ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μοντέλο με «πρωθυπουργό on line» και point system για υπουργούς - Ποιοι αναλαμβάνουν Πολιτική Προστασία και ΕΥΠ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 18:23
Νέο μοντέλο με «πρωθυπουργό on line» και point system για υπουργούς - Ποιοι αναλαμβάνουν Πολιτική Προστασία και ΕΥΠ
Facebook Twitter Whatsapp

Η συνεχής καταγραφή της πορείας του κυβερνητικού έργου θα συνεπάγεται και την αξιολόγηση των υπουργών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ο καθρέφτης των επιδόσεων τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει όλα τα υπουργεία με το Μαξίμου, το οποίο θα λειτουργεί πλέον ως «Προεδρία της Κυβέρνησης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει έναν «ασύμμετρο πόλεμο» όπως τον χαρακτήρισε, αυτόν της αλλαγής διακυβέρνησης της χώρας από τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες, διότι σημειώνονταν πολλές καθυστερήσεις μέχρι να επιτευχθεί ένας συντονισμός. «Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους» τόνισε. «Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το προσωπικό του στοίχημα και είναι αποφασισμένος να μην το χάσει. Θέλει να κάνει τον χρόνο από αντίπαλο σύμμαχο του. «Μέσα σε λίγες μέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες να δρομολογήσουν» δήλωσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση (και με τους υφυπουργούς) στη Βουλή. Τα άλλα θα γίνονται στο Μαξίμου μόνο με τους υπουργούς.

Ο κάθε υπουργός και υφυπουργός παρέλαβε φάκελο με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και τις εκκρεμμότητες που αφήνει η απελθούσα κυβέρνηση. Η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου θα γίνεται μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα τροφοδοτείται με όλες τις δραστηριότητες του κυβερνητικού έργου ώστε να είναι δυνατή η υποβοήθηση αλλά και παρακολούθηση του ανά πάσα στιγμή με στόχο να γίνονται άμεσα οι παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Πως θα λειτουργεί ο έλεγχος

Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι σε κάθε υπουργείο θα υπάρχουν δυο στελέχη τα οποία θα τοποθετήσει η Προεδρία της Κυβέρνησης και θα λειτουργούν ως «κεραία» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ένας θα είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον υπουργό και το Μαξίμου και ο άλλος θα είναι ο υπεύθυνος Διαχείρισης του Προγράμματος που θα τροφοδοτεί το σύστημα με τα δεδομένα.

Πρόσβαση στη συνολική εικόνα των δεδομένων θα έχουν μόνο τρεις. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που θα έχει και την ευθύνη της πολιτικής διαχείρισης και ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, που θα έχει την τεχνική ευθύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης θεωρείται πλέον ο νούμερο 2 ισχυρός άνδρας του Μαξίμου και ενίοτε θα καλείται να παίζει το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ των υπουργών ή να σβήνει και ενδοκυβερνητικές φωτιές. Ο ίδιος
παρουσίασε το σύστημα στο υπουργικό συμβούλιο με σχεδιαγράμματα.

«Σε προηγμένες κοινωνίες η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπουργείων υπάρχει ήδη ενώ για εμάς θα είναι μια καινοτομία» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας. Παρομοίασε την Ελλάδα με την Ουγκάντα σχετικά με αυτό το ζήτημα και έφερε το παράδειγμα ακόμη και της Εσθονίας όπου ήδη υπάρχει αυτό το σύστημα με εξαιρετικά αποτελέσματα. «Την υψηλή εποπτεία του συστήματος θα έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα μπορεί να είναι 24 ώρες on line” όπως τόνισε.

Το point system

Η συνεχής καταγραφή της πορείας του κυβερνητικού έργου θα συνεπάγεται και την αξιολόγηση των υπουργών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ο καθρέφτης των επιδόσεων και ικανοτήτων που έχουν στο να τρέξουν το έργο που έχουν αναλάβει έχοντας την αμέριστη βοήθεια του πρωθυπουργικού γραφείου ή θα φαίνεται ότι αποτελούν τροχοπέδη.
Ο πρωθυπουργός έχει γραμμένα και άλλα ονόματα. Έναν «πάγκο» που πιθανόν να χρειαστεί αφού ο καθαρός πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είναι τέσσερα χρόνια, δεν μεσολαβεί καμία εκλογική αναμέτρηση. Το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ θα είναι τον Δεκέμβριο.

Στην ΕΥΠ

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ´ αριθμόν 81 που αφορά την «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία κατάργηση Υπουργείων κλπ», η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό».

Νέος διοικητής της ΕΥΠ θα αναλάβει ο Παναγιώτης Κοντολέων, όπως επιβεβαιώνεται από κορυφαία κυβερνητική πηγή. Προέρχεται από τον χώρο της ιδιωτικής ασφάλειας με συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Εχει συνεργαστεί με την αμερικανική Πρεσβεία ενώ είναι γνωστή η εμπειρία του και στα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Πολιτική Προστασία

Νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στη θέση του παραιτηθέντα Γιάννη Ταφύλλη αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ηταν δήμαρχος Βύρωνα για τρεις τετραετίες (2003-2014) και στενός συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και αναπληρωτής του Λευτέρη Αυγενάκη στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.