ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «μυστικά» των δημοσκοπήσεων διαβάζουν στη ΝΔ

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουνίου 2019, 13:25
Τα «μυστικά» των δημοσκοπήσεων διαβάζουν στη  ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Γιατί επέλεξε Δυτικό Τομέα Β’ Αθηνών, Δυτικό Τομέα Υπολοίπου Αττικής και Αχαΐα ο πρόεδρος της ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, στο Δυτικό Τομέα του Υπολοίπου Αττικής και στην Αχαϊα θα είναι τελικά υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε αντίστοιχα την Αχαΐα και τη Λάρισα, ενώ μένει να ανακοινωθεί ακόμη μία Περιφέρεια. Ο πρόεδρος της ΝΔ, διάλεξε να είναι επικεφαλής εκεί, όχι μόνο επειδή στη Δυτική Αττική πολιτευόταν από την αρχή ως υποψήφιος της Β΄ Αθηνών, βγαίνοντας πρώτος σε σταυρούς, αλλά γιατί στις δύο από τις τρεις Περιφέρειες, η ΝΔ δεν ήταν πρώτη (από τις συνολικά 5 που έχασε σε όλη τη χώρα).

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Αχαΐα, ήρθε αφού η οδός Πειραιώς είχε κάνει γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στο νομό. Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, στο επιτελείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούν πλέον σπασμωδικά καθώς βλέπουν ότι έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και απλά αναμένουν την επερχόμενη ήττα. Ωστόσο, όπως εκτιμάται το θέμα για τον κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο ότι θα γίνει αντιπολίτευση, αλλά και ο τρόπος που θα βρεθεί εκεί.

Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, κατόρθωσαν να βάλουν απέναντί τους όλη την κοινωνία. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στην ερώτηση της MRB για το STAR, «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά». Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (45,5%) απαντούν ότι θα ενοχλείτο αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι  29,7% για τη ΝΔ. 

Την ίδια ώρα σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, η ΝΔ κινείται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 33,1% των ευρωεκλογών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό του, λόγω της αυξημένης συσπείρωσης μετά την ευρωκάλπη, με την διαφορά να εκτιμάται ότι θα είναι διψήφια. Τα τελικά ποσοστά αναμένεται να διαμορφωθούν από την εκλογική επίδοση του κόμματος του κ. Τσίπρα και από την εκροή ψηφοφόρων του, προς ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25.

Τα τελευταία στοιχεία πάντως δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να βουτήξει αποκλειστικά στις μικρές εκλογικές δεξαμενές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του Γιάνη Βαρουφάκη. Όταν στη ΝΔ φαίνεται ότι μετακινούνται ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα στελέχη του χαμηλούς τόνους («δεν θα δεχθώ δείγματα αλαζονείας», είπε στον ΣΚΑΙ) και σχεδιάζει προσεκτικά την επόμενη μέρα.

Στις 3 εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 7 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πείσει τους πολίτες, ότι ο ίδιος και η ΝΔ, δεν θα λειτουργήσει ως κυβέρνηση, όπως ο κυβερνητικός σχηματισμός του κ. Τσίπρα και πως θα μπορέσει να αλλάξει πράγματα, ειδικά στην οικονομία. Αυτό επιχείρησε να κάνει και με τη χθεσινή συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά, όπου φρόντισε να στείλει και τα κατάλληλα μηνύματα στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτής  της στρατηγικής, αφού ανακοίνωσε τη μείωση φόρων που σκοπεύει να ψηφίσει το Σεπτέμβριο για να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, ζήτησε από τους ψηφοφόρους ισχυρή εντολή για να μπορέσει να διαπραγματευτεί μικρότερα πλεονάσματα, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατανόηση. Παράλληλα προανήγγειλε πως θα επανεξεταστούν τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης σε οργανισμούς, όπου επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί ξένοι, δείχνοντας ότι στοχεύει στο να επανακτήσει η Ελλάδα τους βαθμούς ελευθερίας που έπρεπε να εχει. 

«Οι διοικήσεις των τραπεζών, εμείς είμαστε, το Ελληνικό κράτος παρεμβαίνει δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Εκεί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση. Άλλαξαν οι καιροί πια.  Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά πρέπει να διοικούνται αναγκαστικά από ξένους. Θα τα δούμε αυτά. Θα τα συνεννοηθούμε, θα τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας και θα καταλήξουμε σε λύσεις που θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.