current views are: 1

29 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση11:55

Βίτσας στο Newpost: «Εκβιάζει με επαναληπτικές εκλογές ο Μητσοτάκης»

«Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να επιχειρήσει στο Καστελόριζο»

Δημοσίευση 11:55’
αρθρο-newpost

«Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να επιχειρήσει στο Καστελόριζο»

Το ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα «δεν θα αφήσει» την Τουρκία να επιχειρήσει στο Καστελόριζο και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εγγυηθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνει με συνέντευξή του στο Newpost, ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προειδοποιεί πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του προσφυγικού χρειάζεται δικαιότερη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και την διαμόρφωση ενός κοινού Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Άσυλο και μιας ενιαίας Πολιτικής επιστροφών, εντός της Ένωσης.

Ακόμα, ο κ. Βίτσας, διαμηνύει πως το πραγματικό δίλλημα των εκλογών είναι ποιος έχει το σχέδιο για να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως με το επιχείρημα των επαναληπτικών εκλογών εκβιάζει τον ελληνικό λαό.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγορεί τη ΝΔ, πως επιχειρεί να αποκρύψει τη νεοφιλελεύθερη και ξενοφοβική της ατζέντα και υπογραμμίζει πως λόγω της ασάφειας του προγράμματός της- αν εκλεγεί- είτε δεν θα το εφαρμόσει είτε θα περικόψει σειρά θετικών μέτρων που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

«Τώρα μπορεί (σ.σ. ο κόσμος) και πρέπει να αποφασίσει ποιοι θα συνεχίσουν να οδηγούν τη χώρα στην επόμενη ημέρα. Εκείνοι που τη χρεοκόπησαν, ή εμείς που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, αναγνωρίζει πως «χρειάζονται όλες και όλοι που θέλουν να βοηθήσουν» ωστόσο τραβά διαχωριστική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «ο Βενιζέλος μπορεί να αποχώρησε, η πολιτική του όμως παραμένει κραταιά εντός του χώρου του ΚΙΝΑΛ».

1.Μιλώντας με το βλέμμα στις κάλπες: είναι ορατό το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και να χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές; Είναι όντως το δίλλημα αυτοδυναμία ή εκλογές μέσα στον δεκαπενταύγουστο;

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι ποιος και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει τη χώρα. Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει έναν εκβιασμό στον ελληνικό λαό, λέγοντας του “ή ψηφίστε μας για να έχουμε αυτοδυναμία, ή θα ξαναπάμε σε εκλογές τον δεκαπενταύγουστο”. Ξεχνάει ίσως ότι στον ελληνικό λαό δεν αρέσει να τον εκβιάζουν, ας θυμηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και σε αυτές τις εκλογές να αναδειχθεί πρώτη εκλογική δύναμη, όπως έγινε 3 φορές το 2015.

2. Η ΝΔ διαμαρτύρεται λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς παραπληροφορεί όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά της. Τελικά θα πρέπει να τρομάζει τον κόσμο το οποιοδήποτε πρόγραμμα και βρίσκεται σε κίνδυνο η ελληνική οικονομία; Μήπως βαδίζουμε σε ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό;

Το “προνόμιο” της παραπληροφόρησης και των fake news ανήκει κατ αποκλειστικότητα στη ΝΔ και το μιντιακό σύστημα που τη στηρίζει.

Ακούμε συχνά στελέχη της και αρκετές φορές και τον αρχηγό τους να παρουσιάζουν πτυχές του προγράμματός τους που δεν τις έχουν καταγράψει επίσημα. Είναι παραπληροφόρηση ότι ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ υποσχέθηκε να σταματήσει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις των νησιών, είναι ψέματα οι δηλώσεις για επταήμερη εργασία, στα πρότυπα του Όρμπαν; Η πρόσφατη δήλωση ότι θα δίνουν επιδόματα μόνο για Έλληνες, δεν έγινε από στέλεχος της ΝΔ;.

Κάνουν προσπάθεια να αποκρύψουν τη νεοφιλελεύθερη και ξενοφοβική ατζέντα που θέλουν να εφαρμόσουν αλλά τους ξεφεύγουν κάθε μέρα όλο και περισσότερα. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ούτε συγκεκριμένο, ούτε κοστολογημένο, το οποίο μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: ή δεν θα εφαρμόσουν πολλά από αυτά που υπόσχονται, ή θα περικόψουν μια σειρά θετικών μέτρων που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν δημοσιονομικό χώρο. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά προειδοποιούμε το πόσο πίσω θα πάει μια σειρά ζητημάτων, με κυριότερο την οικονομία, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

3. Στις ευρωεκλογές υπεστήκατε μια καθαρή ήττα. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας; Ο πρωθυπουργός το λέει συνέχεια ότι «γυρίζει». Όντως γυρίζει τελικά; Και γιατί;

