ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε μόνη της την Κύπρο

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2019, 10:40
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ΝΔ μας κατηγορεί γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να πηγαίνει τριήμερα»

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα:

  • «Αποφασιστικότητα, να αποτρέψουμε κάθε απειλή που στρέφεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα»
  • «μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να πηγαίνει τριήμερα»
  • «δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική»
  • «Στα εθνικά θέματα να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή»
  • «Ή θα βγούμε από την κρίση, ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού»
  • «Είναι το σχέδιο της ΝΔ, πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ»

Μηνύματα προς την Τουρκία με αφορμή τις πρόσφατες πειρατικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαμήνυσε πως η χώρα θα αποτρέψει κάθε απειλή κατά των εθνικών της συμφερόντων.

Μιλώντας στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τη στάση της στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, όσο και για το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Μήνυμα προς τον Ερντογάν

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, σε συνέχεια των τελευταίων προκλητικών της ενεργειών. «Γιατί  ασφάλεια, δεν είναι μια λέξη σε μια διαφημιστική καμπάνια. Είναι η προοπτική μας για το σήμερα και το αύριο, για την ίδια μας τη ζωή. (…) ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και τώρα. Για την ίδια μας την πατρίδα. Είναι πρώτα από όλα η ασφάλεια της ίδιας της πατρίδας μας.  Των συνόρων, των εδαφών και των δικαιωμάτων της. Είναι ο περιορισμός των απειλών στα ανατολικά μας σύνορα. Είναι οι συμμαχίες που χτίζουμε με τους λαούς των Βαλκανίων και της Μεσογείου. (…). Είναι η κοινή μας πορεία με τον Κυπριακό λαό, που δεν θα τον αφήσουμε ποτέ μα ποτέ μόνο του, απέναντι σε όσους απειλούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση, που δε χτίζεται με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Αλλά με το διάλογο, τις σταθερές συμμαχίες, την απόλυτη πίστη στην ειρήνη, τη δημοκρατία και τη φίλια ανάμεσα στους λαούς. Αλλά και με την αποφασιστικότητα, να αποτρέψουμε κάθε απειλή που στρέφεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».

Πυρά κατά ΝΔ για την εξωτερική πολιτική

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις θέσεις της στην εξωτερική πολιτική. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συμπεριφέρεται με «ανεύθυνο και κοντόφθαλμο τρόπο» και αναφέρθηκε τόσο στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στην ένταση με την Τουρκία.

Ειδικά ως προς το δεύτερο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αναφερόμενος προς τη ΝΔ: «Τη μια μας κατηγορούν που κρατήσαμε ανοιχτό το δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με τη Τουρκική ηγεσία. Την άλλη όμως μας λένε στελέχη τους, ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο παρά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να πηγαίνει τριήμερα».

«Και ακόμα χειρότερα, αντί να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τη δύναμη των συμμαχιών και των ερεισμάτων μας στην Ευρώπη και το κόσμο, αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, που φέρνει σημαντικές επιτυχίες και απόλυτη στήριξη της Ευρώπης και του διεθνούς παράγοντα στις εθνικές μας θέσεις, τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες  μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα. Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος διαμορφώνουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Και τους καλούμε στα εθνικά θέματα να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή. Γιατί οι έλληνες είναι ασφαλείς και θα είναι ακόμη περισσότερο.  Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρή και θα είναι ακόμη περισσότερο όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν ενότητα και αποφασιστικότητα στη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», υποστήριξε.

«Πιστή αντιγραφή των προτάσεων του ΔΝΤ το πρόγραμμα της ΝΔ»

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, θέτοντας το δίλημμα των προσεχών εκλογών. «Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση. Με δικαιοσύνη για όλους. Με δικαιώματα για όλους. Με προστασία για όλους. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού. Όπου ο καθένας μόνος θα προσπαθεί και πάλι να επιβιώσει, χωρίς κανένα στήριγμα, χωρίς έγνοια, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς φροντίδα και προστασία. Ο καθένας μόνος του και οι πιο ισχυροί, οι πιο πονηροί ίσως τα καταφέρουν. Για τους υπόλοιπους, για τη συντριπτική πλειοψηφία μονάχα η ανηφόρα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει όσα ζήσαμε τη καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας 5ετία από το 2010 ως το 2015. Κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας στη ταπείνωση και την αναξιοπρέπεια».

Ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε πως το σχέδιο των δανειστών δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα. «Είναι εδώ, παρόλο που οι ίδιοι δεν είναι πια στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Και είναι το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων. Είναι το σχέδιο της ΝΔ, πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ, που με μάχες σκληρές αποτρέψαμε την εφαρμογή του κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τριών δύσκολων χρόνων, μέχρι και την έξοδο από τα μνημόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το σχέδιο της ΝΔ «παρουσιάζεται σε ένα ωραίο αμπαλάζ. (…)Εύηχα κλισέ και συνθήματα, περί δήθεν λιγότερων φόρων, αλλά δε μας λένε, αποφεύγουν σα το διάολο το λιβάνι να μας πούνε τι κρύβεται πίσω από το όμορφο αυτό περιτύλιγμα. Δε μας λένε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των δραστικών μειώσεων δαπανών,  Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας ; Ποιος θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων ; Ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της εγκαθίδρυσης ξανά του νόμου του ισχυρού και μιας διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας,  που θα φοροδιαφεύγει με οφσόρ και θα ξαναστήσει τη παράγκα της λεηλασίας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας και της οικονομίας μας;».

Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως είναι «αισχρό, ανήθικο και άδικο να επιχειρούν να τη καπηλευτούν, οι ίδιοι άνθρωποι που βύθισαν το λαό μας στην ανασφάλεια και τώρα αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν εγγυητές της».

«Οι αντίπαλοί μας παπαγαλίζουν τη λέξη  ασφάλεια, τη κλείνουν σε όλους τους τόνους. Αλλά ταυτόχρονα επιμένουν σε θέσεις και σχέδια που το μόνο που κάνουν είναι να μας γυρνούν στην ανασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στην εργασία, δεν προκαλούν απλά ανασφάλεια στον εργαζόμενο κόσμο, αλλά ανατριχίλα. Στον ιδιωτικό τομέα, μιλούν για ξεπερασμένο 8ωρο, για 7ήμερη εργασία. Στο δημόσιο, μιλούν ανοιχτά για επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.  (…) Στη φορολογία, λένε για λιγότερους φόρους. Αλλά δε λένε πως, πότε και ποιούς θα αφορά.  Είναι ξεκάθαροι μόνο όσον αφορά τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου. Γιατί έτσι λένε τάχα θα έρθουν επενδύσεις 100 δις στην Ελλάδα και θα έχουμε ανάπτυξη 4%.  Ξέρετε ποιος ήταν ο τελευταίος που τα είπε αυτά; Ο κ. Σαμαράς».

«Το ίδιο πρόγραμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, βγάλανε από τα συρτάρια, το τύπωσαν σε ιλουστρασιόν χαρτί για να μας το σερβίρουν ως νέο και καινοτόμο. Απλά τώρα δε μας τα λέει ο κος Σαμαράς αλλά ο κος Μητσοτάκης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Στο κοινωνικό κράτος, προκαλούν όχι ανασφάλεια αλλά τρόμο. Το λένε καθαρά: Περικοπή δαπανών. Δήθεν λένε από τις σπατάλες. Εμείς όμως συμμαζέψαμε τα οικονομικά του κράτους, κόψαμε τη σπατάλη και γι’ αυτό πετύχαμε πλεονάσματα. Από που θα κόψουν λοιπόν; Από συντάξεις; Από επιδόματα; Από τα νοσοκομεία; Από την πρόνοια;», διερωτήθηκε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως «ο λαός Ο λαός δεν έχει πει τη τελευταία του λέξη. Τους βλέπει καθημερινά, τους ακούει.  Νιώθει την έπαρση και την αλαζονεία τους». Προχώρησε σε αυτοκριτική, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πατάνε πάνω στα λάθη του κόμματος για να βγουν ξανά στον αφρό. «Και αναλαμβάνουμε ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό. Όμως, τώρα η ιστορία είναι διαφορετική. Τώρα μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μείνει στα χαρτιά το σχέδιο της επιστροφής στις μαύρες μέρες των μνημονίων», είπε.