ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέμπερ στηρίζει η Μέρκελ για πρόεδρο της Κομισιόν

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 28 Μαΐου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαΐου 2019, 19:42
Βέμπερ στηρίζει η Μέρκελ για πρόεδρο της Κομισιόν
Facebook Twitter Whatsapp

Στο επίκεντρο του ΕΛΚ η ευρεία νίκη Μητσοτάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή όλες τις κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι οι τρεις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών  θεσμών. Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν ξεκαθαρίσει ήδη, μετά και τη σημερινή Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ότι πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να τοποθετεί ο δικός τους υποψήφιος, Μάνφρεντ Βέμπερ, αφήνοντας τις υπόλοιπες δύο θέσεις στις άλλες ευρωομάδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ΕΛΚ (EPP) πρόκειται να καταλάβει στην ευρωβουλή 173 έδρες, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες (S&D), που έρχονται δεύτεροι 147 έδρες. Τον κ. Βέμπερ ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζει απόλυτα και η Άγκελα Μέρκελ, κάτι που δήλωσε κατά τη μεσημεριανή Σύνοδο του ΕΛΚ και σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, θα επαναλάβει απόψε και στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο closing event της προεκλογικής εκστρατείας του Μάνφρεντ Βέμπερ που έγινε στο Μόναχο (το opening event είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, στην Αθήνα) η κα Μέρκελ εξέφρασε επίσης δημόσια την απόλυτη στήριξή της στον Γερμανό υποψήφιο, με το κόμμα της (CSU) να τουιτάρει μάλιστα και τη σχετική δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του. Πάντως, η ευρεία νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα κατέστησαν τον κ .Μητσοτάκη ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της συνόδου του ΕΛΚ.

«Την Κυριακή η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα προς μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις δυνάμεις του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο και των διεθνών ΜΜΕ. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του CNBC, ξεκαθάρισε ότι οι αγορές δε θα πρέπει να ανησυχούν από την διενέργεια των εκλογών στη Ελλάδα και επεσήμανε ότι η ΝΔ εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο με σιγουριά και ταπεινότητα.