ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ σε Δένδια: «Είστε το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης»

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 12:14
Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ σε Δένδια: «Είστε το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης»
Facebook Twitter Whatsapp

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος αλλά και σε δηλώσεις του Νίκου Δένδια.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν άργησε να επανέλθει στις εμπρηστικές δηλώσεις η Τουρκία, «καλωσορίζοντας» τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση.

Απαντώντας τόσο στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της. Όμως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού καθώς οι ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει εντάξει ακόμη και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το μοίρασμα των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες».

Στην ανακοίνωση όμως γίνεται και αναφορά κατά του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Μας παραξενεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νικου Δένδια για όσα είπε σε συνέντευξη του σχετικά με τις νόμιμες δραστηριότητες πραγματοποιεί η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας και προσθέτει:

«Ο τίτλος "κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης" στην πραγματικότητα ανήκει στην Ελλάδα. Το "άτακτο παιδί" της Ευρώπης είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και μαζί με την Ελλάδα οδηγεί σε αστάθεια την ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται.

Η σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι με τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε νέο σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, καταδικάζοντας την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κύπρου.

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Ερντογάν: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο»

Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία βρίσκεται εκεί για να προασπίσει τα δικαιώματα των Τούρκων «αδερφών» της, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ.

«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή, από την άλλη τα γεωτρύπανά μας έχουν κατευθυνθεί ήδη στην περιοχή. Και ο Πορθητής, και το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή ξεκινούν τις εργασίες τους. Εμείς δεν μπαίνουμε στα χωράφια άλλων εκεί. Ειδικά εκεί τα βήματα που κάνουμε είναι για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Εκεί έχουν δικαίωμα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Και ποιο είναι αυτό το δικαίωμα; Όλοι τους εκεί έχουν ίσα δικαιώματα είτε αφορά πετρέλαιο είτε αφορά οτιδήποτε άλλο βγαίνει από τη θάλασσα και εμείς κινούμαστε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Νέο μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Νωρίτερα, με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ" από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».