ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Εκβιάζει τον λαό γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2019, 22:20
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων»

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Δραπετσώνα. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκβιάζει τους πολίτες για να πάρει αυτοδυναμία, καθώς όπως είπε δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι ετοιμάζεται να «ξεπουλήσει την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες», ότι «θέλει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ» καθώς επίσης και ότι «θέλει να αντικαταστήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού». 

«Υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων»

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι θα πάει σε εκλογές το Δεκαπενταύγουστο, εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πάρει αυτοδυναμία. «Οι αντίπαλοί μας έσπευσαν να πανηγυρίσουν τη βέβαιη νίκη τους. Τώρα αρχίζουν και ανησυχούν, τους έχουν ζώσει τα φίδια. Άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική η λογική της ψήφου στις ευρωεκλογές και άλλη στις εθνικές εκλογές. Βλέπουν πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία στην κοινωνία να παραδώσει τη ζωή της στα πολιτικά τζάκια που την οδήγησαν στο γκρεμό. Καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να κερδίσουν εκλογές μόνο με ένα αρνητικό αφήγημα, εάν δεν φτιάξουν και ένα θετικό αφήγημα για να πείσουν τους πολίτες. Υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων και να φέρουμε την πολιτική ανατροπή», σημείωσε και συνέχισε:

«Ο κ .Μητσοτάκης σπεύδει να ανασύρει από τα συρτάρια του έναν εκβιασμό, μπας και πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν. Και τι μας λέει ο κ. Μητσοτακης; Πως αν δεν πάει λευκή επιταγή, θα πεισμώσει τόσο πολύ, που θα πυροβολήσει τα πόδια του και θα πάει σε εκλογές με απλή αναλογική. Και λέει ότι θα πάει σε εκλογές το Δεκαπενταύγουστο. Η Παναγιά μαζί μας! Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Γι αυτό εφευρίσκει παραμύθια με δράκους». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει δυο πράγματα: Πρώτον ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει. Πράγμα στο οποίο συμφωνούμε απολύτως». Το δεύτερο, είπε, «είναι ότι έχει γραμμένο στα παλιότερα των υποδημάτων του όλο το προηγούμενο αφήγημά του προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα περίφημα όμορφα λόγια περί ενότητας και συνεργασίας και ομοψυχίας, αντικαταστάθηκαν τώρα από λόγια αλαζονείας και βουλιμίας. Καμία ενότητα, καμία συνεργασία». «Κυρία Γεννηματά λυπάμαι, όσο απλόχερα κι αν σπεύσατε να τον στηρίξετε, αποτύχατε», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι ενώ ο ίδιος προκήρυξε πρόωρες εκλογές βάζοντας πάνω από τους κομματικούς σχεδιασμούς, το συμφέρον της χώρας, να μην έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά να έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή να συνεχίσει η χώρα την πορεία της προς τη κανονικότητα, «αυτός αποδεικνύει ότι μόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του και εκβιάζει με τζούφιους Δράκους στο όνομα δήθεν της ομαλότητας και της σταθερότητας, για την οποία όμως δε του καίγεται καρφάκι».

«Την πορεία προς τα εμπρός μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Νίκη έστω και με μια ψήφο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Και την επόμενη μέρα», σημείωσε, «να είστε σίγουροι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Με προοδευτικό πρόσημο και προοδευτικό πρόγραμμα για να συνεχίσει η χώρα τη πορεία προς τα εμπρός. Την επόμενη μέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς δε ζητάμε από κανέναν λευκή επιταγή. Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη της συνεργασίας όχι της αλαζονείας». 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους «για να παραδώσει την επικουρική ασφάλιση». Επίσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ετοιμάζεται να «ξεπουλήσει τη ΔΕΗ», καθώς επίσης και ότι «επιχειρεί να αντικαταστήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού». «Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για να δώσει τις επικουρικές συντάξεις σε ασφαλιστικές εταιρείες. Τα φιλέτα της ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα τα ξεπουλήσουν... Ήδη ετοιμάζουν την αντικατάσταση της σύμβασης του Ελληνικού που προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ήδη ετοιμάζουν μια σύμβαση πιο φιλική στους επενδυτές και εχθρική στους πολίτες του Ελληνικού. Ήδη έχουν εξαγγείλει ότι θα περάσουν ως οδοστρωτήρας στις Σκουριές της Χαλκιδικής και έχουν έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες για να παραδώσουν το ΕΣΥ και γίνονται όλα αυτά μόλις σε ένα μήνα από τότε που τους άνοιξε η όρεξη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάει το παραμύθι της μείωσης της φορολογίας»

«Πάει κι αυτό το παραμύθι», είπε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει η ΝΔ και είναι ο πυρήνας του αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη. «Καμία μείωση της φορολογίας λένε τώρα, ούτε το 2019 ούτε το 2020. Από το 21 και βλέπουμε, αν και εφόσον δελεάσουμε τους δανειστές με κύμα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε, εκφράζοντας τον φόβο του ότι αυτό το κύμα «θα είναι τσουνάμι για τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». 

Σημείωσε ότι η διαφορά με το πρόγραμμα της ΝΔ ως προς αυτό το ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας άμεσα, σήμερα τώρα» και η δεύτερη διαφορά ότι «ο δικός μας ο σχεδιασμός, το δικό μας το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις χωρίς να περιλαμβάνει ταυτόχρονα και περικοπές δαπανών». Είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που ούτε δεμένος δεν θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάλογο μαζί του «γιατί φοβάται ότι θα ακουστούν αλήθειες».

«Στις 7 του Ιούλη τα διλήμματα που έχουμε είναι προφανή. Θα επιτρέψουμε όσα κερδίσαμε να τα διαλύσει μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία; Θα επιτρέψουμε άλμα προς τα πίσω ή ένα άλμα προς τα μπρος;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.