current views are: 2

14 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση18:45

Άγκυρα: Ξεκινήσαμε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ – Τσίπρας: Η ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

Στα ύψη η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – Στηρίζουν την Κύπρο οι χώρες του Νότου

Δημοσίευση 18:45’
αρθρο-newpost

Στα ύψη η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – Στηρίζουν την Κύπρο οι χώρες του Νότου

Στα ύψη παραμένουν οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται ότι το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ, έστειλαν σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, και ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, εάν δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Η συνέντευξη Τσαβούσογλου

Εκτός από την έναρξη των γεωτρήσεων που ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξης στο Anadolu, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν». Οπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμα ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας και στα διεθνή εντάλματα σύλληψης που ετοιμάζει η Τουρκία για τα μέλη του πληρώματος του Φατίχ: «Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον. Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν ‘πάλι το ίδιο θα κάνουν’. Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».

Κυρώσεις προς την Άγκυρα ζητούν οι χώρες του Νότου

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την ΕΕ τη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας, εάν δεν τερματιστεί η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όπως είπε, οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επισήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Κύρπου. Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία». Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.

«Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

 Αλλά και ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην Κύπρο. Προέταξε μάλιστα την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών δικαιωμάτων και του δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για την εκμετάλλευση των ίδιων της πόρων. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε επίσης ότι η αξία της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης στην ΕΕ και αφορά την Κύπρο και όλες τις χώρες όποτε η ακεραιότητά τους απειλείται.


σχετικα αρθρα