Στην πολιτική αλλά και στη ζωή γενικότερα, δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Οι ευρωεκλογές είχαν ένα σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κόσμος που συστρατεύθηκε μαζί μας το 2015, απείχε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στις 7 του Ιούλη. Εμείς απευθυνόμαστε στον κόσμο θετικά με το πρόγραμμά μας που και κοστολογημένο και χρονολογημένο είναι. Τους λέμε θα κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο ορίζοντα και οι πόροι θα προέλθουν από εκεί. Πιστεύουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος θέλει να ακούσει. Βγήκε από μια δεκαετία λιτότητας και σφιχτού πλαισίου. Τώρα μπορεί και πρέπει να αποφασίσει ποιοι θα συνεχίσουν να οδηγούν τη χώρα στην επόμενη ημέρα. Εκείνοι που τη χρεοκόπησαν, ή εμείς που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια;

4. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τους τελευταίους μήνες για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά. Μετεκλογικά υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης ή προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των δύο χώρων;

Περιθώρια προγραμματικών συνεργασιών υπάρχουν με τα κόμματα που εντάσσονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Μια σειρά στελεχών και μελών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια που γίνεται με την Προοδευτική Συμμαχία και που έχει ως βασικό εκφραστή της τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον αγώνα που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών, για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας, χρειάζονται όλες και όλοι που θέλουν να βοηθήσουν, αρκεί να είναι προοδευτικοί και τίμιοι άνθρωποι.

Στην ερώτησή σας τώρα αν υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας ή προγραμματικού διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ θα σας απαντήσω ότι, ως τώρα, το ΚΙΝΑΛ έχει συνοψίσει το πρόγραμμά του και τη ρητορική του σε μια μονόπλευρη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Βενιζέλος μπορεί να αποχώρησε, η πολιτική του όμως παραμένει κραταιά εντός του χώρου του ΚΙΝΑΛ. Ελπίζω πως τα πράγματα μπορεί ν’ αλλάξουν. Αν όχι η κοινωνία δίνει την τελική λύση.

5. Επειδή έχετε γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο και της στρατηγικής της Τουρκίας σε αυτό.. Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με τους γείτονες μέσα στο καλοκαίρι; Αν η Τουρκία επιχειρούσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή πχ στο Καστελόριζο δεν θα ήταν casus belli;

Βρισκόμαστε στη διαδικασία των διπλωματικών κινήσεων με την τουρκική πλευρά και βεβαίως στην προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι ο βασικός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η Τουρκία επιλέγει να παίξει το ρόλο της αναθεωρητικής δύναμης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας. Στο ερώτημά σας για το Καστελόριζο, σας λέω απλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει και οι λεονταρισμοί δεν μας φοβίζουν, το αντίθετο.

6. Η μεταναστευτική πολιτική έχει ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα. Το προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για τη χώρα και οι βάρκες συνεχίζουν να πλέουν ακυβέρνητες στο Αιγαίο. Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Η χώρα μας έχει συγκεκριμένη πρόταση και την έχει καταθέσει τόσο δημόσια όσο και σε όλες τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η βοήθεια και η ενίσχυση των χωρών από τις οποίες φεύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανάγκη τους να φύγουν. Να γίνει προσπάθεια να σταματήσουν οι εμπόλεμες συγκρούσεις – ή η απειλή για εμπόλεμες συγκρούσεις- και να μειωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και οι συνθήκες ακραίας φτώχιας που βιώνουν οι άνθρωποι. Ο δεύτερος άξονας είναι η διασυνοριακή διαδικασία να γίνεται με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης. Τέλος, απαραίτητος είναι ο δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους του προσφυγικού και μεταναστευτικού στα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης, ώστε να μην επιβαρύνονται αποκλειστικά οι χώρες πρώτης εισόδου. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν σε μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την μετανάστευση και το Άσυλο που να εμπεριέχει και έναν νέο, κοινό Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Άσυλο και μια Ενιαία Πολιτική επιστροφών. Επιπλέον στο Μαρακές πριν από 6 μήνες η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε σε κάτι πολύ σημαντικό. Την καθιέρωση νόμιμων και τακτικών οδών μετανάστευσης. Είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να έχει συνέχεια και η Ευρώπη μπορεί να είναι αρωγός σε αυτό.

Σήμερα στην Ελλάδα, με βάση το σύστημα φιλοξενίας που έχουμε αναπτύξει, φιλοξενούνται 25.000 άνθρωποι σε διαμερίσματα -στο πλαίσιο του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ”- 20.000 σε 28 Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα και 8.000 σε ξενοδοχεία, ενώ περίπου 12.500 παραμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τα οποία κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν με τη συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε αναμονή ολοκλήρωσης της εξέτασης του αιτήματός τους, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Η Υπηρεσία Ασύλου δέχτηκε 66.967 αιτήματα το 2018, ενώ για φέτος, μέχρι τον Απρίλιο, είχαν κατατεθεί 21.155 αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Συγχρόνως, για τη σχολική χρονιά 2018-2019, 12.500 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στα δημόσια σχολεία ή σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων. Ακόμα σε κάθε κέντρο φιλοξενίας της ενδοχώρας λειτουργούν νηπιαγωγεία.

Το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλοι οι ανήλικοι έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα και δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα γρίπης μεταξύ του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού.


σχετικα αρθρα