ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πικραμμένος: Δεν θα ήθελα να αναλάβω το υπουργείο Δικαιοσύνης - Έχει κλονιστεί το κύρος του θεσμού

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιουνίου 2019, 10:22
Πικραμμένος: Δεν θα ήθελα να αναλάβω το υπουργείο Δικαιοσύνης - Έχει κλονιστεί το κύρος του θεσμού
Facebook Twitter Whatsapp

«Ολες οι κυβερνήσεις έχουν μία τάση να έρχονται πιο κοντά με τη Δικαιοσύνη και να την κάνουν πιο φιλική, συνήθως για την εξυπηρέτηση των στόχων της. Καμιά φορά όμως τα πράγματα ξεφεύγουν. Πιστεύω ότι ξέφυγε»

Το ενδιαφέρον του για τα θέματα της Δικαιοσύνης, αλλά όχι και για τη θέση του αρμόδιου υπουργού εξέφρασε ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος σχολιάζοντας αν έγιναν προσπάθειες «εμπλοκής» της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, παραδέχτηκε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά εν προκειμένω «η κατάσταση ξέφυγε».

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε γιατί αποφάσισε να εμπλακεί (εκ νέου) με την πολιτική: Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μίας εσωτερικής και μιας εξωτερικής διεργασίας. Το 2012 που έγινα υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αναγκάστηκα να πάρω πολιτικές αποφάσεις. Υπηρεσιακός γίνεσαι για να κάνεις εκλογές, αλλά οι τότε συνθήκες επέβαλαν λήψη σοβαρών αποφάσεων. Μετά ήρθε η Novartis και διάβαζα συνέχεια γι αυτά τα «δέκα πολιτικά πρόσωπα». Στην αρχή αντιδρούσα κι έλεγα, ‘μα γιατί με λένε πολιτικό;’ Μετά είπα  ‘μήπως είμαι και δεν το ξέρω;’».

Όπως είπε, «τότε με βοήθησε η αντίδραση του κόσμου, που ήταν πολύ φιλική και από ανθρώπους που δεν το περίμενα»

Όσον αφορά το δεύτερο λόγο που οδηγήθηκε στην απόφαση να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, είπε: «Το δεύτερο ήταν η σχέση μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχαμε πολύ καιρό πολλές συζητήσεις. Η σοβαρότητα του ίδιου και του προγράμματος της ΝΔ  με έπεισαν να ανακατευτώ».

«Ελπίζω να μην είμαι το επίκεντρο, να είμαι στις παρυφές», είπε, σκιαγραφόντας τον ρόλο που θα επιθυμούσε να αναλάβει  στη νέα κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να αναλάβει επικεφαλής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε: «Δεν θα ήθελα να πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν νομίζω ότι θα πάω. Θα ήθελα, γι αυτό νομίζω ότι επιλέχθηκα, όχι απαραίτητα ως υπουργός, να δραστηριοποιηθώ σε τομείς όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος».

Αναφορικά με την πιθανότητα ο κόσμος να μην πάει να ψηφίσει, είπε: «Είναι ένας κίνδυνος να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει. Από την άλλη, υπάρχει μια αποφασιστικότητα για μια αλλαγή πορείας στη χώρα, πιστεύω και ελπίζω να επικρατήσει το δεύτερο.

Για πλειοψηφία

Οσον αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία είπε: «Εξαρτάται από τη βούληση του Κυριάκου. Κατά δεύτερο από τη σύνθεση της βουλής που θα εκλεγεί. Αν ο αρχηγός είναι αποφασισμένος, δεν έχει ανάγκη από ευρεία πλειοψηφία. Όταν ο αρχηγός μπορεί να εμπνεύσει τους βουλευτές του για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνει και ενστερνίζεται τα όσα  προτίθεται  να κάνει, τότε η ιστορία τραβάει τον δρόμο της. Έχω και το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο υπηρέτησα ως σύμβουλος».

Για την Τουρκία

«Η εικόνα με τα γεωτρύπανα έχει ευρύτερη διάσταση, δεν είναι θέμα Ελλάδας και Κύπρου. Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος. Βράζει όλη η περιοχή: Συρία, Ισραήλ, Ιράν. Διαμορφώνεται νέο γεωπολιτικό πλαίσιο. Όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Σχολιάζοντας τη δήλωση Αποστολάκη ότι στη «στραβή» η Ελλάδα θα είναι μόνη της, είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι κάποιο λόγο θα είχε για να το πει αυτό. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της. Θα πρέπει αν είναι η πρώτη που θα βγει μπρος, που θα κάνει την πρώτη εμπλοκή. Θα μου προξενούσε μεγάλη απορία, με  το πλέγμα το συνθηκών και των σχέσεων που έχουμε και έχουν αναπτυχθεί, με τις ειδικές σχέσεις που έχει η χώρα με τις ΗΠΑ, να είμαστε μόνοι μας… Σε επίπεδο εντυπωσιασμού τα γεωτρύπανα έχουν αρνητική διάσταση. Ωστόσο, το γεγονός ότι η οι Κύπριοι δεν προχώρησαν σε  ανάφλεξη, αλλά με μελετημένη κίνηση, έκαναν  το άλλο με τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, λειτούργησαν εκφοβιστικά», ενώ εκτίμησε ότι «Όσο δεν κινδυνεύει ο Ερντογάν εσωτερικά, πιστεύω ότι δεν κινδυνεύουμε πολύ. Όταν αρχίσει να κινδυνεύει πολύ, τότε πρέπει προσέχουμε…».

Για τη Νοβάρτις

«Έχω πάει στη Βουλή ως πρωθυπουργός, ως κατηγορούμενος, ε, ας πάω κι ως… φυσιολογικός. Το θέμα της Novartis είναι θεσμικό θέμα σοβαρό, συμμερίζομαι τις απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και κυρίως θεσμικά. Δεν διέπομαι από καμία επιθυμία ρεβασισμού προσωπικά, αλλά με ενδιαφέρει να μάθω ως Έλληνας πολίτης τι συνέβη κι αυτό θα επιδιώξω. Το γεγονός ότι κατηγορήθηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα και παρόλες τις έρευνες που έχουν γίνει δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο, είναι φυσιολογικό να δημιουργεί  κάποια ερωτήματα».

Για «παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη

«Ολες οι κυβερνήσεις έχουν μία τάση να έρχονται πιο κοντά με τη Δικαιοσύνη και να την κάνουν πιο φιλική, συνήθως για την εξυπηρέτηση των στόχων της. Καμιά φορά όμως τα πράγματα ξεφεύγουν. Πιστεύω ότι ξέφυγε. Δεν θέλω να πάρω το κεφάλι κανενός, αλλά αυτά τα φαινόμενα προκαλούν απορίες και περιέργεια. Δεν είναι ωραία πράγματα για το κύρος της Δικαιοσύνης, το οποίος έχει κλονιστεί. Δεν θέλω ν κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Βλέπω συναδέλφους πώς αντιδρούν. Στεναχωριούνται. Η Δικαιοσύνη είναι θωρακισμένη . Ίσως χρειάζονται αλλαγές στο εσωτερικό της. Χρειάζεται αυτοέλεγχος. Μπορεί να γίνει καλυτέρευση των επιλογών. Το να πάρεις τον 25ο, δημιουργεί πρόβλημα. Να πάρεις κάποιον τον οποίο δεν σέβονται οι συνάδελφοί του, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Με άξιους ανθρώπους που τιμούν τη Δικαιοσύνη και το ρόλο τους, δεν θα έχουμε πρόβλημα».