current views are: 1

6 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση19:05

Εθνικές εκλογές 2019: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Δημοσίευση 19:05’
αρθρο-newpost

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής που θα ενεργοποιήσει και τις πρόνοιες της Συντάγματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη, βρίσκονται τα κόμματα.

Στο βασικό σενάριο, αυτό που θέλει να σχηματίζεται την επομένη αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα ορκιστεί τη Δευτέρα πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματος που εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή (το ποσοστό που απαιτείται εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής). Την επομένη (Τρίτη) θα ανακοινωθεί και ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ η σκυτάλη θα δοθεί κάποιες μέρες αργότερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα στις 17 του μήνα, στις 11 το πρωί, ημέρα Τετάρτη, θα συγκληθεί το Σώμα και θα ορκιστεί. Πιθανότατα την επόμενη ημέρα σε διπλή συνεδρίαση θα εκλεγούν, ο πρόεδρος της Βουλής (προτεινόμενος από το πρώτο κόμμα) και οι αντιπρόεδροι ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή.

Αμέσως μετά ακολουθεί ένα πενθήμερο προγραμματικών δηλώσεων όπου τα μέλη της κυβέρνησης θα αναλύσουν τις προτεραιότητές τους για την επόμενη τετραετία, μια διαδικασία που θα κορυφωθεί με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Ωστόσο στο σενάριο που θέλει κανένα κόμμα να μην συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, η κατάσταση περιπλέκεται. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραδώσει με τη σειρά, διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που πήραν τις πρώτες θέσεις στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Πρακτικά πρόκειται για τα όσα έζησε η χώρα το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012. Εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εξαντλήσουν- αν το επιθυμούν- το τριήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα και δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, επιστρέφουν την εντολή στον Πρόεδρο, ο οποίος δύναται να κάνει μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συγκαλώντας σύσκεψη αρχηγών.

Αν παρά τις προσπάθειες του προέδρου, δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε προκηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές με την προϋπόθεση πως θα έχει συγκροτηθεί σε Σώμα έστω και τυπικά η Βουλή. Οι εκλογές αυτές όμως θα έχουν δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες: θα γίνουν με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής, γεγονός που θα υποχρεώσει ουσιαστικά τα κόμματα να προχωρήσουν σε μετεκλογικές συμπράξεις, καθώς το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα κινηθεί κοντά στο 46%-47% (λόγω της δομής του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

Παράλληλα, οι εκλογές του Αυγούστου, δεν θα έχουν σταυρό προτίμησης για τους υποψήφιους αλλά λίστα που θα καταθέσει το κάθε κόμμα ξεχωριστά, αφού δεν θα έχει παρέλθει το 18μηνο που ορίζει ο νόμος.

 


σχετικα αρθρα