ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρόωρα εγκαίνια του αγωγού IGB και ο... οδηγός του Τσίπρα, Μ. Μπορίσοφ (βίντεο)

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2019, 17:08
Τα πρόωρα εγκαίνια του αγωγού IGB και ο... οδηγός του Τσίπρα, Μ. Μπορίσοφ (βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε προεκλογικό κλίμα η επίσκεψη στη Βουλγαρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά το Μετρό Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε μεν, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετά οι Θεσσαλονικείς μέχρι να μπει στις ράγες, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε και την έναρξη της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στη Ελλάδας - Βουλγαρίας. Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.

Σε προεκλογικό κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, παρέστησαν στα εγκαίνια του IGB, μίλησαν για ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που διαμορφώνεται και που καθιστά τα Βαλκάνια ενεργειακό κόμβο.

Μάλιστα, την ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργό ανέλαβε ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ανέλαβε χρέη σοφέρ του Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να μη χρησιμοποιεί οδηγό και να κάθεται ο ίδιος στο τιμόνι του αυτοκινήτου του. 

 

Τσίπρας: «Διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που έχει ως στόχο να καταστήσει τα Βαλκάνια ως ενεργειακό κόμβο»

Αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο έργο που ετοιμάζεται: 

«Με τον κάθετο διάδρομο που εγκαινιάζουμε σήμερα, το πρώτο τμήμα του, τον αγωγό IGB, αρχίζει να διαμορφώνεται όντως ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που έχει ως στόχο να καταστήσει τα Βαλκάνια ως ενεργειακό κόμβο. Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με συμμετοχή μάλιστα δύο μεγάλων ελληνικών εταιρειών, τη Σωληνουργία Κορίνθου και τον Άβακα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε έργα που συμβάλουν στην ασφάλεια, στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα μεγάλο τμήμα του αερίου στον IGB θα προέρχεται από τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές. Εξ ου και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω εδώ τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, που μας μίλησε πριν από λίγο.

Ο IGB θα αντλεί αέριο και από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη και βεβαίως, με φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά μακροπρόθεσμα και πολύ πέρα από αυτή την περιοχή, θα αποτελέσει κομβικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Ο αγωγός αυτός θα μπορεί να επεκταθεί και στη Σερβία, μέσω του αγωγού IBS (Interconnector Serbia – Bulgaria), καθώς και στη Ρουμανία μέσω του αγωγού IBR (Interconnector Bulgaria-Romania), κάτι το οποίο θα βοηθήσει τις χώρες αυτές, τη Σερβία και τη Ρουμανία, να διαφοροποιήσουν και αυτές τις ενεργειακές οδούς, καθώς και τις πηγές εφοδιασμού τους. 

Τα έργα αυτά αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά –θα έλεγα- για την ενεργειακή στρατηγική ολόκληρης της Ε.Ε., της οποίας Ε.Ε. οι χώρες μας η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν βασικούς πυλώνες».   

Μπ. Μπορίσοφ: Εδώ που ήταν πύραυλοι, χτίζουμε ειρηνικά έργα

Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί πλέον μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είδατε τη χαρά των ανθρώπων και στο Κίρκοβο, μουσουλμάνων και χριστιανών. Γιατί αυτό είναι το μέλλον της περιοχής (σ.σ. η συνεργασία).

Στην περιοχή που βρισκόμασταν», είπε ο κ. Μπορίσοφ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο σε κάθε ευκαιρία αποκαλούσε «φίλο Αλέξη», «βρίσκονταν τα μεγαλύτερα στρατεύματα, πύραυλοι της Βουλγαρίας, κατά της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δηλαδή ήταν στραμμένοι προς την Ελλάδα, ενώ τώρα χτίζουμε αγωγούς φυσικού αερίου, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια». Ως επίρρωση, δε, των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπορίσοφ έφερε και ως παράδειγμα την παρουσία πολλών Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Η διαδρομή του αγωγού 

Οι δύο πρωθυπουργοί ήταν κι αυτοί που έκλεισαν και την τελετή έχοντας στο πλευρό τους, τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών Γιώργο Σταθάκη και Τεμενούζκα Πέτκοβα. Οι τέσσερις τους, παίρνοντας συμβολικά στα χέρια σκαπτικά εργαλεία, φτυάρισαν το χώμα μπροστά στην εξέδρα, εγκαινιάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την έναρξη της κατασκευής του αγωγού. Αυτός δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος συμβολισμός της τελετής, αφού νωρίτερα τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν δύο νεαρές ντυμένες με παραδοσιακές στολές και πρόσφεραν στον πρωθυπουργό ψωμί και μέλι, με τον κ. Μπορίσοφ να τον προτρέπει να το δοκιμάσει.