ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο STAR: Ενδεχόμενο αύξησης της κατώτατης σύνταξης

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2019, 22:19
Τσίπρας στο STAR: Ενδεχόμενο αύξησης της κατώτατης σύνταξης
Facebook Twitter Whatsapp

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε και για το 2019 και για το 2020 είναι φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η αναπτυξιακή τους επίδραση θα είναι τέτοια ότι θα μας δώσουν επιπλέον χώρο στο τέλος του χρόνου για περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα:

  • «Έχουμε ήδη καλύψει με το παραπάνω τις απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων»
  • «Ο κ. Βέμπερ ζητούσε Grexit»
  • «Ζητώ τη νίκη στις εκλογές για να έχω τη νομιμοποίηση και να πω στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όχι στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ»
  • «Έχουμε βούληση να χτυπήσουμε τη βία»
  • «Πολιτική εκμετάλλευση του θέματος Κουφοντίνα»
  • «Δεν έχει νόημα η συζήτηση για πρόωρες εκλογές»
  • «Είναι αστείο να μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης για συγχρωτισμό με την ακροδεξιά»

 

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα. Ο πρωθυπουργός άνοιξε και τα χαρτιά του για την οικονομία, προαναγγέλλοντας και άλλα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της κατώτατης σύνταξης κατά 50 ευρώ, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια εάν θα επανέλθει το ΕΚΑΣ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως εάν κερδίσει στις ευρωεκλογές θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να μπλοκάρει την πορεία του Μάνφρεντ Βέμπερ προς την προεδρία της Κομισιόν, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτική εκμετάλλευση του θέματος με την άδεια του Δ. Κουφοντίνα», ενώ για ακόμη μια φορά υποστήριξε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Ενδεχόμενο αύξησης της εθνικής σύνταξης»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία, γιατί τα χρήματα που πήρε «ο συνταξιούχος από τη 13η σύνταξη, θα τα ρίξει στην αγορά, δεν θα τα βάλει στο μπαούλο. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε και για το 2019 και για το 2020 είναι φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η αναπτυξιακή τους επίδραση θα είναι τέτοια ότι θα μας δώσουν επιπλέον χώρο στο τέλος του χρόνου για περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων».

Πάντως ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια εάν θα επανέλθει το ΕΚΑΣ, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η κατώτατη σύνταξη. «Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όλα αυτά τα χρόνια παρότι υπέστησαν αυτή την περικοπή, στηρίχθηκαν από την κυβέρνησή μας. Πρωτίστως από το κοινωνικό μέρισμα του 2016, του 2017 και του 2018.  Επιπλέον από 1/1/2019 δεν θα υπάρξει η περικοπή των συντάξεων καθώς ακυρώσαμε αυτό το αχρείαστο μέτρο. Μάλιστα όχι μόνο δεν μειώσαμε, αλλά αυξήσαμε και τη σύνταξη για πολλούς χαμηολοσυνταξιούχους. Υπάρχουν δυνατότητες μέσα από ένα ανασχεδιασμό της εθνικής σύνταξης. Υπάρχει η σκέψη για αύξηση της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Εάν τον επόμενο χρόνο, μπορέσουμε να αυξήσουμε κατά 50 ευρώ την κατώτατη σύνταξη, θα πρόκειται για αύξηση 10%.  Έχουμε ήδη καλύψει με το παραπάνω τις απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων».

«Ιδεοληπτικός ο κ. Βέμπερ»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας ότι ζητεί τη νίκη στις εκλογές και για να έχει τη νομιμοποίηση, να ταχθεί ενάντια στην υποψηφιότητα του βαυαρού πολιτικού στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Παρά το ότι εμείς λειτουργούμε με απόλυτη ασφάλεια με τους στόχους της χώρας, υπάρχουν ακραίες δυνάμεις που έχουν μια ιδεοληπτική εμμονή στην πολιτική της λιτότητας και επιμένουν, Ο κ. Βέμπερ ήταν αυτός που ακολουθώντας τον κ. Σόιμπλε, την δύσκολη περίοδο, ο ίδιος ζητούσε την τιμωρία της Ελλάδας και το Grexit. Δεν θα ξεχάσω όταν βρέθηκα στην ευρωβουλή για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Δεν θα ξεχάσω ότι ήταν απέναντί μου και ενώ μιλούσα στα Ελληνικά, δεν φόραγε τα ακουστικά για να ακούσει τα όσα λέω. Ήταν ύψιστη προσβολή. Η Γερμανία έχει ευθύνη για την απόκλιση μεταξύ βορρά και νότου. Για μένα εάν ο κ. Βέμπερ θα είναι πρόεδρος της Κομισιόν, θα είναι προσβολή για την Ελλάδα. Ζητώ τη νίκη στις εκλογές, όχι μόνο για να μονιμοποιηθούν τα μέτρα στήριξης, αλλά και για να έχω τη νομιμοποίηση και να πω στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όχι στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ. Και δεν είμαι μόνος μου σε αυτό, αλλά και άλλοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ».

