ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισε την αντιπολίτευση -Τα 4 επίπεδα της κόντρας με τη ΝΔ

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2019, 14:12
Σκληρό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισε την αντιπολίτευση -Τα 4 επίπεδα της κόντρας με τη ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Με Γκουαϊδό, ερώτηση στην Κομισιόν για υπερεξουσίες του Πρωθυπουργού, Νομική Πάτρας και υφυπουργό... Lamda Development

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι μπήκε για τα καλά στο νέο θεσμικό του ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τέσσερις παρεμβάσεις μέσα σε σε μία μέρα -και είναι μόλις μεσημέρι- η Κουμουνδούρου, οι ευρωβουλευτές αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός προσωπικά, στέλνουν μηνύματα σε κυβέρνηση και ψηφοφόρους για το τι είδος αντιπολίτευση σκοπεύουν να κάνουν από δω και στο εξής τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο, όσο και σε ουσιαστικό από το βήμα της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. 

Κεντρικά, αποφασίστηκε να μην γίνει μικροπολιτική για την τραγωδία στην Χαλκιδική, γι΄αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους στο σχόλιο που έκανε χτες, λέγοντας ότι δεν θα εκμεταλλευτεί πολιτικά τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της φονικής καταιγίδας μία μέρα μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έτσι κι αλλιώς δεν άφηνε πρεριθώρια για επικρίσεις και απόδοση ευθυνών. 

Η Παρασκευή βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές επάλξεις, σε τέσσερα μέτωπα.

Κόντρα για το ποιος είναι πρόεδρος της Βενεζουέλας

Η απόφαση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, «προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση δεν το είχε πράξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για άγνοια διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως λέει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την  επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες.  Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ της αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως μεταβατικού Πρόεδρου».

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για ΕΥΠ, ΕΡΤ, ΑΠΕ και Μετανάστευση

Οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν ερώτηση προς την Κομισιόν για τις Υπερεξουσίες του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΜΜΕ, ενώ θέτουν θέμα στην Επιτροπή και για τη συγχώνευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το Προστασίας του Πολίτη. «Σε ποια άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμβαίνουν αυτά;» αναρωτιούνται στην ερώτησή τους οι Παπαδημούλης, Κόκκαλης, Αρβανίτης, Κουντουρά, Κούλογλου και Γεωργούλης. 

Ο ευρωβουλευτές επικαλούνται τη λειτουργία του κράτους Δικαίου για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου, ρωτώντας την Κομισιόν «εάν Υπάρχουν άλλα κράτη μέλη-της ΕΕ όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό – και αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται κάτι τέτοιο», ενώ το άλλο ερώτημα τους έχει να κάνει με την Μεταναστευτική Πολιτική, όπου τονίζουν ότι και αυτό το χαροφυλάκιο, όπως και η αρμοδιότητα των φυλακών είναι πρωτόγνωρο να μεταφέρονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ζητούν αποπομπή υφυπουργού από την κυβέρνηση -Η «διαπλοκή» επιστρέφει

Σε αιχμηρό τόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι υπάρχει διαπλοκή για την επένδυση του Ελληνικού, με στόχο να πληγούν τα συμφέροντα του κράτους. Συγκεριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαπλοκή όταν «ο πρώην σύμβουλος της Lamda, τώρα εποπτεύει το έργο του Ελληνικού», καλώντας τη ΝΔ να τον αποπέμψει. 

Για «σημαντικό πολιτικό και δεοντολογικό ζήτημα» κάνει λόγο και ο πρώην αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος της Lamda Development και για αυτό τον επέλεξε», συνεχίζει ο βουλευτής και προσθέτει ότι «προκύπτει όμως ένα μείζον πολιτικό ερώτημα: Με βάση ποια δεοντολογία και πολιτική ηθική ο τεχνικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος της Lamda Development θα εκπροσωπεί τώρα την πολιτεία στη διαπραγμάτευση για τις παραμέτρους της σύμβασης του Ελληνικού;».

Η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση Τσίπρα για την εκπαίδευση

Για πρώτη φορά σήμερα, ο πρώην Πρωθυπουργός κινήθηκε κατά της κυβέρνησης, με αιχμή την κατάργηση της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, την οποία είχε δρομολογήσει ο προκάτοχός της, Κώστας Γαβρόγλου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει με την τέταρτη Νομική ως εκδίκηση στην Αχαΐα, για τα μεγάλα ποσοστά που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Παράλληλα, θέλησε να κάνει διακριτή τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα σχέδια που έχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέροντας ότι «εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».