ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς για «σκληρή δουλειά» - Νέο μοντέλο διακυβέρνησης - Έρχονται οι πρώτες μειώσεις φόρων

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 12:57
Facebook Twitter Whatsapp

Επίσημη πρώτη για το νέο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και το μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους κανόνες και τα όρια για τους υπουργούς, αλλά και το στίγμα του νέου τρόπου διακυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

«Είμαστε έτοιμοι. Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της εισήγησής του και σημείωσε πως «η σημερινή συνεδρίαση είναι πανηγυρική, αλλά οι επόμενες συνεδριάσεις του υπουργικού θα γίνονται εφεξής στο Μαξίμου, μόνο σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών, καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι ήδη καθορισμένες. Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις».

«Από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο, από τον οποίο σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες, αυτόν της αλλαγής διακυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», υπογράμμισε, λέγοντας πως «μέσα σε λίγες μέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες να δρομολογήσουν.

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι έναν φάκελο με τις προτεραιότητες ανα υπουργείο και τις εκκρεμμότητες που αφήνει η απελθούσα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. Πρώτη η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρό της. Στις 23 Ιουλιου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». 

«Την επόμενη μέρα μετά την παροχή ψήφου, θα καταθετεί το πρώτο νομοσχέδιο, για το κράτος και μετά από μία εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε. 

«Στις εκλογές πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο, την αυτοδυναμία, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι «θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης τέλειωσε στις 7 Ιουλίου».

«Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, ο κόσμος περιμένει απο εμάς έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε περίπου κατά το 1/3 τις γραμματείες των υπουργείων», σημείωσε, ενώ όπως είπε «μετά την ψήφιση κάθε νόμου, παρακολουθούμε την υλοποίησή του», εξηγώντας πως θα υπάρχει πληροφοριακό σύστημα που θα παρακολουθεί την πρόοδο των υπουργείων.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης με την τοποθέτηση νέας ηγεσίας» και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστεί και νέα ηγεσία στην Ελληνική Αστυνομία. Ακόμα, επανάλαβε πως «δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο, δεν σταματάμε μόνο στην ψήφιση ενός νόμου».

«Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας», είπε, ενώ όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, διεμήνυσε πως «θα δείξουμε άμεσα αποτελέσματα», ενώ προανήγγειλε επίσκεψη αύριο, Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί για μας προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι «δεν θα δεχτούμε καμία απολύτως απόκλιση από την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας».

«Κρινόμαστε για όσα λέμε και για όσα εκπέμπουμε. Ενσαρκώνουμε ένα άλλο ήθος», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πριν από λίγες μέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μακάρι να δείξει την ίδια τόλμη και ωριμότητα και η αντιπολίτευση», είπε ακόμα και κατέληξε:

«Στόχος, να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλους και όλες μας».

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

1. Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες και καλύτερες δουλειές

2. Αξία στην ακίνητη περιουσία

3. Ασφάλεια στο σπίτι και στη χώρα (προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί η νέα ηγεσίας στην Ελληνική Αστυνομία)

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους

5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων (είπε πως την Πέμπτη θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας)

6. Δημόσια υγεία

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων (είπε πως ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης θα συναντήσει τους επιθεωρητές εργασίας)

8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης

9. Προστασία του περιβάλλοντος

10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

11. Νέο μοντέλο πολιτισμού

12. Ισχυρή Ελλάδα σε διεθνές περιβάλλον