ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία του Αρείου Πάγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2019, 08:59
Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία του Αρείου Πάγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν υπογράφει ο Πρόεδρος το Σχέδιο Διατάγματος μέχρι τις 30 Ιουνίου», ξεκαθάριζαν στο Newpost πηγές της προεδρίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα ύψη έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει πάραυτα στις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, παρά τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί από πλήθος νομικών και συνταγματολόγων, αλλά και τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έχει βρεθεί στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ίδιο να διαχωρίζει τη θέση του και να διαμηνύει στα κόμματα πως οι όποιες αποφάσεις –το εάν δηλαδή θα υπογράψει ή όχι το Σχέδιο Διατάγματος- θα ληφθούν στις 30 Ιουνίου, όποτε και λήγει η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Θυελλώδες υπουργικό

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου και τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό των ανώτατων δικαστικών που θα πληρώσουν τις θέσεις του Προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Η κυβέρνηση δέχτηκε τελικά την εισήγηση του πρωθυπουργού και προτείνει για τη θέση της προέδρου την Ειρήνη Καλού και για τη θέση της εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ωστόσο, και παρά τις διαψεύσεις από μερίδα υπουργών, η μαραθώνια, διάρκειας πέντε ωρών, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τεταμένο κλίμα και σίγουρα δεν χαρακτηρίστηκε από ομοθυμία. Και αυτό γιατί, καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, άλλοτε σε ήπιους τόνους και άλλοτε πιο έντονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφοροποίηση και επιφυλάξεις τουλάχιστον δύο υπουργών – του Γ. Δραγασάκη και του Γ. Σταθάκη, ενώ διαφώνησε πιο έντονα ο Στέργιος Πιτσιόρλας τόσο ως προς τον χρόνο που προωθούνται οι αλλαγές, όσο και στα πρόσωπα που τελικώς προτάθηκαν. Λόγω της ριζικής διαφωνίας Πιτσιόρλα, τελικά δεν καταγράφηκε ομοφωνία, πράγμα σπάνιο για συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.

Πληροφορίες ήθελαν και τον Δημήτρη Βίτσα να διαφοροποιείται σε ήπιους τόνους, εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να φτάσει ως αυτό το σημείο. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ουδέποτε διαφώνησε, χαρακτηρίζοντας «χυδαιότητες και αθλιότητες», τις αναφορές περί κάθετης διαφωνίας του με την επιλογή του υπουργικού συμβουλίου.

Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εκ των πραγμάτων, λόγω και της βαρύτητας του θέματος, η αντίδραση της ΝΔ ήταν έντονη, ενώ σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η κυβέρνηση, αναφέρθηκαν στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση λοιπόν, στην ανακοίνωσή της, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμμέσως πλην σαφώς να μην υπογράψει το διάταγμα. «Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιχειρεί να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «αλαζονική» και «αντισυνταγματική» στάση.

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και σεναριολογίας, παρενέβη η Προεδρία της Δημοκρατίας. Πηγές της Προεδρίας ξεκαθάριζαν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος, θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις στις 30 Ιουνίου, όταν δηλαδή λήξει και τυπικά η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

«Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα τοποθετηθεί όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος», διαμηνύουν, σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.