current views are: 2

4 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση13:15

Τα σενάρια της ακυβερνησίας, ο Τσίπρας, ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης

Η ΝΔ επιχειρεί να ανακόψει ψήφους προς την Ελληνική Λύση με υποψηφιότητες όπως του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην Α’ Αθήνας, ενώ συζητήσεις γίνονται και με τον ανεξάρτητο βουλευτή της Β’ Πειραιά, Δημήτρη Καμμένο.

Δημοσίευση 13:15’
αρθρο-newpost

Η ΝΔ επιχειρεί να ανακόψει ψήφους προς την Ελληνική Λύση με υποψηφιότητες όπως του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην Α’ Αθήνας, ενώ συζητήσεις γίνονται και με τον ανεξάρτητο βουλευτή της Β’ Πειραιά, Δημήτρη Καμμένο.

Η κάλπη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες αυτήν την κρίσιμη στιγμή της σταδιακής επιστροφής της χώρας σε μια κανονικότητα, μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων. Η ΝΔ εκτός απροόπτου θα είναι το πρώτο κόμμα μετά το σαρωτικό προβάδισμα των 9,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και την νίκη στις 12 από τις 13 περιφέρειες, που είναι πρωτοφανής.

Η αυτοδυναμία φαντάζει ένα πιθανό σενάριο μετά την εκούσια ή ακούσια αυτοδιάλυση μικρών κομμάτων που δεν κατάφεραν να μπουν στην ευρωβουλή. Η ΝΔ έχει λαμβάνειν από κόμματα που κινούνται είτε προς το κέντρο, είτε στα δεξιά της (Ποτάμι, κόμμα Τζήμερου, Ενωση Κεντρώων, ΛΑΟΣ, Νέα Δεξιά, ΑΝΕΛ κλπ).

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας και ανάλογα με το εύρος της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πιο πιθανό είναι να μην επιδιώξει κυβερνητικές συνεργασίες που θα προϋπέθεταν προγραμματικές συμφωνίες και θα περιόριζαν την αυτονομία στην εφαρμογή του κυβερνητικού του σχεδίου. Ο στόχος του θα είναι οι διευρυμένες συγκλίσεις και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να περνούν νομοσχέδια που αφορούν για παράδειγμα την ψήφο των ομογενών και την δυνατότητα τους να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους (χρειάζονται 200 ψήφοι), ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της απλής αναλογικής, την οποία θεωρεί «εφιάλτη».

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 έθεσε ξεκάθαρα τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί:

  • Εκλεισε κάθε χαραμάδα για τον μεγάλο συνασπισμό. Δήλωσε ότι χωρίζει «άβυσσος» τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται βασικές πολιτικές προτεραιότητες στη λειτουργία της οικονομίας και τη λειτουργία του κράτους, αλλά και ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την αξία της αστικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
  • Αποκλείει την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που μπήκε στη ευρωβουλή και διεκδικεί την είσοδο της και στην εθνική Βουλή. «Το φαινόμενο Βελόπουλου θα το εξετάσουμε και θα το αξιολογήσουμε» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης αλλά διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.
  • Απαγορευτικό έδειξε ο κ.Μητσοτάκης και στον Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη που πλησίασε στην πηγή (της ευρωβουλής) αλλά νερό δεν ήπιε και θα κατέβει και στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και αν προχώρησε σε μερική αναδίπλωση στη συνέχεια λέγοντας ότι «η διαστρέβλωση χτύπησε κόκκινο», «θα συνεργαστούμε με ο,τιδήποτε κάνει καλό στην πλειοψηφία των Ελλήνων». Το σχόλιο του κ.Μητσοτάκη ήταν απαξιωτικό.
    «Εμάς μας ρώτησε;» αναρωτήθηκε. «Το λέω γιατί ο κ. Βαρουφάκης, πέραν του αστείου της πρότασης, είναι συνυπεύθυνος μαζί με τον κ. Τσίπρα για την τεράστια οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν μπορώ να διαχωρίσω τον κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και ένα βήμα παραπάνω. Κάλεσε εμμέσως τους πολίτες να μην ψηφίσουν την Ελληνική Λύση και την Χρυσή Αυγή.
«Φιλοδοξία μου είναι και τα δύο αυτά κόμματα να συμπιεστούν και να συμπιεστούν σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να μείνουν και εκτός Κοινοβουλίου» τόνισε.

Ωστόσο από την Πειραιώς θεωρούν ότι και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα διστάσουν να παροτρύνουν τους πολίτες να μην ψηφίσουν το Μερα25 γιατί θεωρούν τον Γ. Βαρουφάκη συνυπεύθυνο με τον Αλ. Τσίπρα στην καταστροφική πολιτική των τελευταίων ετών.

Επί του παρόντος, η ΝΔ επιχειρεί να ανακόψει ψήφους προς την Ελληνική Λύση με υποψηφιότητες όπως του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην Α’ Αθήνας, ενώ συζητήσεις γίνονται και με τον ανεξάρτητο βουλευτή της Β’ Πειραιά, Δημήτρη Καμμένο, όπως αναφέρουν οι πηγές του Newpost.

Είναι σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. παραμένει η πρώτη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κράτησε αποστάσεις από την σύγκρουση κορυφής Φώφης Γεννηματά – Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Έχω σεβασμό στον κ. Βενιζέλο όπως σεβασμό έχω και για την κυρία Γεννηματά, μαζί εξάλλου θέλω να θυμίσω συνεργαστήκαμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας» τόνισε.
Απέκλεισε και κάθε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως εχθρική από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. και θα υπονόμευε την όποια προοπτική συνεργασίας. Απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο ένταξης του κ.Βενιζέλου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ή μετέπειτα αξιοποίησης του στην κυβέρνηση.

Άλλωστε είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι εάν η ΝΔ βρεθεί με μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία -για παράδειγμα με πάνω από 145 βουλευτές- θα ήταν υψηλό το ρίσκο για την κ. Γεννηματά να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και να οδηγηθεί με δική της υπαιτιότητα σε εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αστάθεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η χώρα σε κάθε περίπτωση θα κυβερνηθεί μετά τις επόμενες εκλογές, ρίχνοντας το γάντι στους πολίτες.

 


σχετικα αρθρα