ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Μογκερίνι για τα μέτρα κατά της Τουρκίας: Τα επόμενα βήματα της ΕΕ

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2019, 19:29
Συνάντηση Τσίπρα - Μογκερίνι για τα μέτρα κατά της Τουρκίας: Τα επόμενα βήματα της ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Τουρκία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία, παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με την κα Μονγκερίνι και ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στοχευμένα μέτρα εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις και συζήτησαν ποια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι την έκθεση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα την επεξεργαστεί από την πλευρά της ΕΥΕΔ η ίδια η κα Μονγκερίνι και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε ο κ. Χαν είτε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και συζήτησαν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 ώρα Ελλάδας. Οι ηγέτες αναμένεται να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ώστε να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η δήλωσή του σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν η εξής:

«Το δεύτερο κρίσιμο θέμα, στο οποίο ελπίζω και θα επιχειρήσω τόσο εγώ, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες αποφάσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία, να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Διότι, παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Και βεβαίως, θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα, ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις. Διότι, το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες».

Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο του ΕΛΚ, υπογράμμισε την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της. «Ελλάδα κατευθύνεται προς τις εθνικές εκλογές μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις. Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιδεικνύει απόλυτη ασέβεια στο διεθνές δίκαιο, καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα της Κύπρου μέσα στην ΑΟΖ της. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφόσον συνεχιστούν η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είχε ταχθεί στο πλευρό της Κύπρου. Σε δήλωσή του στο Twiter υποστήριξε πως περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να δείξει ετοιμότητα ώστε να απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές προκλήσεις.