current views are: 1

20 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση10:32

Η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ στα χέρια του Μητσοτάκη -Tι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό

Και να βρεθεί λύση τώρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, θα είναι προσωρινή. Το πρόβλημα παραμένει και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να το λύσει.

Δημοσίευση 10:32’
αρθρο-newpost

Και να βρεθεί λύση τώρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, θα είναι προσωρινή. Το πρόβλημα παραμένει και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να το λύσει.

Ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών βρίσκεται η ΔΕΗ. Αναζητούνται επειγόντως γύρω στα 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει επιτακτικές ανάγκες. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να ενεργοποιηθούν ρήτρες δανειακών συμβάσεων, γεγονός που θα άνοιγε το δρόμο για άμεσα απαιτητά δάνεια.

Η χώρα βρίσκεται μόλις 16 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στις οποίες σχεδόν προεξοφλείται η νίκη της ΝΔ με βάση και το ηχηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις οποίες κατέγραψε προβάδισμα 9,3 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Μεταξύ πολλών άλλων θα «κληρονομήσει» από τον Αλέξη Τσίπρα και τον εφιάλτη της ΔΕΗ. Η επιβίωση της και η αλλαγή από την πορεία κατάρρευσης της θα είναι ένα από τα προβλήματα που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει λύση έκτακτης ανάγκης η ΔΕΗ μετά τον Αύγουστο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους κλπ.

Την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ περιέγραψε η Οικονομική Διεύθυνση της Επιχείρησης σε e-mail που έφτασε στα διευθυντικά στελέχη. Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ.

Η απερχόμενη όπως φαίνεται κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για να περάσει μετατάξεις, ρουσφέτια και «δώρα» ημετέρων, δεν έφερε όμως την τροπολογία που ήταν έτοιμη -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- και αφορούσε την έγκριση της καταβολής 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011.

Μια άλλη εισήγηση για να βρεθούν λεφτά αφορά την παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική ανατροπής των ζημιογόνων μεγεθών το 2018, στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές ο πρόεδρος και διευθύνων συμβούλος, Μ. Παναγιωτάκης προφανώς απέτυχε.

Και να βρεθεί λύση τώρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, θα είναι προσωρινή. Το πρόβλημα παραμένει και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να το λύσει. Στελέχη της ΝΔ σε δηλώσεις τους στο Newpost επισήμαναν ότι «η κατάσταση στη ΔΕΗ έφτασε στο απροχώρητο». «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ότι μπορεί για να διασώσει την Επιχείρηση από την δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε με αποκλειστικη ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα» όπως τόνισαν.

Κατώτατος μισθός και επιδόματα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη Μάρα Ζαχαρέα και τον Star ζήτησε από τους πολίτες ισχυρή εντολή. «Σοβαρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία για να μην μπούμε σε περιπέτειες» τόνισε.

Τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο του ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 4% θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 8%, συμβάλλοντας να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας» τόνισε.

Δήλωσε ότι στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας. «Η η ΝΔ έχει κοινωνικό πρόσημο, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι και η ίδρυση πρότυπων σχολείων σε μη προνομιούχες περιοχές» δήλωσε.

Όσον αφορά τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ο σκοπός είναι, εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική άνεση -πιστεύει ότι θα την εξασφαλίσει- θα επανέλθουν εκεί που ήταν μέχρι το 2018. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος όμως ως προς τα χρονοδιαγράμματα, ότι τα μέτρα και οι μειώσεις που έχουμε προαναγγείλει θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2020» τόνισε. «Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα από την πρώτη μέρα».

 


σχετικα αρθρα