«Έχουμε βούληση να χτυπήσουμε τη βία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στη βία, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων. Παραδέχθηκε όμως ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με τον Δήμο, το ΕΜΠ και τους κατοίκους για το τι  μπορεί να γίνει σχετικά με «μειοψηφικές ομάδες» που δρουν στην περιοχή.

«Πολιτική εκμετάλλευση του θέματος Κουφοντίνα»

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την αναίρεση του βουλεύματος από τον Άρειο Πάγο με το οποίο είχε απαγορευθεί η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός απέρριψε τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος:

«Πρόκειται για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος Κουφοντίνα σε άθλιο βαθμό. Είναι δυνατόν να προχωράμε σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές; Ο κ. Μητσοτάκης, μην έχοντας αφήγημα στην οικονομία, θέλει να στρέψει την ατζέντα σε άλλα ζητήματα. Επί ΝΔ δεν ήταν που πήραν για πρώτη φορά άδεια οι εκτελεστές της 17 Νοέμβρη; Δεν ήταν υπουργός της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης όταν ο Ξηρός πήρε άδεια και δεν επέστρεψε ποτέ; Σε μια Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, μπορούμε να τους αλλάξουμε. Και μένα δεν μου αρέσει που ο δολοφόνος του Τεμπονέρα είναι ελεύθερος, αλλά αποφυλακίστηκε βάσει του νόμου. Αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι ο νόμος. Είναι κάθετη η αντίθεσή μου με τον Κουφοντίνα, αλλά έτσι είναι ο νόμος. Να σταματήσουμε την αλά καρτ στήριξη στη Δικαιοσύνη».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «οι πολιτικές που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι προοδευτικές. Ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και μόνο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επιμένει να μιλάει για success story. Όταν μιλάει για ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας και για κατάργηση της 13ης σύνταξης, δεν είναι πρόοδος αλλά εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μειοψηφίας».

«Δεν έχει νόημα η συζήτηση για πρόωρες εκλογές»

Επίσης για ακόμη μια φορά απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μεγάλη διαφορά τις ευρωεκλογές, και αυτό γιατί όπως εξήγησε, ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο είναι πολύ λίγος, «άρα δεν έχει και σημασία».

Αρχικά αναφερόμενος στους δημοσκόπους είπε πως «έχουν καεί στο χυλό, άρα είναι καλό να φυσάνε και το γιαούρτι. Έχουν πέσει έξω τέσσερις φορές. Κυριακή κοντή γιορτή, ο λαός θα δώσει την ετυμηγορία του».

«Καλό είναι κάποιοι να μην προδικάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Από κει και πέρα, έχω πει πως θα είναι κρίσιμη η κάλπη. Προφανώς και οι ευρωεκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, εγώ ο ίδιος δήλωσα πως αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για το σχέδιό μου και το λέω ξανά: Εάν την επόμενη ημέρα υπάρχει ένας συσχετισμός που δίνει επιβράβευση στο κόμμα της ΝΔ, βεβαίως και το σχέδιό μου δεν θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση. (…)» τόνισε και συνέχισε: «Είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, που δεν έχει σημασία. Ο κ. Σαμαράς το 2014, είχε δύο χρόνια θητείας μπροστά του όταν είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκλογές εκείνης της χρονιάς. Και ζητούσαμε να μην πάρει ο κ. Σαμαράς αποφάσεις χωρίς να έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Και είχαμε μπροστά μας κρίσιμες αποφάσεις».

«Είναι αστείο να μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης για συγχρωτισμό με την ακροδεξιά»

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για τα περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι αστείο να μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης για συγχρωτισμό με την ακροδεξιά, όταν διαδήλωνε μαζί της για το Σκοπιανό. Αυτή την καμπάνια που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες των πολλών, έχει το ίδιο σύνθημα με αυτό που χρησιμοποίησε και ο Τζ. Κόρμπιν στην Βρετανία που τον έφερε μια ανάσα από την πρωθυπουργία».

Απαντώντας στο τι θα κάνει όταν τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Τσίπρας είπε: «Με τα παιδιά έχω μια δυσκολία να τα δω αυτές τις μέρες. Τα βλέπω το πρωί όταν μπορώ. Ειδικά ο μικρός μου γιος απορεί που με βλέπει στην τηλεόραση να μιλάω δυνατά. Σίγουρα μετά τις εκλογές θα περάσω κάποιες οικογενειακές στιγμές, αλλά ακόμα και την επομένη των εκλογών συνεχίζεται ο αγώνας και συνεχίζεται η εγρήγορση. Θα συνεχιστεί η μάχη και την επόμενη μέρα, ως πρωθυπουργός έχω και την ευθύνη, την Τρίτη θα είμαι στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτές τις 15 ημέρες ξανάνιωσα γιατί είχα τη δυνατότητα να βγω έξω από το γραφείο μου, να μιλήσω με τον κόσμο. Μου έδωσε πολύ δύναμη η αγάπη του κόσμου».