ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Σταθερά μπροστά η ΝΔ, συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Στις επτά μονάδες η διαφορά, τρίτο το ΚΙΝΑΛ

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2019, 20:36
Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Σταθερά μπροστά η ΝΔ, συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Στις επτά μονάδες η διαφορά, τρίτο το ΚΙΝΑΛ
Facebook Twitter Whatsapp

Η διαφορά είναι σημαντική καθώς είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα για ευρωεκλογές που έχουν διεξαχθεί πριν από βουλευτικές εκλογές και ήταν 4,4 μονάδες το 2009. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δυο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse RC(21-22 Μαΐου) για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά με 7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι σημαντική καθώς είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα για ευρωεκλογές που έχουν διεξαχθεί πριν από βουλευτικές εκλογές και ήταν 4,4 μονάδες το 2009.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 7%, η Χρυσή Αυγή 6,5% και το ΚΚΕ 5,5%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 2,1% , η Ένωση Κεντρώων με 1,9%, με 1,7% το Ποτάμι, 1,6% το Μέρα25, 1,6% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, 1,4%, η ΛΑΕ και 1,4 και η Πλεύση Ελευθερίας 1,3. Με 1,1%  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 1% η Δημιουργία Ξανά. 

Στην προηγούμενη μέτρηση (18-20 Απριλίου) η ΝΔ είχε 29,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, δηλαδή διαφορά 8 μονάδων.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το άκυρο/λευκό/αποχή σημειώνει 3% ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου μειώνεται στο 7,5% από  12,5%.

Είναι σημαντική η μείωση των αναποφάσιστων καθώς τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε σκληρή μάχη από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι μπορεί να συσπειρώνει ο Πρωθυπουργός και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήθηκε(2,5 μονάδες) αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει τις διαρροές προς τη ΝΔ, η οποία κερδίζει 1,5 μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το πακέτο παροχών που εξήγγειλε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ.Τσίπρας δεν σταμάτησε τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ ούτε αποσυσπείρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση, η δυναμική της οποίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα του 84% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 60%.

Ο Αλέξης Τσίπρας συσπειρώνει τις δυνάμεις του αλλά το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό (84% έναντι 60%) αλλά και στις τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, οι οποίες παραμένουν διψήφιες (15%).

Στις λίγες ώρες που απομένουν για τη λήξη της προεκλογικής περιόδου και όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse RC τα δυο «συγκινούνται δοχεία», οι αναποφάσιστοι και οι συσπειρώσεις δεν δίνουν πολλά περιθώρια για ανατροπή.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων η οποία μειώνεται σημαντικά στο 7,5% καθώς εκεί αναμένεται να κριθεί το εύρος της διαφοράς μεταξύ των κομμάτων.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται σε χαμηλά επίπεδα στο 7,5% ενώ μαζί με όσους δηλώνουν λευκό/άκυρο/αποχή που είναι στο 3% και χαρακτηρίζονται ως «γκρίζα ζώνη», με το 27% να δηλώνει ότι είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% ΝΔ, 1% ΧΑ, 3% Δημοκρατική Συμπαράταξη,4% ΚΚΕ, 3% Ποτάμι,6% ΑΝΕΛ, 8 % Ένωση Κεντρώων, 9% άλλο και 34% Λευκό/άκυρο αποχή.

Η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των αναποφάσιστων μπορεί να είναι μεγάλη αλλά πλέον η μείωση της δεν τον ευνοεί στη προσπάθεια ανατροπής για αυτό και τα σενάρια συμπεριφοράς των αναποφάσιστων δείχνουν νίκη της ΝΔ με μικρότερη ή με μεγαλύτερη διαφορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό που μπορεί να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 29,2 και το χαμηλότερο 24,3 ενώ η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 37,3% και με χαμηλότερο το 31.8%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7% φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει την Τρίτη θέση από τη Χρυσή Αυγή (6,5%). Το ΚΚΕ έχει ποσοστό 5,5% και τα άλλα κόμματα κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση