ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πυρά κατά κυβέρνησης μετά τη μισή «συγγνώμη» της Χριστοδουλοπούλου για τη μετάταξη της κόρης της

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2019, 22:44
Νέα πυρά κατά κυβέρνησης μετά τη μισή «συγγνώμη» της Χριστοδουλοπούλου για τη μετάταξη της κόρης της
Facebook Twitter Whatsapp

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση – Δείχνουν προς τη ΝΔ για τις μετατάξεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο γύρος αντιπαραθέσεων και συζητήσεων άνοιξε με αφορμή τη… μισή συγγνώμη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασής της να μην είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, λόγω της μετάταξης της κόρης της από τα ΕΛΤΑ στη Βουλή.

Την στιγμή που η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν για τις μετατάξεις, επιχείρησε… ρελάνς δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως η διαδικασία των μετατάξεων αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη.

Είχε προηγηθεί η απόπειρα του προέδρου της Βουλής να υποβαθμίσει το ζήτημα, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Μισή συγγνώμη και προσπάθεια υποβάθμισης

Λίγες ώρες έπειτα από την παραδοχή της ότι «αξιοποίησε ορισμένες γνωριμίες» ώστε να μεταταχθεί η κόρη της από τα ΕΛΤΑ στη Βουλή, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ζήτησε συγγνώμη «από φίλους και κόμμα» και ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες. Πρόκειται για μισή συγγνώμη η οποία απευθυνόταν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας χθες, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, και μιλώντας δημόσια και από τα έδρανα του Σώματος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής και ευθύνης για το ότι πρέπει να είμαστε απολογούμενοι, για ότι γίναμε ίδιοι και δεν κρατήσαμε το ίδιος καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις σε σχέση με τους προηγούμενους».

Με υπογραφή Βούτση – Δρίτσα

Λίγη ώρα πριν τοποθετηθεί ο πρόεδρος της Βουλής επί του ζητήματος που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, έγινε γνωστό πως η επίμαχη μετάταξη έγινε με την υπογραφή του ίδιου και του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ [και συντρόφου της κ. Χριστοδουλοπούλου] Θοδωρή Δρίτσα.

Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Δρίτσας - Βούτσης συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (με θέμα τη διεύρυνση των μετατάξεων) «που επεξεργάζεται και εξετάζει τα σχέδια και τις προτάσεις μεταβολής του Κανονισμού της Βουλής και προβαίνει στην κωδικοποίηση παλαιών και νέων διατάξεων του Κανονισμού. Επίσης, εγκρίνει τη σύνταξη νέων ή τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Επιστημονικής υπηρεσίας και της Βιβλιοθήκης της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής (ως πρόεδρο) και εννέα (9) βουλευτές».

Ρελάνς Τζανακόπουλου

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα καθώς το ζήτημα προκαλεί μεγάλη φθορά στο κυβερνών κόμμα ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχείρησε… ρελάνς και σε δήλωσή του, ισχυρίστηκε πως η λόγω διαδικασία αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη.

«Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου του ΚΙΝΑΛ, είχε απαντήσει νωρίτερα στο Newpost ότι στην ολομέλεια της 5ης Φεβρουαρίου 2019 το κόμμα του είχε καταψηφίσει το Σχέδιο Νόμου επί της αρχής 

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε στη δημοσιότητα πόσοι και από ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων.

Στον «πάγο» οι μετατάξεις μετά τον σάλο

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τις αντιδράσεις, ήδη από χθες, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την αναστολή της διαδικασίας των μετατάξεων που, παρά το γεγονός «ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας». Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επιχείρησε να παρέμβει και πάλι σήμερα και έστειλε μήνυμα κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή: «Οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες στις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς».