ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Αποστολάκη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 23 Μαΐου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2019, 19:59
Επίσκεψη Αποστολάκη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας
Facebook Twitter Whatsapp

Στις επισκέψεις του αυτές συνοδευόταν και από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη

Επίσκεψη στα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά καθώς και στα αντίστοιχα της Ελευσίνος, όπου μίλησε στο προσωπικό τους, πραγματοποίησε σήμερα (συμπτωματικώς τρεις μέρες πριν από τις τριπλές εκλογές της Κυριακής) ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου συζήτησε για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού (υποβρυχίων Type-214AIP και πυραυλακάτων Super Vita, αντιστοίχως) και τα προβλήματα των εργαζομένων  ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξεύρεση νέων επενδυτών.

Ο Υπουργός, ο οποίος στις επισκέψεις του αυτές συνοδευόταν και από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, συζήτησε – ως προελέχθη – τις εξελίξεις επί των υφιστάμενων προγραμμάτων του ΠΝ, με έμφαση στα προγράμματα των υποβρυχίων και των πυραυλακάτων και συναντήθηκε με τους εργαζομένους των δύο ναυπηγείων. 

Μετά τις επισκέψεις στα δύο ναυπηγεία ο ΥΕΘΑ προέβη σε δηλώσεις, όπου αναφερόμενος σε αυτά στο παρόν και στο μέλλον τους τόνισε τα εξής:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα εδώ τα Ναυπηγεία με τον Α/ΓΕΝ καθώς και επιτελείς του ΠΝ. Ενημερώθηκα και από τα δύο κλιμάκια για την εξέλιξη των προγραμμάτων. Όπως γνωρίζετε, στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά ολοκληρώνουμε την αποκατάσταση των υποβρυχίων τύπου 214, με τους εργαζόμενους να έχουν επιδείξει απίστευτη παραγωγικότητα και απίστευτη υποστήριξη σε όλο αυτό το πρόγραμμα και συγχρόνως έχουμε καταφέρει να συντηρήσουμε και ένα μεγάλο μέρος των πλοίων του Στόλου».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο μέλλον των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά: «Τα ναυπηγεία βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Πάρα πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένοντας νέο επενδυτή. Μίλησα με τους εργαζόμενους, μου είπαν τα θέματά τους, συζητήσαμε αρκετή ώρα. Δίνουμε λύση για όλα τα τρέχοντα προβλήματα και πάμε για την επόμενη κίνηση,  του διαγωνισμού, και την ανεύρεση νέου επενδυτή».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη δήλωσή του για τα Ναυπηγεία Ελευσίνος τόνισε τα εξής: «Στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπως γνωρίζετε, έχουμε δύο πολεμικά πλοία, το ‘Νο.6’ και το ‘Νο.7’ του ναυπηγικού προγράμματος των πυραυλακάτων, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσουμε. Στο ένα πλοίο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σε ποσοστό 90% και στο άλλο είναι περίπου στο 70%. Απομένει, λοιπόν, χρόνος για να ολοκληρωθούν τα εν λόγω πολεμικά πλοία αλλά παράλληλα υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τους εργαζόμενους, με την ιδιοκτησία των ναυπηγείων και όπως προανέφερα, αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία ανευρέσεως επενδυτή. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία με κύριο στόχο να συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί το ναυπηγικό πρόγραμμα των πλοίων του ΠΝ».

Και πρόσθεσε: «Μίλησα με τους εργαζόμενους, άκουσα τους προβληματισμούς τους, τους δώσαμε απαντήσεις στα θέματα που μπορούμε να απαντήσουμε. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν τα έχουμε επιλύσει και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει μία καινούργια κατάσταση που θα δίνει προοπτική και στα ναυπηγεία και στους εργαζόμενους».