσιστοι και η «13η σύνταξη» που έγινε «επίδομα άδειας»
Facebook Twitter Whatsapp

«Σπριντ» Τσίπρα και Μητσοτάκη για τους αναποφάσιστους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μόλις πέντε μέρες προεκλογικού αγώνα απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι «μονομάχοι» παίζουν τα ρέστα τους. Οι αναποφάσιστοι έχουν κεντρικό ρόλο στην επιδιωκόμενη διεύρυνση των εκλογικών ακροατηρίων. Υπάρχουν τα καλά και τα καλά σενάρια για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αλλάζουν τα ποσοστά για τα κόμματα αν προσμετράται στο κάθε κόμμα και ο αριθμός των αναποφάσιστων που στις προηγούμενες εκλογές το είχε ψηφίσει.

Ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει με απόλυτη σιγουριά πως θα κινηθούν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι την ώρα της κάλπης. Γι' αυτό και οι Τσίπρας και Μητσοτάκης τρέχουν σπριντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην «ανατροπή», την οποία ήδη προεξοφλεί ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ βάζει τον πήχη στην «καθαρή νίκη» που δεν θα αφήνει ερωτήματα αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Οι δημοσκοπήσεις διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην δημιουργία εντυπώσεων όπως και οι διαρροές των κομματικών στρατοπέδων με αποδέκτες τους ψηφοφόρους τους είτε για να τους ανεβάσουν το ηθικό (ΣΥΡΙΖΑ) είτε για να τους «φοβίσουν» ώστε να μην χαλαρώσουν (ΝΔ).

Η κάλπη βέβαια θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο την Κυριακή. Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση, πολύ περισσότερο που ακολουθούν εθνικές εκλογές είτε γίνουν αυτές τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές το 2014 με 26,26% (1.516.634 ψήφους) εκλέγοντας έξι ευρωβουλευτές και η ΝΔ έχασε με 22,72% (1.295.967 ψήφους) εκλέγοντας πέντε έδρες. Ο στόχος της ΝΔ είναι να γράψει το 3 μπροστά, δηλαδή, να πιάσει ένα ποσοστό από 30% και πάνω, που θα είναι υψηλότερο και από εκείνο που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2015, σύμφωνα με αναλυτές. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πλησιάσει το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2014 αφού το 36% που πήρε στις εθνικές εκλογές μοιάζει με μακρινό όνειρο.

800.000 ψηφοφόροι

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δίνουν μάχη να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος ώστε να μην απειληθούν τα ποσοστά τους. Ταυτόχρονα στοχεύουν στην κινητοποίηση και των περίπου 800.000 ψηφοφόρων που ενώ ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, δεν προσήλθαν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Τότε έχασε πολλούς ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Η λίστα με την οποία θα εκλέγονταν οι βουλευτές ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός του Ιανουαρίου, ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακέρδισε τις εκλογές. Είχε μεσολαβήσει το δραματικό καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έφτασε στο παρά πέντε ενός διπλού Grexit και από το ευρώ και από την ΕΕ και χρειάστηκε διακομματική συμφωνία για να σωθεί η χώρα υπογράφοντας ένα τρίτο μνημόνιο.

Οι Έλληνες έχουν να ψηφίσουν εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτός είναι ένας λόγος για να προσέλθουν στις κάλπες και αυτές οι 800.000 ψηφοφόροι που «χάθηκαν» μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015. Πειραιώς και Κουμουνδούρου καταστρώνουν στρατηγικές για να κερδίσουν ένα σημαντικό κομμάτι τους.

Μία ακόμη παράμετρος είναι τι θα επιλέξουν οι νέοι ψηφοφόροι 17-22 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουν.

Η 13η μισή σύνταξη

Όσον αφορά στους συνταξιούχους πάντως η κίνηση της κυβέρνησης να τους μοιράσει την «13η σύνταξη», όπως την αποκαλεί, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δεν της βγήκε τουλάχιστον στο βαθμό που επιδίωκε. Αλλα περίμεναν οι συνταξιούχοι και άλλα είδαν στους λογαριασμούς τους. Κανείς δεν τους εξήγησε ότι θα είχαν 26% κρατήσεις. Στις διπλές συντάξεις λήφθηκε υπόψη η μία. Πολλοί είχαν μπερδευτεί ότι θα πάρουν την «13η σύνταξη» στο σύνολο της κύριας σύνταξης και της επικουρικής.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναδίπλωση. «Στην πραγματικότητα είναι ένα ποσό που ισοδυναμεί με το παλαιότερο Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας» παραδέχθηκε στο news247. «Είναι το μισό της σύνταξης, αυτές είναι οι δημοσιονομικές δυνατότητές μας. Στόχος μας είναι το αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα, κάθε χρόνο».

Τις παροχές όλοι τις θέλουν. Όταν όμως γίνονται τόσο απροκάλυπτα και όχι με την αρμόζουσα προετοιμασία προκαλούν και δεύτερες σκέψεις ακόμη και σε εκείνους που τις πιστώνουν στην κυβέρνηση.