ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν το νέο αφήγημα εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 29 Μαΐου 2019, 06:00 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2019, 07:59
Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν το νέο αφήγημα εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου
Facebook Twitter Whatsapp

Οι κίνδυνοι της κάλπης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αναζήτηση του αφηγήματος που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται είναι το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Οι συσκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι συνεχείς και θα ενταθούν με τη σημερινή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Μπορούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψουν τα διλήμματα που έθεσαν στο εκλογικό σώμα για την κάλπη της 26ης Μαΐου και εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως δεν λειτούργησαν; Κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας εξηγούσε στο newpost.gr ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωνόταν όλη η προηγούμενο εκστρατεία. Η λιτότητα που θέλει να επιβάλει η ΝΔ με το επταήμερο και την κατάργηση της 13ης σύνταξης θα παραμείνουν στο τραπέζι, ωστόσο στην Κουμουνδούρου αναζητούν το νέο στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Προβληματισμός, ωστόσο υπάρχει για το γεγονός ότι το διακύβευμα των προηγούμενων εκλογών δεν είχε την απήχηση που περίμεναν στον κόσμο. Το “ταμείο” έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται αφού η ήττα των 9,5 μονάδων δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρίες και εσωκομματικές γκρίνιες. Αυτό σημαίνει πως η αυτοκριτική σε αυτή τη φάση στην Κουμουνδούρου θα φτάσει μέχρι ενός σημείου, αφού αυτό που προέχει είναι το κόμμα ενωμένο να οδηγηθεί στις κάλπες. Στις 8 Ιουλίου όλα τα ζητήματα “εσωτερικής φύσεως” αναμένεται να ανοίξουν αναλόγως και με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν “σηκώσει ήδη τα μανίκια” για τις 39 ημέρες που απομένουν προκειμένου να υπερασπιστούν το πρόγραμμα, τα κεκτημένα των 4,5 ετών στην εξουσία, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο που έχουν φτιάξει από το προηγούμενο καλοκαίρι που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ιθάκη.

Όλοι συμφωνούν πως η μνημονιακή περίοδος έχει αφήσει το αρνητικό της αποτύπωμα στο κόμμα, ενώ η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας που έγινε τον προηγούμενο Αύγουστο δεν έχει προλάβει να παράξει θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. “O ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης στο ραδιόφωνο 24/7, θέλοντας να τονίσει πως η “πηγή του κακού” ξεκινά από εκεί.

Η προεκλογική εκστρατεία, πάντως έχει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη που σε μεγάλο βαθμό βοηθά το κυβερνών κόμμα. Το “παιχνίδι” πέρα από τον πρωθυπουργό, που και πάλι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα πάρουν πάνω τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη που θα βρεθούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Η “απειλή” το κόμμα να τερματίσει δεύτερο και να εκλέξει τους μισούς εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο απαιτεί συχνότερη και ποιοτικότερη επαφή με τους πολίτες, περισσότερες συγκεντρώσεις και γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στους αντιπάλους. Ο προεκλογικός αγώνας παίρνει προσωπικά χαρακτηριστικά και στο Μαξίμου ελπίζουν πολλά στην μεγάλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές άγγιξε το 24%, πολύ κοντά στο ποσοστό του 2014 (26,56%) και είναι φανερό πως στο κόμμα επιθυμούν αυτό το ποσοστό να κεφαλαιοποιηθεί και να αποτελέσει την αφετηρία για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η μάχη που θα ακολουθήσει, ωστόσομ είναι γεμάτη από εμπόδια για την τωρινή πλειοψηφία. Σκεπτικισμό προκαλεί ο κίνδυνος να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “χαμένη”, από τη στιγμή που η πρωτιά της ΝΔ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον “επαναπατρισμό” των παλαιών ψηφοφόρων που στήριξαν το κόμμα σε τρεις περιπτώσεις το 2015.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν αναγκαίο επίσης να μειωθεί η διασπορά προς άλλα μικρότερα κόμματα με το βλέμμα να είναι στραμμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη που έκοψε αρκετούς “πόντους” στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επισημάνσεις από όλα τα στελέχη της πλειοψηφίας για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να μην οδηγηθεί και πάλι στην “αγκαλιά” της ΝΔ θα είναι συνεχείς σε όλη την προεκλογική περίοδο. Το “καμπανάκι” θα χτυπά προς όλους τους ψηφοφόρους που στήριξαν τη Φώφη Γεννηματά στις ευρωεκλογές και τα αντιδεξιά τους αισθήματα παραμένουν έντονα. Με γνώμονα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία η χθεσινή στήριξη του Άλεξη Τσίπρα στον Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών η κίνηση του πρωθυπουργού αποτέλεσε μια έμπρακτη απόδειξη πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προοδευτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.