ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κουράστηκε πια με τον Τσίπρα

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2019, 15:59
Financial Times: Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κουράστηκε πια με τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι αντί να καταπολεμήσει τη διαπλοκή δημιούργησε το δικό του σύστημα - Προσπάθησε να δαιμονοποιήσει τον Μητσοτάκη αλλά απέτυχε

«Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης κουράστηκαν από τον Τσίπρα», αναφέρει άρθρο των Financial Times, που ακτινογραφεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ήταν ο αριστερός ριζοσπάστης που κέρδισε την εκλογική μάχη το 2015 με δέσμευση να ανατρέψει τη λιτότητα και να βγάλει τη χώρα του έξω από την ευρωζώνη, εάν οι πιστωτές αντιταχθούν.

Αλλά, αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα τερματιστεί πρόωρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αναφέρει το άρθρο.
Καθώς η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - πίσω από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, διαφορά με την οποία έχασε το κυβερνών κόμμα και στις ευρωεκλογές.

«Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκαν σκληρά από τις απότομες αυξήσεις των φόρων», αναφέρουν οι FT και συνεχίζουν: «εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφοντας τις ελπίδες του Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο και να γίνει ο πρώτος ηγέτης της Ελλάδας, μέσα σε δύο δεκαετίες, τετραετούς διάρκειας».

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής του πανεπιστημίου και πολιτικός σχολιαστής, για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. «Είναι πάρα πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για να μπορέσει να προλάβει σε μόλις τέσσερις εβδομάδες».

Ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας - συνεχίζει το άρθρο - αποδείχτηκε ένας πονηρός ρεαλιστής, επενδύοντας στη φλογερή ρητορική του επί μήνες. Ανακάλεσε ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι ψηφοφόροι στήριξαν τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υιοθετήσει πάλι τη δραχμή και εφάρμοσε σκληρά φορολογικά μέτρα που επέβαλαν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Ελλάδα βγήκε τελικά από το τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε το 2010.

Ο 44χρονος κέρδισε διεθνώς τα εύσημα για την επίτευξη της Συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ και τη μετονομασία της γειτονικής χώρας, τερματίζοντας μια 28ετή διαμάχη που θεωρείται απειλή για τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια.

Εντούτοις, εξόργισε πολλούς στο εσωτερικό, επειδή δεν έκανε πράξη τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στο ελληνικό πρόβλημα που ακούει στο όνομα «diaploki», ένα δίκτυο στενών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων, κυβέρνησης και μέσων ενημέρωσης υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θεωρούν ότι ενθαρρύνουν τις διεφθαρμένες πρακτικές και απομακρύνουν τους ενδεχόμενους ξένους επενδυτές.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά », δήλωσε ιδιοκτήτης μεγάλης ελληνικής εταιρείας. «Το μόνο που συνέβη ήταν ότι μια ομάδα ηλικιωμένων επιχειρηματιών που εμπλέκονταν προηγουμένως στη διαπλοκή αντικαταστάθηκε από μια άλλη που καλλιέργησε επιτυχώς τους δεσμούς με το νέο καθεστώς. Αρκετά μέλη του «παλιού» κατάφεραν ακόμη να μεταφέρουν την πίστη τους σε ανθρώπους γύρω από τον πρωθυπουργό».

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είναι μια μάχη ανάμεσα στις "προοδευτικές δυνάμεις" που αντιπροσωπεύει και το "σκοτάδι της λιτότητας, τους ολιγάρχες και το ΔΝΤ" που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έπεσε το 2015.

Η Νέα Δημοκρατία επενδύει σε μια σειρά φορολογικών περικοπών και εξάλειψη των μακροχρόνια γραφειοκρατικών εμπόδιων στις επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, γιος ενός προηγούμενου κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι ένας σχετικά άπειρος ηγέτης ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013-14 με τους πιστωτές της Ελλάδας να ζητούν τότε τη μείωση 15.000 θέσεων δημόσιων υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης έχει δαιμονοποιηθεί από την αριστερά ως νεοφιλελεύθερος αποφασισμένος να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία και την ευημερία και να καλέσει ξένους επενδυτές να «λεηλατήσουν τη χώρα μας».

Ο Κώστας Ιορδανίδης, συντηρητικός σχολιαστής, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια αντίδραση από τους διορισμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ υπαλλήλους που θα ασκούν θέσεις επιρροής στη δημόσια διοίκηση, τα ρυθμιστικά όργανα και τη Δικαιοσύνη.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πολιτικές νάρκες για τους συντηρητικούς», είπε. «Οι υποστηρικτές τους θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα μετά την απώλεια της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τη Syriza, ο πόνος μιας απώλειας των εκλογών θα μετριάζεται από το γεγονός ότι έχει πλέον εδραιωθεί ως στοιχείο της ελληνικής πολιτικής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταμορφωθεί σε μια πιο μετριοπαθή φιλοευρωπαϊκή δύναμη, με μια σταθερή εκλογική βάση πάνω από 20% ,που θα μπορούσε να προσελκύσει δυνητικούς εταίρους συνασπισμού στο μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής κ. Χατζής.

Ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ακόμη και σε περίπτωση ήττας στις προσεχείς εκλογές. «Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη ωστε να διεκδικήσει την ηγεσία», πρόσθεσε ο κ. Χατζής.