current views are: 1

3 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση08:51

Ακυβερνησία σε Δήμους και Περιφέρειες φέρνει η απλή αναλογική

Από τα περίεργα της απλής αναλογικής, που υποτίθεται ότι ενισχύει τις συναινέσεις και τις συνεργασίες, είναι ότι προέκυψαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες μειοψηφίας. 

Δημοσίευση 08:51’
αρθρο-newpost

Από τα περίεργα της απλής αναλογικής, που υποτίθεται ότι ενισχύει τις συναινέσεις και τις συνεργασίες, είναι ότι προέκυψαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες μειοψηφίας. 

Αντιμέτωποι με ένα ιδιόμορφο σκηνικό, λόγω της απλής αναλογικής, βρίσκονται πολλοί από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που μόλις εκλέχθηκαν. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Ζέρβας, αναδείχθηκε δήμαρχος με  ποσοστό 66,79%, έναντι  33,21% του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου. Εν τούτοις, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν στην α’ Κυριακή των εκλογών, όπου ο κ. Ζέρβας ήταν δεύτερος, με αποτέλεσμα να έχει μόλις 7 δικούς του δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49, ενώ, για παράδειγμα, ο κ. Ταχιάος έχει εκλέξει 11 δημοτικούς συμβούλους. Για να είχε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Ζέρβας θα χρειαζόταν 25 δημοτικούς συμβούλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε 29 συμβούλους της παράταξής τους και, απέναντί του, 20 της αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχα παράλογα της απλής αναλογικής σε σχέση με τα δημοτικά συμβούλια, καταγράφονται και στους δήμους Ηλιούπολης, Αιγάλεω, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Δυτικής Μάνης και Χανίων.

Στον Δήμο Ηλιούπολης. ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης, εξασφάλισε 6 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Ο αντίπαλός του Βασίλειος Βαλασόπουλος έχει 13 έδρες. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να αποσπά το «ναι» τουλάχιστον 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης για να προωθεί την όποια απόφαση.

Στον Δήμο Αιγάλεω ο νέος δήμαρχος Γιάννης Γκίκας στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 11 έδρες έναντι 10 του κ. Μπίρμπα και επίσης 10 του Λάμπρου Σκλαβούνου, που είχε βγει τρίτος στον πρώτο γύρο. Η λήψη των αποφάσεων σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. 

Στον Δήμο Αχαρνών ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός θα έχει μόλις μία έδρα περισσότερη από τον Χάρη Δαμάσκο (10 έναντι 9) στο δημοτικό συμβούλιο. 

Στον Δήμο Χανίων, ο δεύτερος του πρώτου γύρου Παναγιώτης Σημανδαράκης θα είναι τελικά ο νέος δήμαρχος. Θα έχει μόλις 9 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο έναντι 13 του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αριστείδη Παπαδογιάννη. 

Το 1/3 του δημοτικού συμβουλίου στα Βριλήσσια θα ελέγχει ο κ. Ξενοφών Μανιατογιάννης που ανανέωσε την θητεία του.

Λιγότερους απο το 1/4 των δημοτικών συμβούλων θα ελέγχει ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Στην Δυτική Μάνη εξελέγη δήμαρχος ο Δημήτρης Γιαννημάρας με μόλις 4 συμβούλους.

Προβλήματα και στις Περιφέρειες

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο κ. Χρήστος Μέτιος διαθέτει 17 συμβούλους και θα χρειαστεί ακόμα 9 για να ελέγξει την πλειοψηφία.

Στα Ιόνια Νησιά η κυρία Ρόδη Κράτσα καλείται να διοικήσει με 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Το ίδιο και στις περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που εκλέγει 51 συμβούλους και ο νέος περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ελέγχει μόλις 19.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου που εκλέγει 51 συμβούλους, ο περιφερειάρχης  Παναγιώτης Νίκας ελέγχει μόλις 17 δημοτικούς συμβούλους.

 


σχετικα αρθρα