current views are: 4

4 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση13:30

Χαρίτσης: Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία μιλάει στο Newpost για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το διακύβευμα της επόμενης μέρας.

Δημοσίευση 13:30’
αρθρο-newpost

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία μιλάει στο Newpost για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το διακύβευμα της επόμενης μέρας.

Κομβικό ορόσημο για τη χώρα θεωρεί ο Αλέξης Χαρίτσης τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγα 24ωρα, όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση».

Ερωτηθείς για το αν έγινε πράξη η φράση του Πρωθυπουργού ότι «η Αριστερά ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά», ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία και πρώην υπουργός Οικονομικών, απαντά ότι η Αριστερά αποδεικνύει στην πράξη πως μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά και ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματική.

Όσο για το ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης, κατά τον ίδιο είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία για το μέλλον ή θα επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παρωχημένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση:

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη διαφορά και τη ΝΔ με αυτοδυναμία. Είναι αναστρέψιμη η διαφορά των ευρωεκλογών;

 Προφανώς. Οι πολίτες στις εθνικές εκλογές θα αξιολογήσουν την προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και κυρίως το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία και πιστεύω ότι θα ανανεώσουν την εντολή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχίσουμε τη θετική πορεία που με κόπο έχουμε πετύχει. Ο ελληνικός λαός διαθέτει εμπειρία και ένστικτο. Τους τελευταίους μήνες η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, η ανεργία μειώνεται. Ξέρουμε ότι δεν τα πετύχαμε όλα και για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τη δουλειά που κάναμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Ποιο ήταν τελικά το μήνυμα που λάβατε από την ευρωκάλπη; Ποια ήταν τα λάθη σας; Έφταιξαν αλαζονικές συμπεριφορές;

Κάθε κυβέρνηση έχει τη φθορά της, διότι εκτίθεται περισσότερο στη δημοσιότητα και όπως είναι φυσιολογικό τα λάθη και οι αστοχίες στοιχίζουν. Όμως μαζί με τα όποια λάθη τα τελευταία χρόνια, σημειώσαμε και πολύ σημαντικά βήματα. Ήδη διανύουμε το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, λειτουργούν 50.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγές μας αντιστοιχούν στο 33% του ΑΕΠ, οι ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντάξει ένα πρόγραμμα που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών στα μεσαία στρώματα, με στοχευμένες πολιτικές για την επιτάχυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ένα πρόγραμμα που στο επίκεντρό του έχει τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους με δεσμεύσεις για την αποκλιμάκωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήθος από μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεχτήκατε σκληρή κριτική για παροχολογία σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τη «13η σύνταξη». Γιατί δεν τα κάνατε πράξη και τα εξαγγείλατε στο παρά πέντε των εκλογών;

Μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα τρία χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μνημονιακά μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν και με τα οποία διαφωνούμε ριζικά, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διεκδικεί την ιδιοκτησία τους. Όμως, ήδη από τον Αύγουστο του 2018, προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεσμευτήκαμε ότι θα δοθεί -όπως και δόθηκε- έμφαση στη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία ομολογουμένως τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησαν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας -στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μετά, μάλιστα, την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση έσπευσε να εντατικοποιήσει τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Ειδικά για τους τελευταίους που σήκωσαν ανισομερώς βάρη της κρίσης, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, στις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που αποτελούν ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%. Σήμερα, που η οικονομία το επιτρέπει και μετά από αυτά που καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 11%. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Τι θα κάνετε αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει ξανά την κυβέρνηση και θα πρέπει να καλύψετε δημοσιονομικό κενό;

Θα το διαχειριστούμε όπως το κάναμε το 2015, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μόλις που αρκούσαν για τους μισθούς και τις συντάξεις ενός μήνα, η οικονομία ήταν στο όριο και η αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δημοσιονομικά κενά δημιουργεί ο δογματικός νεοφιλελευθερισμός που μας έβαλε στην κρίση και σήμερα αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ. Ένα πρόγραμμα που υπόσχεται γενικά και αόριστα φορολογικές μειώσεις, αποσιωπώντας ότι το κενό -άνω των 2 δις. ευρώ- που δημιουργείται και θα καλυφθεί από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά επιδόματα. Εμείς ως προτεραιότητα έχουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, δηλαδή λέμε όχι στην οριζόντια, ισόποση μείωση του ΕΝΦΙΑ που ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς, σχεδιάζουμε κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι πιο αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα να δουν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ελάφρυνση. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας από τη ΝΔ.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ; Θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές;  

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Θα πρότεινα σε όσους βιάζονται να προεξοφλήσουν τη βούλησή του να μην βιάζονται. Πρόβλημα κυβερνησιμότητας πάντως τίθεται μόνο όταν εφαρμόζονται πολιτικές που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Όπως έγινε την περίοδο 2010-2014, γι’ αυτό και είχαμε διαδοχικές αλλαγές ασταθών κυβερνήσεων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να είναι η μακροβιότερη της τελευταίας δεκαετίας. Αναφορικά με τις συνεργασίες εν γένει, εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τις δυνάμεις εκείνες που προσβλέπουν σε πολιτικές για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Με τη ΝΔ, η οποία σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά θα διακινδυνεύσουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών. Η ΝΔ όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της λιτότητας και των μνημονίων.

Ο Πρωθυπουργός λέει ότι «η Αριστερά ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά», έγινε πράξη;

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της έχοντας βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, με την οικονομία σε ανάπτυξη για εννιά συνεχή τρίμηνα, με 34 δις. ευρώ δημόσια αποθεματικά και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές με τα χαμηλότερα επιτόκια εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που στο επίκεντρό του έχει τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους, με δεσμεύσεις για την αποκλιμάκωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήθος από μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Επομένως, η Αριστερά αποδεικνύει στην πράξη πως μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά και ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματική.

Το βασικό αφήγημα σας είναι ότι θα έρθει ο νεοφιλεύλεθερος Μητσοτάκης και θα σας πάρει πίσω όσα σας έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τελικά ποιο είναι το δίλλημα των εθνικών εκλογών;

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελούν ένα κομβικό ορόσημο για την Ελλάδα -πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά από πολλά χρόνια όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα, χωρίς τους ασφυκτικούς μνημονιακούς περιορισμούς. Ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τήρησε την υπόσχεση που έδωσε το 2015 ότι θα κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και της ύφεσης που είχε οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πλέον, το διακύβευμα της κάλπης, αυτό που καλείται να αποφασίσει ο Έλληνας πολίτης, είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία για το μέλλον ή θα επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παρωχημένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

 Σε περίπτωση ήττας, ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα τεθεί και θέμα ηγεσίας;

Δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές σκεπτόμενοι την ήττα. Κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε, για το καλό όλων, της χώρας μας.

Πόσο πιθανό είναι  ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία; Εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει γεώτρηση στην Ελληνική ΑΟΖ;

Η Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας  τις υπάρχουσες συνθήκες, αποτελεί έναν εμφανώς αστάθμητο παράγοντα για την περιοχή. Το σημαντικό, όμως, είναι πως για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, η Ε.Ε. με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και προχώρησε στη λήψη μέτρων κατά της γείτονος χώρας. Στοχευμένα μέτρα δεν είχαν παρθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Υπάρχει λοιπόν, μια σαφής μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων. Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση που κρατάει θα έχει συνέπειες. Προφανώς, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αλλά, δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά ώστε να σταματήσουν οι ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.


σχετικα αρθρα