ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηρωική έξοδος από την Τασία Χριστοδουλοπούλου μετά το σάλο με τα ρουσφέτια - «Συγγνώμη, δεν θα είμαι υποψήφια»

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2019, 11:54
Facebook Twitter Whatsapp

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να το διορθώσω με κάποιον τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ, να μην είμαι υποψήφια στις εκλογές»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε κίνηση… ηρωικής εξόδου προχώρησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που αφού ζήτησε συγγνώμη για τη μετάταξη της κόρης της από τα ΕΛΤΑ στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εθνικές εκλογές, στις 7 Ιουλίου.

Αρκετές είναι οι πληροφορίες που διακινούνται σχετικά με το πώς οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση η αντιπρόεδρος της Βουλής. Μία εξ αυτών έχει να κάνει με τον σκληρό ανταγωνισμό που θα είχε στην Α’ Αθήνας η Τασία Χριστοδουλοπούλου, καθώς στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα κατέβουν υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, οι Φίλης, Τζανακόπουλος, Βούτσης και Βερναδάκης, οπότε θα ήταν μικρές οι πιθανότητες εκλογής της.

Από την άλλη, με την απόφασή της η κ. Χριστοδουλοπούλου δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανακτήσει μέρος της χαμένης της ευαισθησίας προς τους πολίτες, καθώς δεν ήταν λίγα τα περιστατικά (βλέπε Πολάκης) που τα αντανακλαστικά της δεν ικανοποίησαν το κοινωνικό αίσθημα περί ευθιξίας και ταπεινότητας των κυβερνώντων.

«Ζητώ συγγνώμη»

«Θέλω μόνο να ζητήσω συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, τους φίλους και τους συντρόφους μου που τους στενοχώρησα», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως προσέθεσε, «δυστυχώς, δεν μπορώ να το διορθώσω με κάποιον τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ, να μην είμαι υποψήφια στις εκλογές».

Η γραπτή ανακοίνωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

«Κατηγορούμαι και σπεύδω να δώσω εξηγήσεις.

Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12,ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο.

Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου. Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξης ολοκληρώθηκε μόλις προχθές.

Σε αυτή την πρόβλεψη αναφέρθηκα με ευθύτητα χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο κανάλι Alpha, για ν’ ακολουθήσει η παρεξήγηση της απάντησής μου, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική.

Όταν κλήθηκα να απαντήσω στο «εάν το νόμιμο είναι και ηθικό», παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο. Η ατυχής,ίσως,έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν. Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασηςκαι όχι της μετάταξης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να επεκταθώ σε εξηγήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Δεν θα αναζητήσω άλλοθι. Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους. Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα.

Ζητώ συγγνώμη από όλες και όλους για τη στενοχώρια ή και τον κλονισμό εμπιστοσύνης που τους προκάλεσα.

Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα. Καμιά ευθύνη δεν έχουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή μου να μην θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, είναι ειλημμένη ήδη από χθες, ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής».

«Πάγωμα» μετατάξεων μετά τις αντιδράσεις 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον ΠτΒ, Νίκο Βούτση, αναστολή της διαδικασίας των μετατάξεων που, παρά το γεγονός «ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας».

Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Πράγματι, όπως εξήγησε ο Νίκος Βούτσης σε νέα του επικοινωνία σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, από τις 64 συνολικά μετατάξεις που είχαν αποφασιστεί να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο, έχουν πραγματοποιηθεί οι 33 (έχουν λάβει ΦΕΚ και ουσιαστικά έχουν γίνει). Οι υπόλοιπες, όπως είπε ο κ. Βούτσης παγώνουν, προκειμένου να σταματήσει η λογική του «Συριζαϊκού τσουνάμι».

«Επειδή έχει δημιουργηθεί το κλίμα αυτό, μετά από συνεννοήηση με τον πρωθυπουργό, παγώνουμε και αναστέλλουμε την περαιτέρω διαδικασία, τις υπόλοιπες μισές μετατάξεις», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει την πρέπουσα ευαισθησία αλλά και ότι δεν υπάρχει επιλεκτική αντιμετώπιση για ανθρώπους που δουλεύουν εδώ κα δεν είναι κομματικοί Συριζαίοι. Σε αυτό το δεύτερο ήμισυ, εξ όσων γνωρίζω, είναι και η κόρη της κ. Χριστοδουλοπούλου».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της πρώην συζύγου του που εμφανίζεται στα πρόσωπα που μετατάχθηκαν, ο πρόεδρος είπε πως βρίσκεται στη Βουλή ήδη από το 2007, πριν ακόμα ο ίδιος εκλεγεί βουλευτής. «Δεν ντρέπονται λίγο;», αναρωτήθηκε.