ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ταμείο» της κάλπης και το Ζάππειο

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 26 Μαΐου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2019, 12:02
Το «ταμείο» της κάλπης και το Ζάππειο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε «πυρετό» τα κομματικά επιτελεία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι πολιτικοί αρχηγοί ψήφισαν με ένα ζητούμενο: Η αποχή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Τα δυο μεγάλα κόμματα θέλουν να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και να κερδίσουν έδαφος και μονάδες σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Τα μικρά κόμματα επιθυμούν να αποδείξουν πως η πόλωση δεν τους «διέλυσε». Με τη σειρά τους οι διεκδικητές της τρίτης θέσης έχουν βάλει στοίχημα σήμερα να δείξουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν την επόμενη ημέρα. Για τους υπόλοιπους σχηματισμούς το γεγονός πως ελάχιστες μετρήσεις έδειχναν πως υπάρχει δυναμική να ξεπεράσουν το 3% είχε χτυπήσει "καμπανάκι" σε όλα τα επιτελεία.

Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα όλων θα είναι στραμμένο το βράδυ στο αποτέλεσμα της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τη διαφορά μεταξύ τους. Θα αποτελέσει πρόκριμα για εξελίξεις; Το κέντρο τύπου στο Ζάππειο είναι έτοιμο και αναμένεται μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα οι δυο αρχηγοί να αποφασίσουν για τον τόπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων που θα κάνουν. Σε Κουμουνδούρου και Πειραιώς επικρατεί "πυρετός". Παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και πολύ σύντομα οι δυο πρόεδροι θα βρεθούν στα γραφεία τους με όλο το επιτελείο δίπλα τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του το βράδυ θα «ζυγίσει» και θα κάνει «ταμείο» αναλόγως με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιχειρήματα θα αναπτυχθούν σε σχέση με τη διαφορά, με τα δεδομένα των δυο ισχυρών να βασίζονται στο προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014. Το κυβερνών κόμμα είχε λάβει 26,56% και η ΝΔ 22,72%. Είναι αναμενόμενο η κάθε παράταξη να ερμηνεύσει την κάλπη αναλόγως με τα δικά της στοιχεία και να κάνει τη δική της ανάγνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ να βασιστεί στις δημοσκοπήσεις που έδειχναν την «ψαλίδα» ανοιγμένη ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό και η ΝΔ στο γεγονός ότι αναμένεται να ανεβάσει αρκετά τα ποσοστά της.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις πρόωρες κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή την εξάντληση της τετραετίας. Το μήνυμα των εκλογών θα ληφθεί και ένα νέο πολιτικό πεδίο θα δημιουργηθεί από τις ευρωεκλογές.

Οι επιλογές που ανοίγονται στον Αλέξη Τσίπρα είναι πολλές και οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί από τους συνεργάτες του διαφορετικές. Περισσότερος χρόνος στην εξουσία είναι σημαντικός ανάλογα, όμως με την ετυμηγορία των πολιτών, την τακτική που θέλει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα και τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών που έχει.

Πέρα από τη ΝΔ αν το ΚΙΝΑΛ είναι ενισχυμένο ή αν τα κόμματα από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μαζέψουν  ψήφο διαμαρτυρίας το μήνυμα στην Κουμουνδούρου θα φτάσει και το δίλημμα θα πέσει στο τραπέζι. Είναι συγκυριακή η ψήφος και το κλίμα θα αλλάξει στις εθνικές κάλπες ή εικόνα είναι μη αναστρέψιμη; Εκτός και αν η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπωθεί στην κάλπη.

«Βαρόμετρο» θα αποτελέσουν οι νέοι συσχετισμοί στις κάλπες της Ευρώπης, αλλά και οι εκλογές των ΟΤΑ και κατά πόσο οι περιφέρειες και οι μεγάλες πόλεις θα αποδοκιμάσουν ή θα επιδοκιμάσουν τις επιλογές των κομμάτων.

Η τετραετής «αποχή» από τις κάλπες έχει βάλει νέα δεδομένα στις εκλογές με τον δικομματισμό να κερδίζει πολλούς πόντους κυρίως, όμως λόγω του κλίματος «εθνικών εκλογών» που δημιούργησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.