ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με καθαρά προσωπική νίκη ο Μητσοτάκης στις εκλογές

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 27 Μαΐου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2019, 08:15
Με καθαρά προσωπική νίκη ο Μητσοτάκης στις εκλογές
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Και με τη στρατηγική της αλήθειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως καθαρά προσωπική νίκη πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη το χθεσινό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Η στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμείνει σε προγραμματικές θέσεις, με θετικό λόγο, προσεγγίζοντας μία - μία τις κοινωνικές ομάδες, απέδωσε παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε κατά καιρούς και τις αμφίσημες, τροχιοδεικτικές δηλώσεις αμφισβήτησης ορισμένων στελεχών που έσπευσαν να δημιουργήσουν κλίμα για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που η διαφορά ήταν μικρή.

Στην οδό Πειραιώς, σχολιάζοντας τις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς στις ευρωεκλογές κάνουν λόγο για «ιστορική νίκη», ωστόσο τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και το στενό επιτελείο του κρατούν χαμηλά την μπάλα.  Άλλωστε όπως υπενθυμίζουν, είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωκάλπες, από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Επίσης προφανή σημασία έχει και το γεγονός, ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά που καταγράφηκε στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε με εντυπωσιακό τρόπο.

Το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές κάλπες. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Ν.Δ. με 3,8%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%. Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνει την καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια.

Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις 12 απο τις 13 Περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Ν.Δ και μάλιστα στις 5 από αυτές (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ήπειρο) οι Περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν ήδη από χθες δηλαδή από τον πρώτο γύρο με ποσοστά άνω του 50%. Στην δε Περιφέρεια της Αττικής ο κ. Πατούλης έλαβε 37,4% έναντι 19,9% της κ. Δούρου γεγονός που όπως λένε, προδικάζει την ήττα της, αλλά και μια ιστορική ανατροπή.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ δεν έχει κερδίσει ποτέ στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια. Το 2002 και το 2006 την κέρδισε η κ. Γεννηματά, το 2010 ο κ. Σγουρός και το 2014 η κ. Δούρου, ενώ η τελευταία νίκη που είχε καταγράψει η ΝΔ ήταν το 1998 με το Θόδωρο Κατριβάνο που ήταν μάλιστα και αριστερής προέλευσης.

Σχετικά με το πώς θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τις εθνικές κάλπες, έχει προφανή σημασία το γεγονός, ότι ο ίδιος στη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες, απέφυγε τις θριαμβολογίες και απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη που επωμίζεται, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του. Απέφυγε, έλεγαν από το επιτελείο του, να καταγγείλει ακόμη και τα fake news της κυβέρνησης, την συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, απέφυγε και τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις, όπως και οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη καν, τονίζουν από τη ΝΔ για τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού, ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν. Και δεν τον καυτηρίασε καν για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του.

Η στάση αυτή, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, που μίλησε στο newpost.gr, κρατήθηκε απολύτως συνειδητά από τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς όπως είπε και στη δήλωσή του, στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Αυτό θα είναι το μήνυμα της ΝΔ και τις επόμενες εβδομάδες που έρχονται μέχρι τις εθνικές εκλογές. Θα είναι ενωτικό καθώς θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «για τη φωτεινή Ελλάδα που έδειξαν χθες με την ψήφο τους ότι επιθυμούν».