ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φλερτ» Τσίπρα - Μπαρνιέ για την προεδρία της Κομισιόν

της Κατερίνας Δούκα - Δημοσίευση 21 Μαΐου 2019, 23:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2019, 23:39
«Φλερτ» Τσίπρα -  Μπαρνιέ για την προεδρία της Κομισιόν
Facebook Twitter Whatsapp

Ευρωπολιτικό σκάκι και κοινός άξονας του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η σημερινή επίσκεψη στο Μαξίμου του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, πέρασε στα ψιλά.

Δεν ήταν όμως καθόλου τυχαία η συνάντηση του Γάλλου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πόσο μάλλον το timing που αυτή πραγματοποιήθηκε. Ο κύριος Μπαρνιέ θεωρείται από κύκλους των Βρυξελλών ως η ισχυρή «υπόγεια» υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, χωρίς καν να έχει ανακοινωθεί προς το παρόν.

Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, είναι ο εκλεκτός του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει κρύψει την έντονη αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ, που προκρίνει η Άνγκελα Μέρκελ. Πηγές που έχουν γνώση των τεκταινομενων στην Καγκελαρία αποκαλύπτουν ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να υποχωρήσει στη στήριξη του Γερμανού υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν ένας άλλος Γερμανός κατάφερνε να πάρει μια άλλη θέση, εξίσου σημαντική για την Γερμανία: αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στόχος της Καγκελαρίου είναι ο διάδοχος του Ντράγκι να είναι ο σημερινός πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Είναι σχεδόν ανέφικτο όμως να είναι Γερμανοί σε όλες τις θέσεις-κλειδιά της Ε.Ε. Εκτός αυτού, ο Μακρόν δηλώνει σε κάθε τόνο την έντονη αντίθεσή του στο σύστημα Spitzenkandidat (του κορυφαίου υποψήφιου) και παράλληλα από το 1960 η Γερμανία αφήνει παραδοσιακά στους εταίρους της την προεδρία της Επιτροπής, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg.

O παράγοντας Αλέξης Τσίπρας

Μέχρι τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιμελώς αποφύγει να υποστηρίξει δημοσίως κάποιον από τους νυν υποψηφίους προέδρους της Κομισιόν, φροντίζοντας ωστόσο σε κάθε ευκαιρία να τονίζει ποιον δεν προτιμάει: τον «ανθέλληνα», όπως συχνά τον αποκαλεί, Μάνφρεντ Βέμπερ, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, δεν έχει κανέναν λόγο να επισκέπτεται ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ τον έναν μετά τον άλλον τον τελευταίο μήνα, πέρα από το να φροντίζει να εξασφαλίζει τη στήριξή τους στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο newpost, η στήριξη Τσίπρα στον Μπαρνιέ θεωρείται δεδομένη μετά τη σημερινή επίσκεψη του statesman στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτό έχει παίξει ρόλο ο ανοιχτός άξονας επικοινωνίας Μακρόν-Τσίπρα για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Κυριακή, κοντή γιορτή. Στις 28 Μαΐου, μόλις 2 μέρες μετά τις ευρωεκλογές,  θα συζητηθεί σε Σύνοδο ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί τελικά στη  διαδοχή για τη θέση του Γιουνκέρ. Σε αυτή τη Σύνοδο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να ταχθεί επισήμως στο πλευρό του Μακρόν αν εκείνος προτείνει τον Μπαρνιέ, προκρίνοντας ως «συμβιβαστική λύση» έναν πολιτικό που έχει τον σεβασμό των Βρυξελλών για την διαπραγματευτική του δεινότητα και ο οποίος φροντίζει να τονίζει την επικινδυνότητα της ανόδου της ακροδεξιάς, σχεδόν όσο συχνά το κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας.